12 mekaniska premiumtangentbord i stor jämförelse

32

Slutsats och rekommendationer

Prislappen är alltid en viktig faktor i att bedöma en produkt, och detta gör testandet av mekaniska tangentbord till en utmaning. Även den billigaste mekaniska modellen är betydligt dyrare än det genomsnittliga membrantangentbordet, och att kalla ett mekaniskt tangentbord billigt eller prisvärt måste alltid göras i förhållande till just den här produktgruppen. I det här testet har vi nu gått igenom modeller av alla möjliga slag, några med fokus på känsla och stilren design, och andra med fullt fokus på datorspel och en uppsjö funktionalitet. Marknaden för dessa tangentbord växer dagligen, och medan de i dagsläget fortfarande är premiumprodukter så pressas priserna i stadig takt när allt fler tillverkare ger sig in i leken.

Brytartyp har oerhört mycket att göra med personlig preferens, och många användare kan rent av föredra membranbrytare framför mekaniska. Det finns också en betydelsefull mängd användare som inte föredrar någon av dessa, utan känner sig betydligt mer hemma och effektiva med lågprofilstangenter som på laptops eller Logitechs klassiska UltraX-modell. Undertecknad har dock en stor plats i sitt hjärta tilldelad mekaniska brytare och den mer klassiska känsla dessa tillför, och samtliga modeller i testet har levererat skrivkänsla utöver det vanliga. Nedan följer en jämförande tabell för en enkel överblick vad gäller funktionalitet och pris vid publicering.

Jamforande_tabell_igen
Jämförande tabell mellan modellerna, klicka för full storlek

Gigabyte Aivia Osmium

Osmium_03

Gigabyte håller verkligen inte tillbaka med sitt första mekaniska alster, och Osmium är onekligen ett oerhört välutrustat tangentbord. Det är det enda tangentbordet i testet med USB 3.0-hub, samtliga tangenter är bakgrundsbelysta, och tangentbordet har med sina två scrollhjul testets onekligen mest intuitiva lösning för att reglera volym och bakgrundsbelysning. Profilhanteringen är enkel och snyggt implementerad, och det får ett stort plus i kanten för det oerhört bekväma handlovsstödet.

Dess negativa sidor ligger främst i bitar av layouten. Makrotangenterna sitter för högt upp för att vara smidigt användbara, och de hade hellre fått ligga på tangentbordets vänstersida där spelaren hade kunnat komma åt dem med lillfingret, eller genom en minimal handförflyttning. Kabeln är tjock och otymplig, vilket dock har att göra med den inbyggda USB 3.0-passthrough. Att ha USB och ljud på högersidan är lätt ivägen för handen om man använder musen högerhänt (vilket majoriteten av alla användare också gör). Dessa layoutproblem gör att det inte blir ordentligt flyt i användarupplevelsen på samma sätt som på exempelvis Logitech G710+. Flera användare, undertecknad inkluderad, upplevde också problem att ta sig in i datorns BIOS/UEFI med tangentbordet, och detta är ett problem som Gigabyte ännu inte har åtgärdat. Osmium är en bra produkt sett till funktionsutbudet, men layouten och ovan nämnda bör åtgärdas i kommande revisioner eller uppföljare för att det ska kunna helhjärtat rekommenderas.

+ Bra lösning för att reglera belysning/ljud.
+ Bra profilhantering
+ Bekvämt handlovsstöd
+ USB 3.0
+ Bakgrundsbelyst

– Tveksam placering av USB och ljud
– Otymplig kabel
– Svåråtkomliga makroknappar

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Zowie Celeritas MX Red

Celeritas_07

Med Celeritas så lämnar Zowie oss med blandade intryck. För sin prislapp har det förhållandevis tunt med funktioner, då det saknar både bakgrundsbelysning, makrohantering och dedikerade mediatangenter. Det ger användaren möjlighet att justera tangentbordets polling rate, dock bara över PS/2 och med minimal inverkan på dess funktionalitet. Det finns varken lutningsjustering eller handlovsstöd. Vad som ger plus i kanten är den tunna och lätthanterliga kabeln och den mycket bekväma implementeringen av Cherry MX Red-brytaren.

