Under gårdagens WWDC 2019 tog Apple och avtäckte nästa upplaga av MacOS, version 10.15, som även går under namnet “Catalina” och lägger till röststyrning, nya appar för musik, podcasts och TV samt slutet för iTunes.
Apple avtäckte under gårdagen MacOS 10.15 som går under namnet “Catalina”. Denna uppdatering kommer att implementera en rad nyheter i form av nya appar och funktioner. Den kommer även med nyheten att mediaspelaren iTunes kommer att gå i graven efter 18 års trogen tjänst.
iTunes pensioneras – delas upp i flera appar
Trots att mediaspelaren kommer att bli ett minne blott med den kommande uppdateringen kommer dess funktionalitet att ersättas av andra appar. Detta inkluderar dedikerade appar för olika typer av media som musik, podcasts och TV.
Dessa appar är i sig inga nyheter utan har funnits närvarande i Apples ekosystem sedan tidigare. Dock kommer dessa med en rad uppdateringar. Apple Podcasts kommer att få stöd för maskininlärning för att underlätta för användare att söka efter specifika program. Apple TV kommer att uppdateras med stöd för 4K HDR-video samt Dolby Atmos.
MacOS Catalina kan styras med rösten
Apple visade upp funktionen “Voice Control” som gör precis det namnet indikerar. Denna funktion kommer att låta användare styra operativsystemet med röstkommandon till en större utsträckning än vad operativsystemets stöd för röstassistenten Siri tidigare tillät.
Under sitt event var Apple väldigt måna om att nämna användares säkerhets och privatliv. Denna röststyrning kommer att skötas helt och hållet på enheten i fråga och kommer således inte att spelas in och lagras någonstans eller föras vidare till tredjepart.
Sidecar gör din iPad till en extraskärm
Ännu en nyhet i Catalina är funktionen “Sidecar” som låter användare bruka sin iPad som en extraskärm för sin Mac eller MacBook. Denna funktion kan vändas trådlöst och det är även möjligt att ta vara på surfplattans touch-kontroller för att använda enheten som ett styrdon för Mac-enheten.
Project Catalyst tar tredjeparts-appar från iPad till Mac
Sist ut har vi “Project Catalyst”, ett initiativ Apple har talat om förut som går ut på att ta iOS-appar till MacOS. Detta ska hjälpa utvecklare att ta sina appar designade för iPad och göra dessa tillgängliga hos MacOS-enheter utan större ansträngning.
Apple har själva gjort en handfull av sina egna iOS-appar tillgängliga hos MacOS Mojave, bland annat röstanteckningar, iOS News och Hem-appen.
Vilka enheter får tillgång till Catalina?
MacBook-användare som vill uppgradera till MacOS Catalina behöver ha en enhet från år 2015 eller nyare. För MacBook Air, MacBook Pro, Mac Mini eller iMac krävs en enhet från 2012 eller nyare.
För användare av iMac Pro krävs en enhet från 2017 eller nyare och för Mac Pro är det 2013 års modell eller nyare, alltså den enhet Apple avtäckte under gårdagen.
Stängda beta-tester av Catalina för utvecklare kommer enligt Apple finnas tillgängliga redan nu. Beta-versioner tillgängliga för konsumenter kommer att komma någon gång under juli månad och operativsystemet kommer att se en skarp lansering under hösten. Samma lanseringsschema gäller även för operativsystemet iOS 13.