Mad Catz siktar på mycket tangentbord per krona med sitt rymdskepp Strike TE, ett fullmatat speltangentbord med Kailh-brytare och trevlig komfort.

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med tangentbord att göra.


Mads Catz är företaget som förtjänat sitt namn genom sina galna Cyborg-produkter. S.T.R.I.K.E. TE är turneringsversionen av Mad Catzs S.T.R.I.KE.-tangentbordsserie och kommer med mekaniska Kalih brytare.

STRIKE_TE_1

Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE
Brytare Kalih Brown
Tangentbelysning Ja, vit, 3 zoner
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Ja, 12 st.
Mediatangenter Nej, F-funktion
Inbyggt minne Nej
Mått 480x25x195mm
Kabel 2 meter
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 990 kronor (Lägst på prisjakt.nu: 699:-)

 

Design

Designmässigt ser S.T.R.I.K.E. TE ut som sitt syskon S.T.R.I.K.E 3 fast med mekaniska brytare. Tangentbordet kommer i fyra olika färger: svart, rött, vitt och mattsvart, varav vårt testexemplar kommer i mattsvart och har blåa detaljer. Till skillnad från storebrodersmodellerna S.T.R.I.K.E 5 och S.T.R.I.K.E. 7 så är tangentbordet inte modulärt och man kan inte plocka bort piltangenterna och numpad-delen, men det finns en skåra som ger illusionen av att detta går på tangentbordet – det är dock bara en designdetalj.

I överkant så sluttar tangentbordet uppåt och här sitter sju stycken makrotangenter och en switch för att stänga av windowstangenten. I överkant ganska precis mitt på tangentbordet finns ett hål, har man extremt små händer skulle det kunna fungera som ett handtag annars är det främst ännu en designdetalj. Med den mattsvarta ytan och de blå detaljerna så är tangentbordet stilfullt i sin design. Förutom de detaljer vi redan nämnt så sticker tangentbordet ut med sin speciellt utformade mellanslagstangent. Istället för att ha en standard rektangulär mellanslagstangent så har tangentbordet en special utformad tangentopp för mellanslagstangenten med en utökad slagyta som till en början känns lite konstig och ser lite konstig ut. Men efter cirka en timmes användning så växer den på en och tummens placering under spelsessioner blir lite bekvämare.

Tangentbordet har en rejäl byggkvalitet och bra gummifötter även om det inte ligger helt klistrat på skrivbordet så ligger det stilla om man inte avsiktligt försöker att justera det. Även fötterna för att höja tangentbordet i bakkant känns riktigt rejäla. Tangentbordet kommer med ett bra handledsstöd med två icke-matta zoner som sitter precis där handlederna vilar, vilket resulterar i att händerna inte glider omkring utan man får bra grepp. En udda detalj med handleddstödet är att man inte fäster det i tangentbordet på det tradionella sättet där man kan lyfta tangentbordet och handledsstödet följer med. Fästena är istället uppbyggda så att man lägger tangentbordets fästen i skåror på handledsstödetsfästen och när tangentbordet ligger på bordet sitter det bra ihop. Detta resulterar således i att om man lyfter upp tangentbordet så ligger handledsstödet kvar. Lite störande, men samtidigt lite smart då man inte riskerar att bryta av fästena.

Tangentbordet har vit ställbar tangentbelysning i tre olika zoner; WASD, piltangenterna och resten av tangenterna. Man kan ställa intensiteten i fyra olika styrkor eller välja att stänga av den. Man kan ställa belysningen via FN-tangenten och använda pil up/ner, W/S eller F11/F12 för att ställa intensiteten. Belysningen är bra och är jämn på de flesta tangenter, tyvärr så blir tangenter med två rader av tecken lite svaga på den nedre delen men det är ett problem som uppstår på alla Cherry MX-tangentbord. Mad Catz har insett det och det är inte många av de 110 tangenterna som faktiskt har detta problemet.

STRIKE_TE_2

STRIKE_TE_8

STRIKE_TE_4

Media och makrotangenter

S.T.R.I.K.E TE har 13 olika makrotangenter totalt. Sju av dessa sitter upp till, de sitter lite långt ifrån WASD-klustret och är inte riktiga tangenter utan knappar. De resterande fem makrotangenterna fyller ut utrymmet mellan piltangenterna och navigationsklustret. Det blir väldigt ovant om man är van att hitta navigationstangenterna med hjälp av kanterna. Det är dock en en bra användning av ett utrymme som i vanliga fall bara är död yta. Även om tangentbordet har gott om makrotangenter så känns det verkligen inte som ett MMO-tangentbord, makrotangenterna sitter alldeles för långt ifrån wasd-klustret för att de snabbt ska vara tillgängliga. Men det är absolut trevligt att ha makrotangenterna och programmeringsmöjligheterna är mycket goda.

