Intel presenterar en ny SSD-formfaktor kallad ”ruler” som ska erbjuda en hissnande lagringskapacitet på upp till 1 000 terabyte i en ensam 1U-server.

Ruler är utvecklad för servermarknaden och specifikt 1U-servrar där utrymmet är begränsat. Genom en avlång linjalliknande design ska Ruler-formfaktorn leverera imponerande flashlagringskapacitet. Utrustad med Ruler-SSD-enheter ska en 1U-server kunna leverera en lagringskapacitet på upp till 1 Petabyte, eller rättare sagt 1 000 Terabyte. Med andra ord lika mycket lagring som drygt 1 000 stycken 1TB-modeller av Samsung 960 Pro-enheter. Medan det skulle kosta en vanlig konsument 6,2 miljoner kronor att köpa tusen stycken Samsung 960 Pro-enheter är det oklart vad det skulle kosta att nå samma lagringskapacitet med Ruler.

Intel har inte heller bekräftat hur mycket lagringskapacitet en enskild Ruler-SSD kommer att kunna leverera men konstaterar att en fullpackad 1U-server ska vara god för 300 000 HD-filmer. För att nå motsvarande lagringskapacitet med 10TB-hårddiskar skulle det krävas en 100-portars 4U-server.

Det man redan avslöjar är att enheten i en nära framtid ska levereras med antingen traditionell 3d nand-flash eller Intels 3D Xpoint (Optane)-teknik beroende på ändamål. Hur Ruler kopplas in till ett servermoderkort är fortfarande oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Lundqvist
6 Årtal sedan

”Hur Ruler kopplas in till ett servermoderkort är fortfarande oklart.”

Tycker det ser ut som att den ska passa i någon form av host-swap slot, typ i fronten på U1-servern.

Daniel Lundqvist
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Ah, du tänker så. Ja, man funderar också på hur många enheter som får plats i en server, 24-25 st? I så fall lär väl PCIe-kanalerna räcka till att ge typ 2 lanes till varje?