Inför vinterns lansering av Zen delar AMD nu med sig av nya detaljer om sin nya processorarkitektur, och löften om rejäl flertrådsprestanda.
Efter att Intel under en lång tid har haft helt fritt spelrum i de övre prestandasegmenten riktas nu alla blickar mot AMD. I vinter kommer till slut de första processorerna som baseras på Zen, företagets nya processorarkitektur som lämnar Bulldozer-generna bakom sig och istället kommer med helt nydesignade kärnor och löften om kraftigt förbättrad prestanda och effektivitet.
Idag delade AMD med sig om nya detaljer om arkitekturen, tillsammans med de första officiellt avslöjade blockdiagrammen på den nya Zen-kärnan. Mer specifikt handlar det om Summit Ridge, som använder den nya sockeln AM4 och ersätter de nuvarande processorerna i FX-familjen, samt Naples, som blir en större variant av Zen anpassat för servrar.
AMD har inte bekräftat några produktnamn eller klockfrekvenser i nuläget. Snarare berör nyheterna tekniska detaljer för själva Zen-kärnan, en förhandstitt på hur Summit Ridge utlovas prestera samt en mer detaljerad lanseringsplan.
Zen-kärnan under huven
AMD:s nya CPU-kärna har ett antal fundamentala skillnader i sin uppbyggnad jämfört med tidigare arkitekturer i Bulldozer-familjen, och den kanske viktigaste av dessa är hur Zen hanterar flertrådsarbete. I Bulldozer och dess uppföljare delas varje processor in i ett antal “moduler”, i regel en eller två för APU:er och tre eller fyra för FX-processorer, där varje modul innehåller två kärnor. Varje kärna delar dock ett antal resurser med den andra kärnan i samma modul, exempelvis för flyttalsberäkningar. Det är en av faktorerna som bidragit till att AMD:s processorer haft svårt att hänga med Intels motsvarigheter i enkeltrådade sysslor, då Intels kärnor har kunnat arbeta mer självständigt än AMD:s motsvarigheter.
Med Zen implementerar AMD istället Simultaneous Multi-Threading (SMT), samma strategi som Intel använder i Hyper-Threading-utrustade processorer. Det innebär att varje kärna är mer självständig och kraftfullare än en Bulldozer-baserad kärna, samtidigt som varje kärna klarar av att köra två trådar parallellt: två logiska kärnor för varje fysisk kärna. Zen produceras dessutom med 14-nanometersteknik från Globalfoundries, samma processnod som används för grafikkretsarna i Polaris-familjen.
Blockdiagrammen bekräftar även att varje kärna utrustas med 512 kilobyte (KB) L2-cache, och att samtliga kärnor delar på totalt 8 megabyte L3-cache. AMD väljer explicit att inte kommentera hur cacheminnet skalar med antal kärnor, men rimligtvis bör det landa på totalt 4 megabyte för en processor med 8 kärnor.
Snabbare än Broadwell-E – under vissa omständigheter
Vad som däremot är intressant, och lite oroväckande, är att AMD inte delar med sig om någon information om enkeltrådad prestanda.
Summit Ridge kommer använda sig av just 8 kärnor och 16 trådar, samma modell som Intel använder i vissa av sina entusiastmodeller i Haswell-E- och Broadwell-E-serien. Det är just med dessa som AMD även jämför Summit Ridge i ett tidigt prestandaexempel, där Zen uppges ha övertaget. Testet använder 3D-renderingsverktyget Blender, och jämför en Intel Core i7-6900K (8 kärnor, 16 trådar) med en ännu namnlös Summit Ridge-modell, med båda processorerna låsta till en klockfrekvens på 3,0 gigahertz. Enligt AMD ska det under de omständigheterna röra sig om en marginal på ungefär en halv sekunds renderingstid.
Det är också värt att ringa in just att Intels processor klockades ner för testet – vi vet fortfarande inte vilka frekvenser AMD:s processorer kommer säljas med, eller hur långt de eventuellt kan överklockas.
Vad som däremot är intressant, och lite oroväckande, är att AMD inte delar med sig om någon information om enkeltrådad prestanda, och att de avböjer att besvara frågor om den enkeltrådade prestandan. Det känns lite egendomligt med tanke på att det är just ökningen i IPC, och därmed prestanda per kärna vid en given klockfrekvens, som AMD slår sig på bröstet för med Zen.
Mellansegmentet hoppas över – än så länge
Det innebär en intressant antydan om vad AMD faktiskt vill uppnå med första generationens Zen-processorer. En tydlig fokus på flertrådsprestanda snarare än entrådsprestanda speglar mångt och mycket hur Intel vinklar sina entusiastprocessorer i de högre prisklasserna – som vi har noterat i våra processortester så är de allra mest påkostade processorerna ruskigt snabba i flertrådssysslor som videkonvertering eller 3D-rendering, men underlägsna i sysslor som inte har samma flertrådsoptimering, till exempel datorspel.
Med andra ord är det inte nödvändigtvis processorer som Core i7-6700K eller ens Core i5-6600K och dess kommande Kaby Lake-motsvarigheter som AMD vill utmana med Zen, åtminstone inte i ett tidigt skede. Om fokus istället ligger på att utmana exempelvis Core i7-6900K har AMD ett betydligt friare spelrum – Intels motsvarande processor kostar nämligen cirka 10 000 kronor i butik. Det ger ett stort utrymme för AMD att producera en betydligt billigare processor med prestanda som är på samma spelplan.
Det är såklart en klen tröst för datorspelare och användare har mer nytta av en snabb processor i enkeltrådade sysslor, och det skulle dessutom innebära att Summit Ridge riktas mot en förhållandevis liten målgrupp. Det återstår helt enkelt att se hur AMD väljer att lägga sin prissättning – det är en detalj som de inte delar med sig av i nuläget.
Luckan i de lägre prisklasserna väntas istället fyllas av Raven Ridge, som tar Zen till ett APU-format med integrerad grafikkrets och fyra CPU-kärnor. Den lanseringen sker dock först senare under 2017.
På butikshyllorna först nästa år
En annan detalj som nu bekräftas är att lanseringen innan årsskiftet blir något av en sanning med modifikation. De första Zen-processorerna kommer lämna fabrikerna och skeppas till kund innan årets slut, men inte till slutkonsumenter i form av lösa processorer.
De kretsar som lanseras 2016 blir istället till systembyggare, så att dessa kan börja bygga Zen-baserade datorer lagom till första kvartalet 2017. Det är även först då som lösa processorer kommer börja säljas i butik.
Nu är det så att jag har kollat på hela press-eventet, och jag hörde absolut inget om att dom lovar bättre prestanda än Broadwell-e.
Dock presterade just det exemplaret ytterst lite bättre än Broadwell-e 8c/16T @-- 3.0Ghz.
Men vinkla saker är lätt att göra..
Om de bara sänkte 6900k med 200 MHz för att kunna köra sin Zen ENGINEERING SAMPLE i samma hastighet, så tror jag att det ändå kommer vara en grym processor. Den ska in i min nästa dator, för det kommer vara ett rejält lyft från min FX-8350.
Bara den har hygglig singeltrådad prestanda så kan det nog bli ett köp, det är ju ändå det klart viktigaste prestandan i de flesta lägen.
Efter RX floppen vet man inte vart man har AMD längre. Så jag är skeptisk med hur “bra” deras nya arkitektur kommer att bli. Men som sagt om de kan ge en prestanda som är bättre än sandybridge och kostar inte mer än vad deras nuvarande linje gör så kommer AMD få tillbaka många användare samt nya.
Asså, AMD gör om samma misstag gång på gång. Överhypar sina produkter så de blir grymma besvikelser varenda gång… eller om de är deras lojala Fanbois som gör det, vet inte, men here we go again…