Snart kan tiden då Windows 10 startar om sig självt på grund av uppdateringar som tvångsinstalleras även om användare fortfarande brukar datorn i fråga.
Microsoft har satt i system att lansera två stora uppdateringar till operativsystemet Windows 10 varje år. Mellan lanseringarna av dessa tillkommer de sedvanliga säkerhetsuppdateringarna och mindre uppdateringar.
Windows 10 har dock för vana att ladda ned och installera uppdateringar utan att användare själva behöver göra något. När dessa installerats kan operativsystemet komma att starta om sig självt, även om den dator uppdateringen installeras på fortfarande är i bruk.
När det blir dags för nästa stora uppdatering till operativsystemet kan detta beteende komma att ändras. Denna uppdatering kommer att lanseras under maj månad och har enligt Microsoft genomgått en längre testperiod än föregående stora uppdatering. Många minns säkert 2018 års oktober-uppdatering som skapade mer problem än den fixade och behövde dras tillbaka ett flertal gånger. Innan den alldeles nyligen började skickas ut till alla användare.
Maj-uppdateringen ger mer kontroll till användaren
Efter att maj-uppdateringen har installerats kommer användare att få större kontroll över när kommande uppdateringar ska installeras. Microsoft har tidigare gett stöd till stora uppdateringar under en period på 18 månader. Detta betyder att användare helt enkelt kan välja att vänta med installationen av 2019 års stora höstuppdatering i upp till ett och ett halvt år. Installationen av säkerhetsuppdateringar kommer att kunna skjutas upp i 35 dagar.
En annan ändring som kommer med maj-uppdateringen är till operativsystemets funktion “Aktiva Timmar”. Med ändringen som kommer till funktionen ska operativsystem (enligt Microsoft) inte längre påbörja installationen av nya uppdateringar medans datorn fortfarande nyttjas av användaren.
Det återstår helt att se huruvida Microsoft kommer att kunna hålla det som lovas med maj-uppdateringen.