Det måste dock också vägas mot sina konkurrenter, där den mest jämförbara produkten är Steelseries 6Gv2 Red Edition, som med ett lägre pris levererar samma bekväma skrivkänsla och en betydligt högre kvalitetskänsla. Mot denna konkurrent vinner Celeritas på valmöjligheten att köpas med flera brytartyper, men det räcker dessvärre inte till för att i slutändan kunna rekommendera det med nuvarande prislapp.

+ Bekväm skrivkänsla
+ Lätthanterlig kabel

– Inget handlovsstöd
– Ingen lutningsjustering
– Dyrt i förhållande till funktionsutbud

Lägsta pris på prisjakt:

 

Tesoro Durandal Ultimate G1NL

Tesoro_07

Tesoro Durandal använder sig av samma OEM-design som Qpad MK-85, levererat i ett annat chassi, och är således i praktiken mer eller mindre samma tangentbord. Chassit i fråga är en aning plastigare än Qpads version, det känns också mindre gediget än de testets två billigare modeller, CM Storm Quick Fire Pro och Steelseries 6GV2 och får på kvalitetspunkten sägas vara bland det mindre prisvärda modellerna i testet. Makrofunktionaliteten hade gärna fått ha dedikerade knappar, och likaså mediafunktionerna. Och medan Cherry-brytarna i sig ger komfort vid användning, så är själva tangenternas yta något för glatt.

Dessa punkter, och den mindre gedigna känslan, får dock också vägas mot vilka funktioner tangentbordet kommer med. Det är det billigaste tangentbordet i testet som har heltäckande bakgrundsbelysning, och trots bristen på dedikerade makrotangenter så är det också det billigaste tangentbordet i testet som över huvud taget har makrohantering. Det är också den billigaste modellen med inbyggd hub för USB och passthrough för ljud. För den som letar efter den absolut mest kvalitativa produkten är Tesoros alster troligen inte vad man är ute efter, men sett till funktionsutbudet är det en mycket prisvärd produkt.

+ Prisvärt sett till funktionaliteten
+ Heltäckande bakgrundsbelysning
+ Inkluderat handlovsstöd
+ Finns med flera brytartyper

– Inga dedikerade makro- eller mediatangenter
– Glatt tangentyta
– Något plastigt

Lägsta pris på Prisjakt:

 

ThermalTake Tt eSPORTS MEKA G-unit

TTMeka_01

Thermaltake överraskade i det här testet med ett tangentbord som på många sätt kändes både gediget och genomtänkt. G-Unit är onekligen en välutrustad modell, då det levereras med tolv dedikerade makrotangenter med tre profiler, för att inte glömma att det är av de få tangentbord i testet som inte bara har dedikerade makrotangenter, men också har placerat dessa på ett snyggt och effektivt sätt. Förutom möjligen den upplysta logotypen och de röda plastbitarna på tangentbordets sidor, så har dessutom G-Unit en gedigen och förhållandevis stilren design. Ett stort plus i kanten får också Thermaltake för sin implementation av en inbyggd ljudkrets, som förvisso ger en flaskhals i ljudkvalitet vid användning, men på många sätt underlättar rent praktiskt.NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue

Med en prislapp som vid publicering låg omkring 1200 kronor inklusive moms är G-Unit ingen billig produkt, men den kommer inte heller göra kunden besviken. Vad som saknas på tangentbordet är möjligtvis en heltäckande bakgrundsbelysning, med selektiv som alternativ. Något som också noterades under testet var att de tangenter som har bakgrundsbelysning har en annan ytbehandling än de tangenter som inte har det, och således har en annan friktion. Detta kan för en uppmärksam användare vara något av en nagel i ögat. Det finns heller ingen mjukvara för makrohanteirng och inställningar, så alla makron måste spelas in direkt på tangentbordet. I det stora hela är dock G-Unit en mycket solid produkt med ett bra utbud funktioner, och det kan inte annat än rekommenderas.

