Svenska internetleverantörer tvingas inom kort att blockera fildelningssajten The Pirate Bay. Bahnhofs VD kallar domen bakåtsträvande.
Det var under måndagen den 13:e februari som Patent- och marknadsdomstolen levererade domen mellan Bredbandsbolaget och en allians av rättighetsinnehavare.
Domen tvingar svenska internetleverantörer att blockera hemsidorna The Pirate Bay och Swefilmer under de 3 kommande åren. Detta har resulterat i flertalet utlåtanden från sidor som ställer sig kritiska till domen. Bland annat har Bredbandsbolagets moderbolag Telenor samt Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay gett domen kritik.
Även Bahnhofs VD Jon Karlung har nu i en intervju med Di Digital tagit ton mot hovrättens dom.
Karlung påpekar hur han känner att domen är “bakåtsträvande” och ett “grundskott mot principen av ett fritt och öppet internet”. Han nämner också att han anser att det ska vara möjligt för myndigheter att stänga ner hemsidor som huserar bevisat brottsligt material. Dock tycker han inte att det ska vara upp till internetleverantörerna att agera internetpolis.
“Vi är brevbäraren, och brevbäraren läser inte folks post eller styr över innehållet.” – Jon Karlung
Han passar även på att nämna hur det finns modernare sätt för bolagen att tjäna pengar. Streamingtjänster såsom Netflix och Spotify använder Karlung som exempel på hur upphovsrättsinnehavare kan tjäna pengar på sina produkter.
“Dödsryckningar från upphovsrättsindustrin”
När Karlung refererar till domen i en intervju med DI är det som “dödsryckningarna från upphovsrättsindustrin”. Inte helt oväntat har film- och tv-branschen en annan syn på saken. Branschens talesperson Per Strömbäck menar att domen nu lagt ribban för rättsläget i Sverige. Det ska enligt Strömbäck gynna inte bara filmskapare och de aktörer som försöker driva lagliga filmtjänster utan även publiken. Exakt hur det skulle påverkar publiken positivt nämner inte Strömbäck men troligtvis räknar film- och tv-branschen med ökade intäkter i takt med att man stänger ner möjligheter för fildelning. Vilket i sig är en mångårigt debatterad fråga.
Norrköpingsbo krävs på 20 miljoner kronor för delning av filmen Åsa-Nisse
Jag köper redan film när jag har möjlighet, men har man inte råd så har man inte, det kommer inget “piratförbud” att påverka. Erbjud billigare och bättre filmtjänster i stället era bakåtsträvande åsnor!
Nä inte fasen kommer min konsution av film ändras. Men ju mer dom bråkar desto mer vill jag fildela! Dags att dra igång ftp servrar igen