Vill du få ut det mesta ur din dator gäller det att använda en bildskärm som erbjuder de bästa egenskaperna för ditt användningsområde. Men vad är skillnaden mellan LCD-paneltyper så som IPS, TN och VA?
En dators användningsområde sträcker sig från att läsa dokument, titta på film, spela spel och allt däremellan. Det är inte bara hårdvaran inuti din dator som ser till att du får en så bra upplevelse som möjligt i det användningsområde du använder din dator för. En kritisk komponent är bildskärmen som används för att visa resultaten av din dators kapacitet.
TL;DR: TN erbjuder ofta högre uppdateringsfrekvens och lägre responstid men har bristande färgåtergivning och betraktningsvinklar. VA kan ses som ett mellanting mellan TN och IPS med en respektabel balans mellan färgåtergivning, uppdateringsfrekvenser och responstid. IPS ger oftast bäst färgåtergivning och svärta men också ofta sämst responstid och uppdateringsfrekvens.
Det kan dock vara rörigt att veta vilken bildskärm man ska ha. Det finns en drös olika paneltyper som bildskärmar kan baseras på och de kan skilja sig ganska markant från varandra. Men vad är egentligen skillnaden mellan paneltyper som IPS, TN, VA och PLS? Nu ska vi snabbt gå igenom de viktigaste egenskaperna för några av de vanligaste LCD-baserade bildskärmsteknikerna.
TN-paneler
TN står för ”Twisted Nematic” och var den första typen av LCD-panel att tillverkas på stor skala. Målet med TN var att ersätta de äldre CRT-skärmarna och att erbjuda lösningar på de gamla tjocka skärmarnas brister.
TN-paneler erbjuder ofta höga uppdateringsfrekvenser och låga responstider –något som gjort att TN-paneler ofta blivit en favorit bland användare som gärna ger sig in i spel där god reaktionsförmåga är nyckeln till framgång. Den passar ofta särskilt bra till tävlingsinriktade speltitlar så som Counter-Strike och Overwatch.
TN-paneler har alltså ofta låga responstider men de associeras också ofta med undermåliga betraktningsvinklar och dålig färgreproduktion jämfört med andra paneltyper. Det är något som gör att de oftast inte är att rekommendera för den som arbetar med grafisk design eller andra uppgifter där färgnoggrannhet är ett måste. Betraktningsvinklarna kan även bli ett problem beroende på bildskärmens storlek och avstånd från användaren. Ett kort avstånd mellan en stor TN-skärm och användaren kan resultera i att man upplever färgskiftningar tydligare mot kanterna av skärmen.
VA-paneler
VA står för ”Vertical Alignment”och kan ses som ett slags mellanting mellan TN och IPS. VA togs fram för att försöka erbjuda det bästa av vad de andra två paneltyperna erbjuder, utan att ta med allt för många brister från dem.
Jämfört med TN-paneler kan VA ofta erbjuda bättre färgåtergivning. VA-paneler tenderar även att erbjuda markant bättre kontrastförhållanden än både TN och IPS. Däremot hamnar denna typ av panel ofta sist när det kommer till responstid. Det kan leda till otrevligt suddiga bilder i speltitlar med högre tempo.
Det finns olika varianter av VA-paneler. Samsungs namn för sina VA-paneler är till exempel SVA och AU Optronics kallar sina VA-paneler för AMVA.
IPS-paneler
Sist ut bland de vanligaste paneltyperna på marknaden har vi IPS eller ”In-Plane Switching”. Det är en teknik som också kallas bland annat PLS av företag så som Samsung. IPS-paneler har generellt bäst färgåtergivning av de tre paneltyper vi har nämnt i denna artikeln. IPS-paneler har även relativt bra prestanda vid höga betraktningsvinklar, vilket innebär att färgerna skiftar mindre än hos TN eller VA-paneler när skärmen ses från sidan.
IPS-paneler är samtidigt ökända för vad som kallas ”IPS glow”, som kan uppstå när bakgrundsbelysningen läcker genom panelen. Detta kan upplevas som ett sken i kanten av bildskärmen på kantbelysta skärmar. Detta kan vara speciellt märkbart om skärmen används i ett rum med svag belysning och om bildmaterialet som ska visas är mörkt.
Vad gäller responstid ligger IPS-paneler ofta omkring 4–5 millisekunder, vilket är ungefär samma område som många VA-paneler. Det gör att den inte är det främsta valet för hektiska speltitlar. Den ofta överlägsna färgåtergivningen kan ändå ge en helt annan upplevelse än till exempel TN-paneler i speltitlar som The Witcher eller Skyrim, där färgsättningen på spelvärlden spelar stor roll.
Vilken paneltyp är ”bäst”?
Det är omöjligt att säga att en paneltyp är överlägset bäst eftersom alla paneltyper har både fördelar och nackdelar. Nu har vi i alla fall beskrivit bildskärmsteknikernas generella för- och nackdelar.
När du ska skaffa en ny bildskärm bör du ställa dig frågan: ”vad ska jag använda min skärm till mest?”. Handlar det om spelande av titlar som Counter-Strike, Overwatch eller andra intensiva titlar där en skarp bild är ett måste? Då är nog en TN-baserad bildskärm att föredra. Ska du utföra arbete som kräver precis färgåtergivning? Då är nog en VA- eller IPS-panel något du vill se i din bildskärm. Vilken av dessa som är absolut bäst går inte alltid att säga. Föredras ett högre kontrastförhållande eller så exakt färgåtergivning som möjligt?
Värt att ha i åtanke är också hur bildskärmar i just din prisklass presterar med de olika paneltyperna. En riktigt billig IPS-skärm behöver inte nödvändigtvis vara en mästare på färgåtergivning. På samma sätt behöver inte heller en billig TN-panel erbjuda mycket högre uppdateringsfrekvens än en IPS eller VA-panel i samma prisklass. Bildskärmar med samma paneltyp kan givetvis skilja sig när det gäller kvalitet. Nu har du förhoppningsvis i alla fall fått en bra fingervisning om vilken teknik som kan erbjuda mest för dig.
Riktigt bra artikel!
Vill bara tillägga att senaste generationen VA paneler har kommit ned till 1ms responstid med 1440p uppläsning i 144Hz. Så de är alltså i klass med TN panelerna och inte speciellt mycket dyrare, finns just nu 30 tumarea att få får under 3000 SEK.
Tack så mycket, Morkul! 🙂
Ja jag försökte påpeka det i artikeln också. Det kan vara ganska svårt att se några stora skillnader mellan paneltyperna beroende på vad för typ av skärm man söker och vilken prisklass man håller sig till. Samt att utvecklingen går konstant framåt så många av de “problem” de olika paneltyperna dras med kan komma att vara mer eller mindre icke-existerande om man införskaffar en av de nyaste modellerna. Detta är ju dock något som inte alltid är garanterat heller.