+ Dedikerade makrotangenter, som även dessa är mekaniska
+ Dedikerade mediatangenter
+ Utbytbar kabel
+ Inbyggd ljudkrets

– Bakgrundsbelysta tangeter har annorlunda ytbehandling
– Ingen mjukvara för makron

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Cooler Master CM Storm Quick Fire Pro

CM_QuickFire_Pro_06

Precis som Thermaltake är Cooler Master en tillverkare som tidigare huvudsakligen sysslat med chassin och kylning, men som nu ger sig in på kringutrustning. Quick Fire Pro lägger sig bland de lite billigare modellerna i testet, med en prislapp omkring 800 kronor inklusive moms vid artikelns publicering. Tangentbordet är därtill en aning plastig i sin design, och ergonomin har en del brister i och med den höga designen i kombination med avsaknaden av handlovsstöd.

Till fördelarna hör dock att det finns bakgrundsbelysning (om än selektiv), och en funktion som verkligen gillas är den låsbara funktionstangenten som i praktiken ger dedikerade mediatangenter. Det har också en utbytbar USB-kabel, vilket inte är en vanlig företeelse i det billigare segmentet av mekaniska tangentbord. Quick Fire Pro är passande för den som är ute efter en modell som är snäll mot plånboken, och som värdesätter den utbytbara kabeln och den låsbara funktionstangenten. Tesoro Durandal kostar dock bara en liten summa mer och erbjuder USB-hub och ljudpassthrough, heltäckande bakgrundsbelysning och ett handlovsstöd, och man kan för ungefär samma prislapp som Quick Fire Pro också få Steelseries 6GV2 som erbjuder en betydligt mer kvalitativ upplevelse. I det stora hela finns det dock bättre alternativ till samma eller liknande summor oavsett prioriteringar.

+ Toggle på funktionstangent
+ Billigt för sin produktkategori
+ Bakgrundsbelysning (selektiv)
+ Utbytbar kabel

– Bristande ergonomi
– Inget handlovsstöd
– Glatta tangenter
– Ingen USB- eller ljudpassthrough

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Cooler Master CM Storm Trigger

CM_Trigger_03

CM Storm Trigger bjuder på en mer gedigen och stilren design än lillebror Quick Fire Pro, och passar också på att rätta till många andra av dess nackdelar. Borta är den obekväma höjden, då Trigger har en betydligt mer ergonomisk tjocklek och lutning. Bakgrundsbelysningen är heltäckande, och finns även på de makroknappar som nu är både inkluderade och dedikerade. USB-kabeln är utbytbar, och på Trigger finns inte bara USB-passthrough utan också en ingång för extra strömkälla för den som vill ladda exempelvis en mobiltelefon. Dessutom har Trigger ett av testets absolut bekvämaste handlovsstöd, där enbart Gigabyte Osmium spelar i samma liga.NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue

Vi hade gärna sett att Cooler Master implementerat samma låsbara funktionsknapp som på Quick Fire Pro för att förena dedikerade media- eller makrofunktioner med en stilren layout. Det upplevdes också vissa kvalitetsproblem med tangentbordet, bland annat ett coil whine från bakgrundsbelysningen. Tangentbordet är i samma priskategori som Gigabyte Osmium och Logitech G710+, och saknar jämfört med dessa intuitiva lösningar för att reglera ljusstyrka och volym. Det har dock av dessa modeller den mest stilrena designen, extra strömförsörjning och ett mycket bekvämt handlovsstöd, och är dessutom av dessa modeller den enda som finns med fyra olika brytartyper. Är man idag på jakt efter det vassaste mekaniska speltangentbordet är det inte rätt att påstå att Trigger är en solklar vinnare, men det håller jämna steg med både Gigabyte och Logitech och är definitivt både en värdig motståndare och en rekommenderad produkt.

