Ibland räcker standardtangenterna på ett speltangentbord helt enkelt inte till – vi testar Vengeance K95, som har hela 18 programmerbara makrotangenter.

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med tangentbord att göra.


Corsair är ett namn som klingar bekant i många öron. Corsair har ett brett produktutbud som sträcker sig från datorkomponenter som bland annat internminnen och nätdelar till kringutrustning som tangentbord och USB-minnen. Vi har testat deras värstingmodell Vengeance K95, ett tangentbord anpassat för MMO och RTS-spel.

Corsair Vengeance K95
Brytare Cherry MX Red
Tangentbelysning Ja, vit
USB-hub/ljud Ja, 1x USB 2.0
Makrotangenter Ja, 18st
Mediatangenter Ja, 5st, volymscrollhjul
Inbyggt minne Ja
Mått 564 x 242 x 79 mm
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0
Cirkapris 1290 kronor (Lägst på prisjakt.nu: pjkod)

Design

Vengeance K95 är byggt på en bottenplatta i aluminum och kommer i ett helsvart färgtema där endast makrotangenterna placerats på en plastbas till vänster på tangentbordet. Istället för att montera tangentbordsbrytarna på djupet har Corsair valt att montera brytarna på ytan. Detta skapar en design som vi inte ser så ofta och faller i alla fall undertecknad i smaken. I ett mörkt rum med belysningen påslagen ser tangenterna nästan ut att sväva ovanför tangentbordet. Tangenbordet är tungt och andas kvalitée men trots sin relativt höga vikt så vill inte tangentbordet riktigt ligga kvar på skrivbordet utan glider runt lite. Handledsstödet är av den avtagbara typen och ytan är belagd med gummi för ökad komfort. För att fästa handledsstödet finns det förutom två plastfästen även två skruvar som ska skruvas in så det sitter fast. Detta gör att det blir lite omständigt att plocka bort det om man ska på LAN eller bara inte vill ha det för tillfället, däremot sitter det desto bättre när fästena är på plats. Tangenterna är inviduellt belysta av vita dioder placerade på brytarna. Belysningen på tangenterna är inviduellt programmeringsbara – det går helt enkelt att ställa in exakt vilka tangenter som ska lysa och vilka som ska vara släckta.

Razer_blackwidow3

K95 har en USB-port placerad på baksidan. Bredvid USB-porten återfinns en switch för att ställa polling rate på tangentbordet. Det går att välja mellan 1, 2, 4 och 8 millisekunders polling rate. Det finns även ett BIOS-läge som sänker polling rate och stänger av full key rollover funktionen. Detta för att skapa bättre kompabilitet enligt Corsair.

Media och makrotangenter

K95 är anpassad för MMO-spelare vilket märks i antalet makrotangenter, tangentbordet kommer med inte mindre än 18 stycken fullt programmerbara makrotangenter. Dessa sitter placerade på den vänstra sidan och merparten av dessa är lättåtkomliga även om det stora antalet gör att det självfallet blir så att vissa hamnar lite långt bort från WASD-klustret. Mediatangenterna och volym-scrollhjulet sitter beläget uppe i högra hörnet. Mute-knappen och scrollhjulet sitter placerad på en upphöjd rad och är enkla att nå. Scrollhjulet är också i aluminum med mönstrad yta för ökat grepp. De resterande fyra mediatangenterna har dock fått en sämre placering. De sitter placerade på bottenplattan precis ovanför numpaden. Eftersom dessa är avsevärt mycket lägre än numpad-tangenterna krävs det att man djupdyker med fingrarna bakom numpaden för att nå dem.

Razer_blackwidow4

Razer_blackwidow4

K95_5

Brytare

K95 kommer endast utrustat med Cherry MX Red och det finns inga möjligheter att välja någon annan brytare. Den röda brytaren passar däremot riktigt bra för ändamålet som MMO och RTS-tangentbord och även om det finns bättre lämpade brytare för skrift så fungerar den röda brytaren även bra att skriva med. Det enda som känns lite konstigt är mellanslagstangenten som av någon anledning har en helt annan känsla än övriga tangenter.

Razer_blackwidow6

Mjukvara

K95 använder sig av Corsair Gaming Software, som är en samlingsmjukvara för Corsairs spelkringutrustning. Utseendet är en imitiation av hur tangenbordet ser ut runt kring makrotangenterna. Funktionaliteten är rätt simpel och det man kan göra är att hantera makrotangenterna. Detta gör mjukvaran bra och det är lätt att ställa in makron.

Synapse

Användning – Spel och kontorsarbete

Som speltangentbord är K95 suveränt. Det har snabb repsons och blir inte en flaskhals när man hammrar kommandon i intensiva spelsessioner. De många makrotangenterna ger MMO-spelaren möjlighet att ha väldigt många kommandon lättillgängliga. Kontorsarbetaren som använder program med många snabbkommandon behöver inte längre bryta fingrarna av sig för att komma åt utan kan istället enklet programmera en tangent för ändamålet. Tangentbordet har även bra ergonomi och är trevligt att skriva på så även kontorsarbetaren har nytta av tangentbordet.

Slutsats

Corsair Vengeance K95 är först och främst ett MMO och RTS-tangentbord men är inte begränsat på något sätt. Alla typer av spelar kan dra nytta av tangentbordet såväl som de som jobbar aktivt med t.ex. photoshop kan dra nytta av de många makrotangenterna för att underlätta arbetet. Att hitta det perfekta tangentbordet som passar överallt går i princip inte göra på dagens marknad men K95 kommer väldigt nära.

Corsair Vengeance K95
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareCherry MX Red
BelysningIndividuell vit
Fördelar
+ Bra kvalitetskänsla
+ 18 st makrotangenter
+ God komfort
Nackdelar
- Mediaknapparna osmidigt placerade
Bra att veta
Vengeance K95 har ett bekvämt medföljande handledsstöd.
Funktionalitet7
Kvalitetskänsla9
Komfort9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid