Nvidias dyraste grafikkort kallat Titan V sägs lida av minnesproblem som leder till att enheten producerar felaktiga resultat i vetenskapliga simuleringar.
Under förra året lanserade Nvidia grafikkortet Titan V. Grafikprocessorn GV100 är baserad på företagets Volta-arkitektur och är den fysiskt största grafikprocessor som Nvidia producerat hittills med en storlek på 815mm² och 21,1 miljarder transistorer.
Trots enhetens imponerande specifikationer så är allting inte frid och fröjd enligt en ingenjör som har pratat med The Register. Ingenjören hävdar att Titan V på grund av en bugg med grafikkortets minnesmoduler inte kan leverera pålitliga resultat för uträkningar som körs upprepade gånger.
Ett exempel som nämns är till exempel att grafikkortet kör flertalet identiska simulationer av hur en en protein och en enzym interagerar med varandra. Uträkningarna som körs under dessa simulationer bör resultera i identiska resultat varje gång. Dock nämner ingenjören hur två av fyra Titan V-kort som den testat började producera felaktiga resultat under dessa simulationer.
Anledningen till de inkonsekventa resultaten tros bero på ett designproblem med minnet hos Titan V. Till skillnad från beräkningskort som Nvidias Quadro eller AMD:s Radeon Pro-enheter så har Nvidia avaktiverat Error Correcting Code (ECC)-funktionen hos det minne som Titan V utrustats med.
En anonym industriveteran som pratat med The Register nämner även att Nvidia mycket väl kan ha pressat grafikkortet till en punkt som det inte riktigt klarar av. Detta tillsammans med det tidigare nämnda minnesproblemet kan vara förklaringen till varför enheter producerar dessa felaktiga resultat.
Nvidia erbjöd följande uttalande till The Register:
“All of our GPUs add correctly. Our Tesla line, which has ECC [error-correcting code memory], is designed for these types of large scale, high performance simulations. Anyone who does experience issues should contact support@nvidia.com.”
Det återstår att se om Nvidia kommer att erbjuda någon ytterligare förklaring till dessa påstådda problem.