+ Bekvämt handlovsstöd
+ Utbytbar USB-kabel
+ Möjlighet till extra strömförsörjning
+ Dedikerade makrotangenter
+ Heltäckande bakgrundsbelysning
+ Finns med flera brytartyper

– Vissa kvalitetsproblem
– Strömförsörjning ingår inte

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Steelseries 6GV2 Red Edition

Steelseries_6GV2_05

Steelseries var tidigt ute på marknaden med mekaniska tangentbord, och 6GV2 är en av de mest populära modellerna idag, för att inte tala om en av de mest recenserade. Den röda versionen är identisk sett till kvalitet, och skiljer sig från originalet endast vad gäller små designelement och såklart brytaren Cherry MX Red. Tillsammans med CM Storm Quick Fire Pro har 6GV2 testets lägsta prislapp, men lyckas samtidigt leverera oerhört mycket kvalitet. Modellen känns mer gedigen än någon annan i testet, och de enda andra modellerna som kommer i närheten är Duckys Shine2 och G2pro. Värt att nämna är också bordsfästet, som medan det saknar möjlighet till lutning har tveklöst bäst friktion i hela testet, och tangentbordet ligger som klistrat på de flesta underlag.NordicHardware_award_MestForPengarna_Orange

Det är dock i övrigt inte ett särskilt funktionsrikt tangentbord. Det finns ingen funktionalitet för makron, inga dedikerade mediatangenter, ingen USB-hub och framför allt inget handlovsstöd. Sistnämnda är oerhört synd då Steelseries är kända för att ha ett mycket bekvämt sådant i produktion till storebror 7G, men som inte säljs separat. Modellen passar sig inte riktigt för de användare som är ute efter tangentbord med absolut flest funktioner, men passar sig desto bättre för de som är ute efter en pålitlig, stilren och gedigen produkt till en för produktkategorin låg prislapp. 6GV2 är helt enkelt det tangentbord som ger mest kvalitet för pengarna, till den grad att det utses till testets mest prisvärda modell.

+ Mycket god kvalitetskänsla
+ Testets bästa bordsfäste
+ Billigt

– Ont om funktioner
– Inget handlovsstöd

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Qpad MK-80

Qpad_MK_80_09

Qpad MK-80 är testets enda tangentbord med Cherrys blå brytare, och var en oerhört trevlig upplevelse att skriva på. Det finns också USB- och ljudpassthrough och ett handlovstöd som gav fullt godtagbar komfort. Handlovsstödet i fråga samlar dock väldigt lätt finger- och handlovsavtryck, och dessa är i efterhand närmast omöjliga att bli av med. Och medan vi respekterar att Qpad är nöjda med sin logotyp så kan det ifrågasättas om den verkligen hade behövt tryckas på så pass många ställen över hela produkten.

MK-80 visade sig vara en svår produkt att placera, då det var knepigt att komma underfund med vilken annan produkt den lämpligast skulle jämföras med. En given sådan jämförelse vore med storebror Qpad MK-85 som lanserades året efter MK-80. Jämfört med den modellen erbjuder dock inte MK-80 någon fördel utöver sin lägre prislapp, särskilt numera då MK-85 också kan beställas med den blå brytaren (Modellen finns dock endast att hitta på Qpads hemsida och kommer inte att säljas av vanliga handlare). MK-80 bygger på en nedskalad variant av samma OEM-design som finns i MK-85, vilket också är den som finns i Tesoro Durandal. Mot sistnämnda är ässet i rockärmen ett mer kvalitativt chassi, vilket dock fås i utbyte Durandals extra funktioner och lägre prislapp. Vad som kan vara en fördel är PS/2-anslutningen som med sin medföljande adapter till USB gör att den kan användas i båda gränssnitten till fullo. Men i dagsläget är MK-80 helt enkelt inte en produkt som med gott samvete kan rekommenderas. De två snarlika släktingarna MK-85 och Durandal erbjuder båda två flera funktioner, och Durandal erbjuder dessutom en lägre prislapp.

+ Heltäckande bakgrundsbelysning
+ Handlovsstöd
+ USB- och ljudpassthrough
+ Finns med flera brytartyper

– Otymplig kabel
– Samlar finger- och handlovsavtryck
– Tvivelaktig prissättning
– Överdriven branding

Lägsta pris på Prisjakt: 

 

Qpad MK-85

Qpad_MK_85_09

Som beskrivet i slutsatsen för såväl Qpad MK-80 som Durandal så är dessa tre tangentbord en märklig trio att få recensera i samma stora test då de bygger på precis samma OEM-design, men levererat i olika chassin och – i fallet MK-80 – en marginell skillnad i funktionsutbud. MK-85 lanserades som en uppdatering av MK-80, och det tycks idag lite egendomligt att ha båda produkterna kvar på marknaden samtidigt med tanke på hur lite de skiljer sig funktionsmässigt.

MK-85 levererar precis samma ergonomi som MK-80, och är på den punkten en trevlig upplevelse. Det lider dock precis som MK-80 av ett handlovsstöd som samlar fett och repor samt av QPads närmast maniska utplacering av sina logotyper. Uppgraderingarna i form av makrohanteringen och övergången till en helt och hållet USB-baserad anslutning från MK-80:s USB och PS/2-kombo är välbehövliga, men prislappen som ligger på omkring 300 kronor mer än funktionellt identiska Tesoro Durandal är svår att på något sätt motivera.

+ Heltäckande bakgrundsbelysning
+ Handlovsstöd
+ USB- och ljudpassthrough
+ Finns med flera brytartyper

– Samlar finger- och handlovsavtryck
– Dyrt
– Överdriven branding

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Ducky Shine2

DuckyShine2_07

Ducky, tillsammans med Logitech, är de två tillverkare i det här testet som går in striden med högst förväntningar med deras långa karriär av tangentbordstillverkande bakom sig. Och av dessa två är Ducky utan tvekan den mest rutinerade, då de har tillverkat mekaniska tangentbord i åratal, medan detta är en ny företeelse hos Logitech. Shine2 är ett imponerande stycke tangentbord, men det är inte anpassat för alla typer av användare. Bakgrundsbelysningen är kreativt implementerad, och tangentbordet kan köpas i många olika kombinationer av brytartyp och belysningsfärg. Hela konstruktionen känns mycket kvalitativ, och designen är stilren. USB-kabeln är utbytbar, och ett plus i kanten går också till snabbtangenterna ovanför siffersatsen, även om dessa hellre hade fått vara någon typ av mediafunktioner, som på Tt Meka G-Unit.

NordicHardware_award_BraKop_darkgreen

Det största ässet i rockärmen tillsammans med belysningen är dipswitcharna på baksidan, som gör att användaren på flera sätt kan konfigurera tangentbordets layout och funktioner direkt i hårdvaran, och denna lösning får en stor tumme upp. Till nackdelarna hör att det inte ingår något handlovsstöd, utan detta måste köpas till separat för en ganska beskedlig summa. Det finns inte heller något stöd för varesig USB- eller ljudpassthrough. Shine2 är också ett av de dyraste tangentborden i testet. Det riktar sig dock till en lite annorlunda målgrupp än sina konkurrenter, nämligen den som är mer ute efter kvalitet och pålitlighet än mängder av finesser, framför allt tangentbordsentusiaster. Till den målgruppen kan Shine2 varmt rekommenderas om man är villig att svälja prislappen, men för övriga så finns det mycket mer prisvärda alternativ.

+ Kreativ, heltäckande bakgrundsbelysning
+ God, gedigen byggkvalitet
+ Dipswitchar för konfiguration i hårdvaran
+ Utbytbar USB-kabel
+ Snabbtangenter för OS-funktioner
+ Finns i många variationer

– Inget inkluderat handlovsstöd
– Något glatta tangenter
– Hög prislapp

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Ducky G2pro Tenkeyless

DuckyG2Pro_05

Ibland kommer man över produkter som är svåra att bedöma objektivt när det kommer till pris och konkurrenskraft, men som efter användning lämnar en med ett oundvikligt leende på läpparna. Precis som storebror Shine2 så satsar G2pro på kvalitet och användarupplevelse snarare än häftiga displayer, makron och strömlinjeformer. Designen är mycket kvalitativ, och då främst de vita PBT-tangenterna, som känns en oerhört kvalitativa och en aning retro. G2pro har precis som Shine2 också dipswitchar på baksidan för konfiguration oberoende av mjukvara, och medan det saknar den kreativa bakgrundsbelysningen så finns det selektiv belysning på WASD-tangenterna. USB-kabeln är utbytbar, och det är som alltid ett stort plus i kanten.

NordicHardware_award_BraKop_darkgreen

Rent praktiskt finns det inte mycket negativt med produkten, mer än att någon form av USB-passthrough gärna hade fått finnas där. Ducky hade också gärna fått använda en dipswitch till att låsa funktionstangenten precis som på CM Storm Quick Fire Pro, så att det i praktiken hade fått dedikerade mediatangenter utan att dra ner på den stilrena designen. Precis som med Shine2 får handlovsstöd köpas separat. Prislappen är i det tyngre laget, och G2pro är ett av de dyrare tangentborden i testet. Man får liknande kvalitetskänsla med Steelseries 6GV2 för närmare halva priset. Om den utbytbara kabeln, dipswitcharna, den selektiva belysningen och den stora valfriheten när det kommer till brytartyper är värt den fördubblingen råder det delade meningar om, men för en tangentbordsentusiast som är ute efter kvalitet och finess så är G2pro i slutändan en produkt du inte kommer bli missnöjd med och med andra ord ett mycket bra köp.

+ Kvalitativ, stilren design
+ Utbytbar USB-kabel
+ Bakgrundsbelysning (selektiv)
+ Dipswitchar för konfiguration i hårdvaran
+ Finns i många variationer

– Inget inkluderat handlovsstöd
– Dyrt

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Logitech G710+

Logitech_G710_07

Som en världsledande tillverkare av kringutrustning är förväntningarna höga när Logitech ställer upp med sitt första mekaniska alster. Resultatet G710+ har tillsammans med Ducky Shine2 testets högsta prislapp, men bjuder samtidigt på en rad funkitoner. Det finns dedikerade makrotangenter, enkel profilhantering, heltäckande bakgrundsbelysning som kan regleras separat för WASD och övriga tangenter, dedikerade mediatangenter och ett smidigt reglage för volymreglage. På många sätt stångas modellen med Gigabyte Osmium och Cooler Master Storm Trigger, och att välja ut en vinnare bland dessa tre är en oerhört svår uppgift.NordicHardware_award_RedaktorensVal_Orange NordicHardware_award_Bast_i_test_Darkred

Vad som gärna hade fått finnas med är en utbytbar kabel som på Cooler Master Trigger. Handlovsstödet är bekvämt, men hade gärna fått vara lite större. En annan plast som inte samlar lika mycket fingeravtryck hade gärna fått användas kring tangenterna. I slutändan är dock dessa nackdelar både marginella och främst kosmetiska, och G710+ ger en oerhört bra användarupplevelse, till stor del tack vare de dedikerade tangenterna och den lättanvända layouten. G710+ har ett bra stöd för Windows 8, med många fördefinierade funktioner för operativsystemet inlagda i mjukvaran och den förnyade Windows-logotypen på sina tangenter. Det känns snabbt naturligt att använda såväl mediatangenter som makron, både för funktioner i operativsystemet och spelscenarion. Och just detta är vad som gör att undertecknad valt att använda G710+ till vardags, och att i slutändan belöna det med utmärkelsen Redaktörens Val och Bäst i test.

+ Dedikerade makrotangenter
+ Heltäckande bakgrundsbelysning
+ Dedikerade mediatangenter
+ Bra layout
+ Lättanvänd mjukvara med bra Windows 8-stöd
+ Bekvämt handlovsstöd

– Plasten kring tangenterna samlar fingeravtryck
– Otymplig kabel

Lägsta pris på Prisjakt: 

Subscribe
Notifiera vid
32 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
korvmos
korvmos
11 Årtal sedan

Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote] Under testandet syntes inga tecken på slitage på tangenterna på Red Edition, men det är en känd egenskap hos originalet med svarta brytare. I och med att plasten under tangentbordsbasen är ändrad så skulle det inte förvåna mig om… Läs hela »

Tempel
11 Årtal sedan

Handlovsstöd finns ju visst till tenkeyless tangentbord, duckyn ser precis ut som mitt Filco Majestouch tenkeyless, fast apfult med dom vita knapparna… och har ett mycket skönt handlovsstöd i läder till mitt och det går att köpa löst. http://www.keyboardco.com/keyboard_details.asp?PRODUCT=634

flopper
11 Årtal sedan

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]
inga sådana bekymmer med mitt 6gv2
dock kan det noteras att de är slitna.
detta efter ca 2+ års användning

