Vi går ett nytt år till mötes och innan vi kastar oss in i år 2010 är det dags att se tillbaka över axeln vad som verkligen hänt under årets som gott. Men givetvis även se framåt med nya satsningar från både PC-företag och NordicHardware.
År 2009 började inte direkt lysande för entusiaster. Efter många ryktessvängar stängde Universal abit sina dörrar och märket upphörde att existera. Företaget var länge en favorit bland överklockare, men det hade nu nått ett läge där det inte längre var möjligt att fortsätta tillverka de högkvalitativa moderkort som vi vant oss vis. R.I.P. Abit kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, speciellt det legendariska IC7-MAX3.
Som ni kanske vet skriver vi främst för de inbitna. Det spelar ingen större roll om du är ute efter att lära dig hur man bygger en dator, eller om du vill veta mer om överklockningspotentialen hos nästa generations Intel Extreme Edition. Under 2009 har vi sett hur i stort sett alla komponenttillverkare som riktar sig mot detaljhandeln inte bara har omfamnat överklockning, men också sponsrat, stöttat och underlättat det hela. Det är väl på tiden att överklockning hamnar i ordlistan (bidrag inskickat till SAOL).
Phenom II lockar fram flytande helium
Under 2009 sponsrade AMD överklockare med flytande helium, kokar vid −268,93 °C och kostar uppemot 70 kronor per liter, för att slå överklockningsrekord med deras senaste processorer. Det var en stor show, utan tvekan, men framförallt lyckades AMD vinna tillbaka lite gunst, ära och kärlek bland överklockare. Folk i allmänhet var oerhört, oerhört, oerhört besvikna med första generationen av Phenom, inte bara på grund av buggarna, men också att prestanda och obefintlig överklockning gjorde den mer eller mindre värdelös i händerna på en erfaren användare. Idag är AMD tillbaka i våra hjärtan som ett riktigt entusiastföretag efter att ha varit utelåsta under en alltför lång period.
Flytande kväve – kylning för de dömda
Överklockningstävlingarna frodas
ASUS, Gigabyte och MSI gör sitt bästa för att överglänsa varandra med stora överklockningstävlingar, samt features och guider och etcetera, etcetera. Hittills är det nog ASUS som imponerat på oss mest av alla, inte minst med sin live-turnering på DreamHack Winter 2009, men vi är ganska säkra att de andra kommer försöka tackla tillbaka snart. MSI gick till och med så långt att de implementerade funktioner för att låsa kärnor och cache med AMD’s Phenom II X3 processorer, något som hade varit helt otänkbart för några år sedan.
Moderkortsmarknaden får ett allt tuffare klimat
Under 2008 kom Biostar från ingenstans och tog oss med häpnad. Biostar TPower P45 kom ut och tog FSB-överklockning till en helt ny nivå. Det tog sig upp och förbi 700MHz FSB ganska raskt… och vi fick kippa efter andan. Från ingenstans, verkligen, kom det, och slog sig in i våra hjärtan. Tråkigt nog har inte det eller andra mindre företag fått den plats i media som de förtjänar. För DFI har det gått så långt att de kommer att tänka om för 2010. Förhoppningsvis kommer de att får den uppmärksamhet de förtjänar under 2010.
Den 5:e januari skrev vi om hur Internet Explorer tappade market och att Firefox klättrade stadigt. Den 21:a december kunde vi rapportera om hur Firefox 3.5 var den vanligaste webbläsaren över hela världen. Vi kan med gott samvete säga att Firefox är här för att stanna, och på något konstigt vis har Firefox tjänat på att Microsoft äntligen tagit tag i Internet Explorer. Microsoft har nämligen misslyckats när det kommer till användarvänlighet och snabbhet, och när det kommer till säkerhet är IE fortfarande populärare att exploatera än någon annan webbläsare.
Microsoft ger bot för gamla operativsystemssynder
Men vi ska inte räkna bort Microsoft; vi har alla bevittnat hur de förvandlat Windows Vista till Windows 7. Om de kan förvandla något som Vista, en brontosaurus bland operativsystem med systemkrav som uteslöt många datorer, till Windows 7, vilket är ett nöje att arbeta med, så finns det nog även hopp för Internet Explorer. Windows 7 … är Windows. Det är ett operativsystem värt att betala för, och nej jag får inte betalat för att säga, men när man jämför det med Vista känns det sistnämnda som en enda stor blåsning.
Windows 7 – Windows som verkligen fungerar
Vista var, i min högst ödmjuka åsikt, ett misslyckande. Det var aldrig nära att ersätta Windows XP, och det var en dålig sak på så många sätt för alla oss datoranvändare. Vista var ett väldigt säkert operativsystem, det måste jag erkänna, men när så många väljer att stanna med det långt ifrån lika säkra Windows XP, tack vare den bristande prestandan och inledande problem med drivrutiner, gör det väldigt liten skillnad. Det var rent ut sagt synd och skam att Vista inte var bättre, men Microsoft har bara sig själv att skylla.
Ubuntu och andra Linux-distributioner fortsätter att utvecklas
Canonical släppte två versioner av Ubuntu under 2009. Den första versionen, 9.04 också känt som Jaunty Jackalope, fick mycket beröm för sin konsekvens, många små förbättringar, bättre drivrutinsdetektion, men det var ett ganska ödmjukt släpp överlag. Den andra versionen, 9.10 kodnamn Karmic Koala, var aningen mer vågad. Den hade ett uppdaterat utseende med snitsigare ikoner och överlag lite fyrkantigare intryck (den geometriska typen, inte den abstrakta), men också bättre mjukvaruintegration, automatiska backups och synkronisering, nya standardapplikationer och ett överlag mycket mera moget intryck.
Ubuntu 9.10 kommer med ett speciellt netbookgränssnitt
Ubuntu och andra mer mogna Linux-distributioner är utan tvekan en av anledningar Microsoft har tagit ett steg tillbaka med Windows 7. Varför skulle de annars låna så mycket från KDE när det gäller arbetsflöden, utseende och intryck? Men vi ska inte heller glömma OS X, även om det kanske inte tagit samma stora kliv framåt som Linux-distributionerna, men det var å andra sidan mer moget till att börja med. Vi må känna oss skyldiga att tacka Microsoft för Windows 7, men vi måste komma ihåg att tacka Linux world och Apple för att ha tvingat Microsoft till detta.
Redan under 2008 lanserade Intel sin Atom-processor. En liten och effektiv processor designad för små och bärbara datorer. Den var inte speciellt snabb, men snabb nog för att avhandla det mest basala, som att surfa på nätet, läsa och skicka e-post och (knappt) [Skribentens åsikt, Red.] köra Office-program. Den var också billig; hela plattformen var billig, vilket ledde till en massiv satsning på riktigt små bärbara datorer, från 8 till 11”, också kallade netbooks. Men det var först under 2009 som de verkligen mognade.
ASUS fick netbookbollen i rullning
Vi måste ge beröm till ASUS för att de vågade lansera det här segmentet. Små bärbara datorer har funnits länge. Undertecknad hade dreglat över de ultraportabla 12” Sony Vaios i flera år, men att betala 25 000 för en bärbar dator var helt enkelt för mycket. Idag kan man hitta en resekamrat för en tiondel av det priset. Det var en chansning, men jag hoppas innerligen att den som kom på den första designen och idén fick en stor bonus.
Pine Trail lovar billigare, strömsnålare och lite kraftfullare netbooks
Nu under december annonserade Intel den andra generationen Atom-processorer med marginellt bättre prestanda, mycket lägre strömförbrukning och lägre tillverkningskostnader. De nya netbooksen kommer faktiskt att bli billigare vid lansering än vad den första generationen var. Med en lagom kraftfull grafikkrets finns det alla möjligheter för att den kommande vågen av netbooks ska kunna väcka vårt intresse mer än beskedligt, ge upphov till nya företag, uppfinningar och förhoppningsvis en uppsättning bärbara datorer med prestanda och batteritid vi förtjänar.
ASUS Eee PC S101 – den moderiktiga netbooken
Om netbooks har mognat och blivit accepterat av den stora massan under 2009, kommer 2010 bli året de verkligen blommar och kanske till och med tvätta bort billighetsstämpeln som många ändå känner när de hör ordet netbook. Vi kan även komma se ännu ett segment av bärbara datorer födas under 2010. Smartbooks gjorda några mindre framträdanden under 2009, men inga signifikanta och med en trolig lansering av en dual-core ARM processor i 2010 finns det en chans för Smartbooks och de kanske kan hitta ett eget litet segment direkt under netbooks om allt går väl.
AMD siktar mot nya mobila marknadsandelar
VIA har inte haft några vidare framgångar med att få ut sin Nano-processor på marknaden för små och billiga datorer för att konkurera med Atom. Det är en bra processor, men det är aldrig enkelt att slåss med Intel. Förhoppningsvis kommer AMD lyckas bättre när de bestämmer sig för att konkurrera ordentligt med Intel. Vi hoppas att 2010 kommer bli året då det verkligen händer. De har kunskapen, kan de bygga den?
Smarta mobiltelefoner snart lika kloka som vår PC
Samtidigt har marknaden för smartphones växt och blivit nästan mer dator än telefon. Apple startade det hela med iPhone, men den var aningen handikappad med utdaterad hårdvara och begränsad mjukvara. Många följde efter, men det var först med Android och version 2.0, även 2.1, som vi verkligen såg imponerande smartphones. Google Nexus One, a.k.a. HTC Passion, är ryktad att släppas första veckan av 2010 och efter det hoppas vi att marknaden ska blomma ordentligt, och just nu ser det ut som att HTC blir en vinnare (mitt program vill rättstava HTC till THC hela tiden … tolka det som ni vill). Mycket tack vare sitt samarbete med Google, medan Microsoft ser ut som den bittra förloraren med halvtaskiga optimeringar för pekfingerarbete med sina Windows Mobile operativsystem. Övriga måste välja sida, Android eller Microsoft.
HTC HD2 – En av marknadens häftigaste smartphones med marknadens ohäftigaste operativsystem
Om Microsoft inte lyckas pussla ihop Windows Mobile 7 på ett bra sätt kommer Google, HTC och Apple att äta upp dem under 2010. Microsoft har haft mer än skäligt med tid för att komma ut med ett bra operativsystem för touch-telefoner, men har misslyckats. Det blev minst sagt tydligt vid lanseringen av HTC HD2. Den fick bra recensioner, men det alla ville veta var … Kan jag få den med Android istället?
Solid State-teknik kan användas inom många olika teknikområden. Termen Solid State används för att beskriva kondensatorer som används av high-end moderkort för perfekta spänningar. Men som oftast används det för att beskriva det segment av diskar som använder NAND flash-minneskretsar för att lagra data. Solid State Drives har använts av militären i en väldans massa år. Tekniken har fördelarna med ofantligt snabbare åtkomsttider än med mekaniska diskar. I rätt konfiguration är överföringshastigheterna många gånger högre och antalet IOPS har så många nollor att det nästan är löjligt.
Kostnad per gigabyte är sista hindret för SSD-tekniken
Problemet är priset. Du kan köpa en 80-120GB SSD för runt 2000. För samma pengar kan man köpa 2TB lagring på mekaniska plattor och få pengar över. Vi är inte direkt vana att se Intel som den aktör som driver priserna neråt, men med SSDs är det precis vad som händer. Intel och Micron jobbar tillsammans för att utveckla bättre och effektivare tekniker för NAND flash-kretsar. De leder utvecklingen med sina 34nm-kretsar, men vi kan nog vänta oss mycket mer både från Intel och andra under 2010.
Corsair P128 – Solid State Drive
Intel är inte det enda företaget som har fått SSD att skina. Samsung och Toshiba har försett många företag med diskar att slänga på sina egna etiketter på, och många mindre företag har dykt upp i nyheterna för att ha gjort framsteg med kritiska komponenter. Företag som Indilinx, SandForce och JMicron har alla dykt upp i nyheter, på ett eller annat sätt och vi är säkra på att fler lär slå igenom under 2010. Inget av detta hade dock varit möjligt om entuisastinriktade tillverkare som OCZ, Corsair, Kingston och A-DATA inte visat så stor tro på solid-state-tekniken.
Mekaniska hårddiskar är fortfarande PC:ns akilleshäl
För att vara brutalt ärlig måste jag säga att mekaniska hårddiskar har varit en flaskhals i moderna datorer i många, många år, och det är bara sorgligt. Med både Seagate och Western Digital som noga bevakar marknaden, studerar varje liten rörelse, känner jag mig ändå ganska optimistisk inför 2010. Jag tror inte att nästa år kommer vara året som SSD kommer ersätta mekaniska diskar, men det ser ut som året jag kommer köpa en till min bärbara dator.
Just nu är vi mitt i SMPC2009, den mest framgångsrika och prisvattnande tävling vi någonsin anordnat. Fler deltagare än någonsin har registrerat sig för tävlingen och våra live-sändningar har setts av tusentals. Vår nya kategori “Classic” har visat sig vara enormt populär och till och med väckt liv i de äldre gentlemännen som inte överklockat på ett tag. Vi är glada att se så många återvända och så klart se nya talanger visa framfötterna.
NordicHardwares Forum i ny tappning
Tävlingen slutar i januari då prisbordet på över 215 000 kronor ska fördelas och efter att vi avslutat tävlingen och verifierat vinnarresultaten, med lite hjälp från CPUID och FutureMark, kommer vi ge er allt fler anledningar att hålla till på NH, bra mycket mer än vanligt.
År 2010 ser ut att bli ett bra år för oss på NordicHardware då vi för övrigt firar 10 års jubileum. Något ni läsare kommer att märka på många olika sätt.
Vi har komponerat tre stycken listor med lite varierande innehåll där vi försöker sammanfatta de senaste tio åren. De kommer här nedan utan vidare kommentarer, men om ni har några åsikter bemöter vi dom gladeligen i forumet med piska och nyårssmällare.
Mjuka fenomen: | Hårda fenomen: | Gadgets: |
1. Google 2. Facebook 3. Windows XP 4. YouTube 5. PirateBay 6. Twitter 7. Ubuntu 8. Spotify 9. MSN Messenger 10. Red Hat |
1. Radeon 9800 2. Core 2 Duo 3. GeForce 2 4. GeForce 8800 5. Radeon HD 4800 6. Phenom II 7. Athlon XP 8. Soundblaster 9. Tornkylaren/Heatpipes 10. SSD |
1. Digitalkameran 2. Bärbara datorer 3. iPod/MP3-spelare 4. USB-minne 5. DVD 6. Wii 7. Platt-TV 8. Ljudbok 9. Smartphone 10. GPS |
Gott nytt år!