Under flera år har Noctua satt standarden för datorfläktar och under Computex visar man ett kevlar-besläktat plastmaterial som ska slå magnetlager.
Noctua är ett namn som väger tungt när det kommer till datorfläktar och CPU-kylare, under Computex 2017 visade tillverkaren upp en kommande fläktserie som som utvecklats med minst sagt oortodoxa material.
Medans Corsair har lanserat sin nya fläktserie med magnetiska lager relativt nyligen så fokuseras Noctua istället på att utveckla fläktar bygger på en flytande kristallpolymer. Materialet är hårdare än plast och liknande som brukar användas till fläktblad, detta menar Noctua ska förhindra fläktbladen från att expandera under användning. Utvecklingen av materialet ska ha tagit närmare 5 år och snart är det dags för de nya fläktarna att ta sin plats på butikshyllorna.
Magnetlager är onödigt menar Noctua
På en direkt fråga om hur Noctuas nya fläktar kommer att kunna stå sig mot Corsairs magneslagersfläktar i ljudnivå blev samtalet snabbt intressant. Noctuas representanter påpekade att man inte förstod varför Corsair satsat på nya lager. Företaget menar att högkvalitativa kullager, eller motsvarande traditionella lager, i nästan alla lägen kommer att överröstas av ljudet från luftflödet på fläkten. Man menar helt enkelt att det inte finns någon vits att satsa på bättre lager om man inte har väldigt dåliga lager från början. Exakt vilka lager som Noctua använder i sina nya AF-fläktar framgår inte men troligtvis handlar det om en variant av deras nuvarande SSO-lager.
Istället ska just fläktbladens utformning vara viktig för ljudnivån, något som ska förbättras med företagets nya kristallpolymer där man minimerar avståndet mellan fläktblad och fläktram. Företagets representanter är givetvis partiska men resonemanget är logiskt och visar samtidigt att fläktljud inte går att sänka dramatiskt så länge fläktarna faktiskt flyttar större mängder luft.
Lika låga temperaturer som två av dagens NAF-kylare
Rent prestandamässigt så visade Noctua upp en demonstration där man hade 2 identiska CPU-kylare, en utrustad med 2 av de äldre fläktarna som företaget utvecklar samt en med en ensam fläkt av den kommande serien. Den ensamma fläkten lyckades hålla ner temperaturerna på samma nivå som de 2 fläktarna på den andra CPU-kylaren lyckades hålla. Allt som allt hävdar tillverkaren att användare kommer att kunna se en minskning i temperaturer på 1 till 2 grader Celsius vid samma ljudnivå som de äldre fläktarna. Noterbart är att luftflödet i hallarna på Computex gjorde testresultaten något ojämna men Noctua påpekade att det i kontrollerade miljöer handlar om just dessa skillnader.
De nya fläktarna förväntas lanseras under september månad. Noctua har även en del nya CPU-kylare på väg. Om de nya fläktarna och kylarna gör någon större skillnad när det väl kommer till kritan återstår att se. Prislappen för den nya fläktserien kommer att bli lite högre än för tidigare modeller då fläktarna i sig kostar med att utveckla. Först ut så lanseras 120 millimeters fläktar, användare som väntar på de större 140 millimetersvarianterna kommer dock att få vänta till nästa år.
→ Följ NordicHardwares Computex-bevakning bakom kulisserna på Instagram.
Plasten i de här fläktbladen ser ut som något slags glasfiberarmerat material. Jag kan föreställa mig att det skulle vara tämligen resistent mot töjning – särskilt vid de relativt låga rotationshastigeter moderna datorfläktar snurrar vid. Om man känner på armerad plast så är den väldigt, för att inte säga extremt styv jämfört med konventionella termoplaster. Den är också mycket svår att bryta sönder med handkraft, och när den väl spricker tenderar den att ha skarpa, spetsiga brottytor. Intressant om Noctua använder kullager i de här fläktarna; de brukar ju traditionellt ha något slags (mer högkvalitativt) oljebaserat glidlager i sina produkter.… Läs hela »
Jag insåg att det var lite dåligt formulerat i nyheten tidigare Hans. Noctua menade inte att de själva hade kullager utan snarare drog parallellen för att visa att magnetlager inte lär göra några större skillnader på ljudnivån ens i jämförelse med bra kullager. Vi frågade faktiskt aldrig om vilka lager de använder i deras kommande fläktar men eftersom de inte sagt något specifikt om det handlar det säkert om en variant av deras SSO-lager. 🙂 Angående materialet så är det mycket riktigt väldigt styvt och det var nyckeln till att just minimera töjningen. Kommer inte ihåg exakt vad som var… Läs hela »
Bakgrunden till de upplevda “problemen” med testade material var att man ville ha blad som dels är tunnare och dels inte rätar ut sig för mycket av centripetalkraften.
Minimerat avstånd till den omgivande ringen ökar lufttrycket och sänker ljudnivån. Nu har de minskat avståndet med uppemot 80%.
Noctuas demo med processorkylning känns rätt meningslös. Bättre att jämföra direkt luftflöde och genererat lufttryck. En andra fläkt på kylaren gör rätt liten skillnad om inte kylflänsarna bromsar flödet för mycket. Noctuas kylare tillåter ett ganska obehindrat luftflöde.