Q-tech
Q-tech
11 Årtal sedan

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]

Det va kanske för lite Mhz i ditt tangentbord?:) Man ska tydligen inte köpa tangentbord på Rocks…:P

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Handlovsstöd finns ju visst till tenkeyless tangentbord, duckyn ser precis ut som mitt Filco Majestouch tenkeyless, fast apfult med dom vita knapparna… och har ett mycket skönt handlovsstöd i läder till mitt och det går att köpa löst. http://www.keyboardco.com/keyboard_details.asp?PRODUCT=634%5B/quote%5D

Handlovsstöd finns, men hade till Duckys variant inte ännu kommit som tillbehör i Sverige när jag skrev den delen, så kommer korrigera artikeln på den punkten. Tredjepartstillbehör för tenkeyless finns ju alltid, så tog inte med det i bedömningen utan fokuserade mer på vad just Ducky erbjuder 🙂

Morkul
11 Årtal sedan

Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover.

När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉

Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover. När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉 Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.[/quote] Man kan visst inte alltid hålla tryckfelsnisse borta, jag håller på att uppdatera tabeller för både MK-85 och Tesoro… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt.

Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls

11 Årtal sedan

Hej!

Skulle ni även kunna ha med ett tangentbord från Filco med i testet? Jag har tänkt att köpa ett sådant från Webhallen efter mycket goda rykten.

Magnus K
Magnus K
11 Årtal sedan

Ni glömde att ta upp vilka alternativa cherry-brytare som finns till de olika tangentborden. Logitech G710+ finns endast med bruna brytare medans Ducky finns med alla de vanligaste + cherry clear (ungefär som bruna men med mer motstånd.)
Har själv en Qpad 50 med bruna brytare, beställd direkt från Qpad.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Det är mycket av smaksak. Handlovsstödet är inte lika skönt som det till… Läs hela »

Tellus82
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Sitter med ett G710+ & jag tycker inte stödet är direkt litet &… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

Ok, så sweclockers värderar hårdvaran efter vilket märke det är? personligen tycker jag dom inte gör ett bra jobb därborta, då NH överlägsna på tester (min åsikt). Samma sak när det gäller chassin så tycker han inte om när det är snabbmontering av hårddiskar m.m utan vill använda skruvar. Jag personligen är glad om jag slipper en massa skruvar. Jag tycker sakerna sitter bra utan skruvarna

nersater
11 Årtal sedan

Tycker det är mycket intressant att se denna artikellen, samt visar på kanske (säger inte att ni har fel i eran bedömning)hur personlig kring utrustning är. Läste vidare om Logitech G710+, läste då recensionen från Sweclockers, där de inte ens kunde rekommendera den.
slutsatsen måste vara att det är jättesvårt att recensera kring utrustning.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”nersater”]Tycker det är mycket intressant att se denna artikellen, samt visar på kanske (säger inte att ni har fel i eran bedömning)hur personlig kring utrustning är. Läste vidare om Logitech G710+, läste då recensionen från Sweclockers, där de inte ens kunde rekommendera den.slutsatsen måste vara att det är jättesvårt att recensera kring utrustning.[/quote]Visst är det så att det till viss del är subjektiva åsikter och preferenser som påverkar. Men den stora skillnaden är att vi jämfört 12 olika mekaniska tangentbord samtidigt och kunnat göra en direkt jämförelse mellan olika produkter. Vet inte vad andra har för testprocedurer men detta… Läs hela »

SSIV
SSIV
11 Årtal sedan

Jättebra test! Logitech G710+ fick beröm för bra layout, vilket är alltid avgörande för mig oavsett märke. Kan ni skriva ut i slutsatsen vilka av de andra testade tangentborden hade liknande layout som Logitech G710+?

Morkul
11 Årtal sedan

Jag har först nu läst igenom hela testet.

Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.

EliXyR
11 Årtal sedan

Marco knapparna har inget o göra på vänster sida av tagentbordet, blir bara fel när man placerar händerna o hjärnan tror att marco knapparna är caps och shift :S
Det blir att man flyttar allt en rad åt vänster, och allt man skriver blir errorus! Blir direkt konflikt mellan hjärnhalvorna när jag byter mellan mitt K60 och Razer BlackWidow. No dice! Menee det är väl lika så en smaksak.

Anders Nilsson
11 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Jag har först nu läst igenom hela testet. Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.[/quote]Underligt! Sitter med den första versionen av Ducky Shine och har gjort sen den kom ut i Sverige. Har inte upplevt att den glappat någon gång. Och då har jag flyttat runt tangentbordet ofta (alltså kopplat ur USB ur tangentbordet i sig) Kanske något dom har ändrat… Läs hela »

11 Årtal sedan

Inget från Corsair? Jag är mycket nöjd med mitt K60, men hade velat se hur det står ut med resten.

musclebear
musclebear
11 Årtal sedan

Tesoro Durandal har både Makrotangenter & Inbyggt minne

SSIV
SSIV
11 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover.

När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉

Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.[/quote]

Tack för detta inlägget. Jag bebövde en keytronic-fantasts åsikt, nu vet jag vad jag skall köpa 😀

avt
avt
11 Årtal sedan

Synd ni inte hade med qpad mk-50 i recensionen. Tror den hade varit en värdig utmanare till mest för pengarna då den kostar lika mycket som Steelseries 6Gv2 Red Edition men även har ett handlovsstöd! 😉

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Jag har först nu läst igenom hela testet. Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.[/quote] Precis som lacken på tangenterna på tangentbord så är detta som kanske inte visar sig i första taget. Jag byter tangentbord nästan dagligen, och använder rätt ofta Ducky-modellen, så om ett sådant glapp skulle visa sig så får jag såklart ha med det i bedömningen. 🙂… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Tellus82″][quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Sitter med ett G710+ & jag tycker inte stödet är direkt litet… Läs hela »

Tellus82
11 Årtal sedan

[quote name=”Henrik Berntsson”]Hur länge har du haft ditt tangentbord? Har du märkt av något slitage på knapparna så de känns glatta eller så? Funderar på ett G710+ som efterträdare till nuvarande :)[/quote]

Har haft det i snart en månad, kan inte påstå att det blivit det minsta slitaget än, ingenting glatt eller konstigt. Tangentbord är väldigt mkt en smaksak men jag kan rekommendera detta utifrån mitt tycke.

Henrik Berntsson
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Tellus82″][quote name=”Henrik Berntsson”]Hur länge har du haft ditt tangentbord? Har du märkt av något slitage på knapparna så de känns glatta eller så? Funderar på ett G710+ som efterträdare till nuvarande :)[/quote] Har haft det i snart en månad, kan inte påstå att det blivit det minsta slitaget än, ingenting glatt eller konstigt. Tangentbord är väldigt mkt en smaksak men jag kan rekommendera detta utifrån mitt tycke.[/quote] Det verkar vara rätt brytare för min del och jag har svårt för tangentbord som blir glatta efter ett tag. Det senaste jag köpte fick slitna/glatta tangenter efter mindre än en vecka… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”avt”]Synd ni inte hade med qpad mk-50 i recensionen. Tror den hade varit en värdig utmanare till mest för pengarna då den kostar lika mycket som Steelseries 6Gv2 Red Edition men även har ett handlovsstöd! ;-)[/quote]
När vi påbörjade testet var det ett par hundralappars skillnad på de modellerna och tanken var att främst fokusera på tangentbord i premiumsegmentet, där Qpad hade två modeller som passade perfekt. 🙂

wasp
wasp
11 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote] Under testandet syntes inga tecken på slitage på tangenterna på Red Edition, men det är en känd egenskap hos originalet med svarta brytare. I och med att plasten under tangentbordsbasen är ändrad så skulle det inte förvåna… Läs hela »

wasp
wasp
11 Årtal sedan

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst “tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]

Hade Steelseries löst problemet med texten på tangenterna på dessa tangenter du fick?

Gunilla Persson
Gunilla Persson
10 Årtal sedan

😀 😆 🙂 😉 8) 😐 :-* 😳 🙁 😥 😮 😕 😡 😮 :zzz 😛 🙄 :sigh: