Intels dominans på CPU-marknaden kan vara hotad på allvar för första gången på länge och företaget svarar ironiskt nog med en kaosartad X299-lansering.

Aldrig på mina 16 år har en krönika gett så stort gensvar från branschen som när jag nyligen anklagade Intel för att både skita i det blå skåpet och sina entusiastkonsumenter. Jag blev överöst av meddelande på Facebook, Skype och telefon från kontakter hos moderkortstillverkare, komponentstillverkare och medarbetare hos Intel själva. Många uppskattade att situationen belystes och alla var rörande överens, Intel har totalt tappat bollen i Sverige. Även anställda på Intel kallade situationen för “helt störd”.

Med bara några dagar kvar innan en hektisk Computex-vecka i Taiwan beslutade jag mig för att börja gräva lite djupare. Om det nu är så illa i Sverige att vi inte ens har någon på Intel att kontakta angående testexemplar eller frågor kring deras processorer, hur ser det då ut i resten av Norden?

Några samtal och skype-konversationer senare visade det sig att inte bara alla nordiska medier satt i samma övergivna båt, det gällde mer eller mindre även alla sajter i övriga Europa.

Frågeställningen fick på några timmar ändras till; hur ser det egentligen ut i resten av världen?

Ett fåtal amerikanska medier – resten står i kylan

Bilden som målades upp efter personliga diskussioner med chefredaktörer från några av de största hårdvarumedierna i världen var beklämmande och närmast chockartad. En chefredaktör med ansvar för en av de mest ansedda och välbesökta engelsktalande medierna i Europa, berättade att redaktionen under flera år tvingats själva köpa in Intel-processorer om de velat testa dem. Undantagen var när moderkortstillverkare hjälpte dem med CPU-exemplar för att få sina moderkort testade. Inte ens i Storbritannien där Intel har sitt europeiska huvudkontor har de största medierna vettiga kommunikationsvägar till Intel.

I samtal med redaktörer på en av världens fem mest välbesökta och anrika hårdvarumedier i USA bekräftas samtidigt Intels PR-strategi. Företaget fokuserar på en handfull amerikanska medier som man förser med information och produktexemplar. Medier som Intel räknar med ska nå merparten av de konsumenter som är intresserade av att köpa deras processorer. Vad som kan ses som en smart strategi rent ekonomiskt och resursmässigt är samtidigt helt ur proportion till hur företaget hanterar sina övriga produktområden.

Intel skickar servrar för 500 000 kronor men inget för konsumenter

En konsumentinriktad media berättade att man blev flugna till Intel i USA för ett flera dagar långt Xeon-event. Förutom en påkostad resa fick man en testserver värd flera hundratusentals kronor. Samma media får samtidigt kämpa för att ens få ett mail om nya processorlanseringar för konsumenter, en målgrupp man egentligen fokuserar på.

Planerna att publicera en uppföljning på min krönika innan resan till Computex gick i stöpet men kanske tur var det. Under Computex presenterade nämligen Intel sin nya superentusiastplattform Intel X299. Ingen nordisk media var på plats på presseventet, ingen av oss hade en inbjudan och ingen hade fått så mycket som ett mail med information om plattformen innan tillkännagivandet. Vilket annars är praxis hos CPU och GPU-tillverkare vid stora lanseringar. Exempelvis var NordicHardware och flera nordiska kollegor inbjudna till både AMD och Nvidias pressevent under Computex.

AMD visar upp sin 16-kärniga Threadripper CPU på Computex 2017.

Intel överraskade med att presentera en minst sagt fragmenterad Intel X299-plattform. Mest överrumplade blev vi av en toppmodell på 18-kärnor, passande nog två kärnor fler än i AMD Threadripper. Det är på pappret en häftig plattform som när den synas på djupet vittnar om en stressad lansering där man papperslanserar CPU-modeller med extra kärnor, blandar konsumentkisel med entusiastkisel på samma moderkort och inte riktigt verkar veta vem plattformen exakt ska riktas mot.

Intel har stressat fram X299 och saknar processorer

Det sista och mest tydliga tecknet på att Intels interna kaos är den totala bristen på processorer ur Skylake-X och Kaby Lake-X familjerna. I skrivande stund har Intel flyttat sitt mediaembargo från den 12 juni till 19 juni. Med mindre än en vecka kvar tills embargot lyfts har ingen av de medier jag pratat med fått testexemplar. Tittar vi på Sverige och Norden verkar det idag högst osannolikt att någon media får testexemplar från Intel eller moderkortstillverkare innan lanseringen.

Signalen från kontakter hos Intels partners är att företaget känt sig tvingade att lansera X299-plattformen tidigare än tänkt. Samt att de nya 14, 16 och 18-kärniga modellerna som inte blir tillgängliga förrän senare i år är något av en sista minuten-lösning för att kontra AMD Threadripper – åtminstone på pappret.

Intel X299 stödjer både konsumentprocessorerna Kaby Lake-X och entusiastprocessorerna Skylake-X.

De fåtal medier i världen som kommer att få tillgång till Intels nya X299-plattform innan lanseringen får på sin höjd några dagar på sig att testa processorerna. Det gör det närmast omöjligt att leverera en bra och detaljerad analys av plattformen och dess värde för konsumenter. För att inte tala om den totala brist på lokala analyser av processor- och plattformspriser för att vägleda exempelvis svenska konsumenter till rätt köp.

Intel har varit “fat and happy” för länge

Intels negligering av media och entusiastkonsumenter är ett typiskt resultat av ett företag som totaldominerar sin marknad. Företaget har under flera år kunnat sälja entusiastprocessorer utan att egentligen behöva lyfta ett finger. Vilket under fjolåret resulterade i en skrattretande prisökning på företagets nya CPU-flaggskepp.

Den fullständiga ironin är att Intel nu totalt kapat banden med merparten av världens teknikmedier och entusiaster. Vid en tidpunkt där man för första gången på evigheter möter rejält motstånd på denna prestigefyllda marknad. NordicHardware har sökt (försökt söka) Intel för en kommentar men utan kontakter till talespersoner och anställda som inte vill komma med officiella uttalande är det omöjligt att få processorjättens sida av myntet.

Kan Threadripper kan ge Intel en välbehövlig örfil?

Den 19:e juni börjar Intel ta emot förhandsbokningar på sin nya Intel X299-plattform. Det blir första gången under mina 16 år som NordicHardware och våra övriga nordiska kollegor med största sannolikhet inte kommer att kunna leverera en test av Intels processorer på lanseringsdagen. Svenska konsumenter kommer att få nöja sig med stressade CPU-tester från en handfull internationella medier eller helt enkelt köpa grisen i säcken.

Är det helt enkelt så att Intel på obestämd tid överger PC-entusiasterna och satsar på servrar samt andra till synes viktigare produktområden? Om så är fallet känns det som ett väldigt stort misstag och lämnar dörren öppen för AMD att ge Intel en rejäl örfil med Ryzen och kommande Threadripper. En AMD-processor som ironiskt nog bygger på kretsar som kan bli det största server-hotet mot Intel på många år.

Intels X299-lansering skriker “Vi måste göra NÅGONTING!”. Tyvärr räcker det inte längre att bara sätta en Intel Core-logotyp på sina server-processorer och hoppas på det bästa.

Samtidigt hos Intel.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Vid det här laget ganska övertygad om att min nästa plattform blir 8 eller 16 kärnor AMD, beroende på hur Threadripper artar sig och prissätts.
Intel får komma med något riktigt hett erbjudande för att få mig att ändra på de planerna. Kanske att Optane eller mer prestanda för pengarna än AMD kan få mig att överväga Intel trots allt.

Morkul
7 Årtal sedan

Som jag sade vid din tidigare artikel i ämnet: Intel kommer sluta tillverka entusiast modeller inom kort, detta är ju helt uppenbart. Om du tittar närmare på Intels årsredovisning så kommer du snabbt få en liten annan bild av ekonomin än den du påvisar. Du skriver “Intel har varit “fat and happy” för länge” men samtidigt visar entusiast sidan av Intels CPU försäljning knappt upp någon vinst. Entusiast segmentet är helt enkelt för litet för att det ska vara värt jobbet. Tyvärr så tror jag även AMD kommer få problem med just detta segment. Som kund är det självklart trist/… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

AMD kommer inte få samma problem som Intel när det gäller att det blir för dyrt med entusiast segmentet, eftersom att att alla AMDs Ryzen processorer i grund och botten är samma sak. En Ryzen processor (oavsett threadripper eller vanliga) är uppbyggd av flera CCX-moduler (en CCX-modul är en grupp av 4 kärnor), CCX-moduler kopplas ihop med AMDs så kallade “Infinity Fabric”, det tillåter AMD att koppla ihop i teorin hur många CCX-moduler som helst. Med näst intill perfekt uppskalning. En 1800X har alltså 2st CCX-moduler och AMDs 16-kärniga processor kommer alltså ha 4 CCX-moduler. Detta är väldigt ekonomiskt. Intel… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Simon Labbé

