Kaby Lake är precis runt hörnet och nu har tester på toppmodellen 7700K hittat ut på internet. Den överklockar till synes fint men inte utan att det kostar.
Hittills har det inte varit mycket mer än rykten kring prestandan hos kommande Intel Core i7-7700K. Toppmodellen från den kommande Kaby Lake arkitekturen. Men nu har det börjat dyka upp tester från olika medier. Nu senast är det välrenomerade Toms Hardware som lagt vantarna på vad som sägs vara ett tidigt retail-exemplar. Med andra ord inget ingenjörsexemplar utan troligtvis motsvarande CPU vi bör hitta på butikshyllorna.
Intel själva lovar mellan 300 och 400 megahertz högre klockfrekvenser med Kaby Lake. Detta tack vare den finpolerade tillverkningsprocessen som kallas för 14 nanometer+. Något som än så länge visar sig stämma.
Tom’s Hardware började med att fastställa att Core i7-7700K har klockfrekvenser på 4,2 gigahertz (GHz) och 4,5 GHz i bas- respektive boostfrekvenser. Detta är ett steg uppåt från Skylake-baserade 6700K vars frekvenser ligger på 4,0 och 4,2 GHz i bas respektive boost.
Intel har även lyckats hålla TDP-värdet för Kaby Lake relativt oförändrat jämfört med Skylake. 7700K har ett TDP-värde på 95 Watt (W) medans 6700K ligger på 91 W direkt ur lådan.
7700K prestandaökning vid överklockning
Tom’s Hardware fortsatte sedan med att testa processorn vid både standardfrekvenser samt med en överklockning till 4,8 GHz och jämförde den mot 6700K i en rad tester.
Moderkortet som användes för testerna är ett Gigabyte-Z170X-Ultra med dess senaste BIOS-uppdatering som lägger till stöd för Kaby Lake processorer. 16 Gigabyte DDR4 RAM samt en Noctua NH-U12S processorkylare. Värt att notera är att montering av en effektivare kylare (NH-D14) resulterade i endast 3 grader lägre temperaturer.
Artikeln hos Tom’s Hardware listar många fler tester än de vi lagt in ovan. Dock i grund och botten ser vi en förväntad prestandaökning hos Kaby Lake i linje med dess högre klockfrekvenser. Dessvärre så kommer även dessa högre klockfrekvenser med en högre strömförbrukning. Direkt ur lådan så ger Core i7-7700K en prestandaökning på cirka 3,6 procent jämfört med sin Skylake-kusin. Men 7700K hade även upp till 28 procent högre strömförbrukning vid sina originalfrekvenser
Värt att ha i åtanke är att dessa tester utfördes på ett moderkort ur 100-serien. När den nya 200-serien samt nyare BIOS för 100-serien dyker upp kan siffrorna komma att ändras. Det är inte hellet helt säkert att det exemplar som Toms Hardware fått in i testlabbet är helt representabelt för butiksexemplaren av 7700K.
7700K når 4,9 GHz och hela 100 grader Celsius
Ett annat test som dykt upp är ifrån thailändska Zolkorn. Där ett testexemplar av Core i7-7700K överklockats till hela 4,9 GHz med endast 1,29 Volt. Dock låg deras processor på cirka 80 grader rent generellt. Ibland gick den även så högt som upp till 100 grader Celsius med en kraftig luftkylare.
Värt att ha i åtanke här är att detta är ett testexemplar av Intels Kaby Lake-processor. Sedan huruvida något av dessa tester bör tas seriöst går att diskutera. Men en nypa salt är alltid bra att slänga på innan vi ser några officiella tester.
Summeringen av dessa tidiga överklockningstester pekar på att Kaby Lake troligtvis kan nå relativt höga frekvenser. Det som återigen kommer bli problemet är att kyla kretsarna vid dessa frekvenser. Om flaskhalsen ligger i dåligt värmeledande material mellan kisel och heatspreader eller själva Kaby Lake-designen lär vi återkomma till.
Verkar vara god för närmare 5 GHz
Än så länge är det svårt att sätta fingret på Kaby Lake och 7700K. Processorn verkar bli en duglig överklockare med frekvenser upp mot 5 GHz även med luftkylning. Men värmeutvecklingen och strömförbrukningen ser ut att ligga en bit utanför mångas bekvämlighetszon. Detta kan dock komma att finslipas på butiksexemplar och när överklockningsinriktade moderkort från 200-serien och mer utarbetade BIOS för 100-serien dyker upp.
Faktum kvarstår att Kaby Lake med sin förfinade tillverkningsprocess kan bli en överklockares dröm. Men det är inget vi vet säkert förns Kaby Lake officiellt lanseras i början av 2017.