AMD har sedan introduktionen av första generationens Ryzen-processorer pushat antalet tillgängliga processorkärnor i samtliga marknadssegment framåt. Något som enligt Mark Papermaster inte kommer att sluta inom kort.

Under tiden då AMD lanserade första generationens Ryzen-processorer baserade på arkitekturen Zen var det fyra processorkärnor med åtta trådar som var normen för konsumentsegmentet. AMD har lyckats trycka tillräckligt hårt för att öka detta så pass att åtta kärnor med 16 trådar inte längre hör till ovanligheten.

Företaget har nyligen lanserat sin flaggskeppsprocessor för Ryzen 3000-serien i form av 16-kärniga Ryzen 9 3950X, den konsumentprocessor med flest kärnor någonsin. Även den senaste generationen av Threadripper-processorer har nåt en imponerande mängd kärnor med Threadripper 3970X som utrustats med hela 32 kärnor och 64 trådar. Detta är dock inte gränsen för antalet kärnor i konsumentprocessorer enligt AMD:s Mark Papermaster.

I en ny intervju med Tom’s Hardware har Papermaster bekräftat att han inte ser 16 processorkärnor som någon gräns för konsumentprocessorer. Mjukvara ska ha börjat anpassa sig efter högre antal processorkärnor och Papermaster ser inte att marknaden kommer att nå någon mättnadspunkt för processorkärnor inom kort.

“I don’t see in the mainstream space any imminent barrier, and here’s why: It’s just a catch-up time for software to leverage the multi-core approach,” Papermaster said. “But we’re over that hurdle, now more and more applications can take advantage of multi-core and multi-threading.”

“In the near term, I don’t see a saturation point for cores. You have to be very thoughtful when you add cores because you don’t want to add it before the application can take advantage of it. As long as you keep that balance, I think we’ll continue to see that trend.” – Mark Papermaster, AMD.

Mark Papermaster nämner även hur Moores lag har saktat ned övergångarna till nya tillverkningsprocesser. Däremot menar han att det finns aspekter som kan förbättras för att erbjuda högre prestanda hos kommande processorer. Till exempel Infinity Fabric som AMD använder för att låta processorers chiplets kommunicera med varandra. Fortsatt utveckling av tekniken ska enligt Papermaster låta AMD öka aspekter som cachehastigheter och kommunikation mellan processorkärnor som leder till ökad prestanda.

Hur pass aggressivt AMD kommer fortsätta öka antalet kärnor i sina konsumentprocessorer för framtida produktgenerationer återstår att se. Klart står dock att företaget inte ser sig ta en paus på just denna fronten inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
4 Årtal sedan

Blir näst intill ledsen när jag läser sådant här.

För min arbetsstation jublar jag och vill se mer men som privatkonsument så är det som att slänga pengarna i sjön. Har sagt det förut och gör det igen: Företagen (samtliga CPU tillverkare) måste börja titta på få och singeltrådad prestanda. Oavsett hur bra programmerare du är så finns det en gräns på hur mycket du kan parallellisera innan du börjar förlora prestanda.

alternativet är att se på hur CPU kärnor kan dela på resurser med det skulle kräva om design som bryter bakåtkompatibilitet.

Bengt-Arne
4 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Även jag blir ledsen när jag läser Mark Papermaster’s kommentar, men inte av samma anledning. För egen del så vill jag ha en arbeststation med HÖG sigeltrådad prestanda, ett stort antal kärnor är överhuvudtaget inte av intresse. All CAD mjukvara har fortfarande en kärna som endast använder en tråd, så behovet av fler kärnor är nära på noll. Förutom då vid simulering, rendering m.m. men då är det paket som arbetar utanför CAD kärnan ändå. Det är endast CAD industrins egna fel att ingen CAD mjukvara är skriven för flertrådat, att tilläggen (simulering, rendering, FEM m.m.) är skrivna för flertrådat… Läs hela »

Mikael Eriksson
Mikael Eriksson
4 Årtal sedan
Reply to  Bengt-Arne

Eftersom det finns fysiska gränser som sätter stopp för uppskalning av singeltrådsprestanda så kanske det är mer realistiskt att se till att Dassault och övriga kommer med i matchen och skriver om sina 20-30 år gamla programvaror?

Bengt-Arne
4 Årtal sedan

Något jag har hoppats på i rätt många år 😉

Morkul
4 Årtal sedan

Men som sagt så finns det också gränser för hur mycket du kan parallellisera en process. Så om nu tillverkarna ska fortsätta klistra ihop chips för att få flera kärnor så måste se också se till att ge oss verktyg för att dela dela resurser på att bättre sätt.