Man kan ställa in en rad olika funktioner, från vanliga tangenttryckskombinationer till olika genvägar så som att svara på mail eller att zooma in i exempelvis webbläsaren. Tangentbordet har inga dedikerade mediatangenter utan har istället F-funktion för att byta låt, pausa eller styra volymen. Alla dessa kommandon går även att tilldela makrotangenterna för att skapa egna dedikerade mediatangenter. Tack vare de tre olika profilerna som makrotangeterna har så är det möjligt att ha en mediaprofil och en spelprofil och snabbt växla mellan dessa genom profilknappen.

STRIKE_TE_6

STRIKE_TE_3

Brytare

S.T.R.I.K.E. TE har Kalih Brown-brytare under topparna och dessa fungerar precis som Kalih-brytare ska göra. Det ska dock tilläggas att på vårat testexemplar så ger fjädern på ett par av brytarna ifrån sig ett litet ljud, troligen har vi bara stött på ett par brytare som inte skulle passerat kvalitetskontrollen, något som kan hända alla tillverkare. Responsen är precis och snabb precis som den ska vara på tangentbord med Kalih-brytare. De som inte gillar Kalihs bruna brytare och kanske hellre förederar röda eller blåa brytare får tyvärr välja ett annat tangentbord, Mad Catz tillverkar nämligen bara tangentbordet med en sorts brytare.

STRIKE_TE_7

Mjukvara

S.T.R.I.K.E. TE har en simpel mjukvara som är invidiuell för tangentbordet. Den är väldigt användarvänlig och stilren i sitt utförande. Den finns till för att programmera makrotangenter och den enda andra funktionen som finns är att ställa belysningsnivåerna på tangentbelysningen. Man kan enkelt välja någon av de förinställda genvägarna eller så kan man spela in sitt eget makro. Upplägget är väldigt smidigt och man kan till och med välja ikon för sitt egna makro. Mjukvaran känns väldigt genomtänkt och är trevlig att använda.

STRIKE_Te08

 

Användning – Spel och kontorsarbete

S.T.R.I.K.E. TE är ett speltangentbord ut i fingerspetsarna. Och det är bra på att användas i spel. Det finns ingen ghosting att prata om och tangentbordet har en key rollover på hela 30 tangenter. Detta innebär att man kan trycka ner tre olika tangenter med alla tio fingrar och alla tangenttryck fortfarande registreras. Det är sällan man trycker ner ens sex tangenter samtidigt men om man är snabb på att skriva eller en toppspelare i RTS-spel så är det bra att veta att tangentbordet inte är det som sätter käppar i hjulen.

Komforten är välgodkänd överlag och även om makrotangenterna sitter lite långt ifrån WASD-klustret så är de bra att använda i spel som inte kräver att man ständigt har full kontroll över WASD-tangenterna, så som exempelvis RTS-spel. De är även bra att ha för sekundära kommandon i alla spel. Utanför spelet så känns tangentbordet lite väl ambitiöst även om det är bekvämt att skriva på och det finns mycket stöd för att underlätta kontorsarbete i och med de förinställda genvägarna till makrotangenterna. Men om man spelar mycket och till exempel skriver uppsatser eller liknade från stund till stund så är S.T.R.I.K.E. TE ett riktigt bra tangentbord som inte direkt faller på någon punkt.

Slutsats

Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE är allt som allt ett riktigt trevligt tangentbord med en hel del funktionalitet så som mediastyrning och makrotangenter. Det har en ganska snygg design för att vara ett fullblodigt speltangentbord, samtidigt som byggkvalitén och den väldigt pedagogiska mjukvaran imponerar. Tangentbordet har en prislapp omkring tusenlappen, i toppskiket för mekaniska tangentbord utan RGB-belysning, men för de pengarna får man verkligen ett kvalitetstangentbord.

Mad Catz Strike TE
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareKailh Brown
BelysningVit, 3 zoner
Fördelar
+ Bra kvalitetskänsla
+ God komfort
+ Smidig mjukvara
Nackdelar
- Inga ljudportar
- Något stort
Bra att veta
Har ett medföljande bekvämt handledsstöd.
Funktionalitet6.5
Kvalitetskänsla7.8
Komfort7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid