Nya Xbox-konsolerna har lanserats och även vi har börjat spela med en Xbox Series X. Eftersom det redan finns gott om recensioner om den här lådan tänkte jag nämna fem saker som du kanske inte redan vet om Series X.
Först ut är konsolernas lite förvirrande HDR-stöd. Xbox Series S och X kommer att få nytt stöd för HDR-teknik. Utöver att appar såsom Netflix kan visa Dolby Vision-innehåll, ska spel kunna visas i Dolby Vision. Detta är en nyhet för spelkonsol-världen men kommer inte till konsolerna förrän nästa år. Med det sagt så verkar det inte finnas planer på att erbjuda Dolby Vision för Ultra HD-Blu-ray-filmer. Om du vill använda din Series X som en Blu-ray-spelare så kommer du inte att få fullt stöd för de tekniker som du kan få med en bra Blu-ray-spelare.
På tal om HDR så har det förekommit uppgifter i media om att HDR10+ skulle få stöd i Series S och X. Detta stämmer inte. HDR 10+-stöd finns inte och Microsoft har inga uttalade planer på att ge stöd för tekniken.
Master Chief gömmer sig i designen
Hårdvaran gömmer några små påskägg. På undersidan ser vi en ganska klassisk hårdvaruhälsning från konsolens hemstad. Hello from Seattle. På insidan finns dock en lite mer ovanlig hälsning. Här ser vi nämligen Master Chief inbyggd i plasten. Ännu längre in finns dessutom en Master Chief på moderkortet.
Liten m.2-SSD
Sony har skrutit mycket om SSDn i PlayStation 5. Den har en anpassad SSD som ska erbjuda bättre prestanda och har dessutom plats för användare att sätta in en egen m.2-plats. Xbox Series X erbjuder lagringsexpansion med en port på baksidan. På insidan finns dock inte en fastlödd SSD, som vi ser på PS5. Microsoft har istället valt en liten SSD med det kompakta 2230-formatet. Det gör byten av SSDn möjliga, medan moderkortet helt måste bytas ut på PS5, om SSDn till exempel skulle sluta fungera. Vi vet samtidigt att den lilla SSDn i Series X är lite underligt formaterad och att det definitivt inte bara är att slänga i en ny eller SSD utan speciell mjukvara.
Den SSD som Xbox Series X använder är för övrigt en Western Digital-enhet som har stöd för PCIe 4 över endast två banor. Det är ett sätt för Microsoft att hålla uppe prestandan och samtidigt spara pengar. Den nya konsolen blev alltså ganska exakt som vår SSD-expert Gustav förutspådde i vår video om PCIe 4.
På insidan finns mycket nytt men allt är inte helt sprillans. Blu-ray-läsaren är faktiskt identisk med den läsare som satt i Xbox One X. Allt är alltså inte nytt för sakens skull. Samma gäller för konsolens Wi-Fi-stöd, som använder samma Wi-Fi ac-teknik som Xbox One X och One S. Det finns alltså inget stöd för nya Wi-Fi 6.
Tillbehör och spel-streaming
När det gäller tillbehör så ger Microsoft stöd för de flesta Xbox One-tillbehör. Det inkluderar gamla kontrollers, headset, tangentbord och faktiskt även Xbox Ones batteripack, som passar i den nya kontrollen. Kinect är ett av de mer kända undantagen. Den nedlagda sensorn har inget stöd i Series X. Vad du kanske inte har tänkt på är att den nya konsolen saknar den typ av optisk ljudport som föregångaren hade. Det betyder att vissa speciella tillbehör som använde sig av porten inte längre funkar eller har begränsad funktionalitet. Vissa tillbehör kan behöva uppdateras för att få full funktionalitet över andra portar. Det är värt att kolla med tillbehörstillverkare hur den nya konsolen fungerar med dina optiska ljudtillbehör.
En intressant funktion som har funnits i Xbox One är streaming till Windows. Funktionen gör det möjligt att fortsätta spela på konsolen när till exempel familjen vill titta på TV. Med Series X och S är den funktionen tillgänglig för Android och iOS. För Windows finns dock inget stöd alls. Funktionen finns kvar för Xbox One men har inte inkluderats med de nya konsolerna. Vi hoppas att det kan förändras i framtiden men just nu är alltså de gamla konsolerna betydligt mer flexibla när det gäller just spel-streaming