Var otydligt: Med entusiast så menar jag alla typer av CPUs som säljs löst i affären och inte vara X-CPu:s

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Samtliga “lösa” processorer som såldes för Intel (alltså inte bara E-serien) var mindre än 2% av den totala omsättningen (för CPUs). Kostnaden var en betydligt större andel en så. Då kostnaden för dessa 2% är så pass hög så blir det helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart. Nu kommer dessutom AMD späda ut dessa 2% så marginalerna kommer bli ännu mindre. De stora pengarna finns i servrar eller att leverera CPUs till större tillverkare, OEM försäljning. Kan man dessutom strunta i socklar och dylikt och leverera ytmonterat istället så ökar marginalerna nått extremt. Rätt eller fel, ingen aning men Intel gör… Läs hela »

7 Årtal sedan

Utvecklingen inom konsumentprocessorerna har rört sig framåt i snigelfart sen Bulldozer kom it. Intel är på den 7:e generationen av sin Core-arkitektur och IPCn har visserligen ökat för varje generation, men behoven av snabbare processorer har inte riktigt funnits förrän videoredigering och dylikt kom till den stora massan. Jag sitter fortfarande kvar på en SandyBridge 2500K som tuffar i 4.5GHz. Den här plattformen kommer jag inte byta ut förrän någon systemkomponent dör. Jag håll inte riktigt med @Morkul att entusiastsegmentet är för litet för att Intel skulle agera. I såfall så skulle Intel inte alls ha stressat fram X299-plattformen. Entusiastsegmentet… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to  Fai Yu

Jag håller helt med om att processortillverkare har mycket att vinna på att ha den bästa processorn i entusiastsegmentet, om inte annat så i rent marknadsföringsvärde. Det är därför Intel nu stressar fram denna, som det ser ut, nödlösning. I prisspannet 1500-10000 kr är just nu Ryzen bästa konsument-alternativet för allt utom spel. Till spel är Ryzen i princip “bara” lika bra som Intels alternativ. Med Threadripper kommer AMD dominera ännu mer i högre prisklasser, särskilt sett till prisvärdhet. Ska bli spännande att se hur väl (moderkort baserade på) X299 klarar av att hantera det stora spannet av processorer med… Läs hela »

7 Årtal sedan

Intressant läsning samt välskriven artikel.

Ser fram emot att byta ut min 5960X mot en 16-core Threadripper 😀

7 Årtal sedan

Och varför känner du att din 5960X inte räcker? Vad gör du med processorn? Hade nog rekat dig att vänta två generationer till.

7 Årtal sedan
Reply to 

Det verkar som du inte riktigt förstått vad “entusiast” är Klappa, det är ju en stor del av grejen att man har det bästa av det bästa, huruvida man använder det eller har behov är oftast högst irrelevant,

7 Årtal sedan
Reply to 

Ibland när man ser en ny fräck grej känner man helt enkelt hur det kliar i fingrarna för att kunna uppgradera till den. Själv skulle jag vilja skaffa en ny bärbar dator för att ersätta den 6 år gamla jag har nu, och till min (förvisso åldrande men ändå snabba haswell-baserade PC) kommer ju Vega att introduceras någon gång sen i sommar (förhoppningsvis iallafall ;)). Då får jag bytt ut det Radeon 390X med trista skallriga fläktar som jag kör med nu; det är ju ett rätt bra kort på sätt och vis (kör DOOM i 2560*1440 60Hz efter att… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to 

För det första kör jag en del virtuella maskiner, sedan håller jag på mycket med ljudredigering och komprimering och en hel del Photoshop och Premier. Blir en hel del nätverkslabbande med en mängd virtuella maskiner också. Så fler kärnor till en vettig prispeng tackar jag inte nej till. Köpte min 5960X lätt begagnad för halva priset, skulle inte lägga fullpris för en sådan processor, men om man kan få en 16-core för runt 9000-10000kr är det en helt annan femma.

7 Årtal sedan

Det enda som gör mig tveksam till att skaffa AMD är Thunderbolt. Riktigt trevlig lösningmed en enda kabel för att få lagring, skärmar, nätverk, extern GPU etc. Jag hade gärna haft en bärbar för jobb/möten/resor som jag enkelt kan docka på kontoret eller hemma för bra desktop-performance och alla tillbehör. Hoppas att de antingen börjar licensiera ut det eller att AMD kommer med någon liknande lösning, det känns lite trist att köpa en dator utan idag. Men bortsett från det är AMD ett solklart val.