Test: Razer Viper Mini vs Glorious Model O-

0

Två små lättviktsmöss hittar till testbänken där Razer Viper Mini är mycket mus för pengarna och Glorious Model O- är nästintill felfri.

Det unika med möss som produktkategori är att ett specifikationsblad sällan spelar särskilt stor roll för hur produkten upplevs vid användning. Vi får se om den tesen står sig efter dagens test.

Glorious Model O-
8.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt59 gram
Fördelar
Bra sensor
Välutformad
Nackdelar
Stumt skrollklick
Bra att veta
Lillebror till Model O som putsar på findetaljerna som Model O hade strul med.
Sensor8.5
Knappar8.2
Funktioner7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Razer Viper Mini
7.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt61 gram
Fördelar
Bra byggkvalitet
Brytare och taktilitet
Priset
Nackdelar
Friktion vid klick
Bra att veta
Kanske den mest prisvärda musen på marknaden?
Sensor7.8
Knappar7
Funktioner8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning Model O-

Glorious filar vidare på sin design av lättviktsmöss med Model O-, i precis rätt riktning från Model O. Den kritik vi hade gällande svampigt skrollhjul, knak i chassit och lösa vänster- samt högerklick med Model O är alla förbättrade. Glorious Model O- är inte perfekt men för oss är det uppenbart att tillverkaren vet var de behöver lägga fokus inför varje ny lansering för att bli konstant bättre. Model O- är, likt sin storebror, en självklar rekommendation från oss på NordicHardware.

Sammanfattning Razer Viper Mini

Viper Mini har problem, det finns inget sätt runt det. Det finns ljusglimtar, mer specifikt det nuvarande priset och chassits robusthet. I grund och botten är Viper Mini mycket mus för slanten men problemet med friktion vid klick som verkar spöka i samtliga versioner av Viper, gör att vi inte kan rekommendera Viper Mini idag.

Delad sammanfattning

När vi ställer två möss mot varandra i ett jämförande test så vill vi givetvis komma till slutsatser. Det var en relativt enkel fråga som vi ställde oss när vi summerade dagens test: gör den ena musen något bättre än den andra? Svaret på frågan är både ja och nej. Det är två bra möss som presterar jämförbart i olika kategorier. Även om vissa egenskaper är unika, som exempelvis hur Model O- har en vassare sensor eller hur Viper Mini har bättre strukturell integritet, så är det inte mycket som får oss att luta mot en specifik mus. I slutänden är det två bra möss som vi gärna hade rekommenderat, Viper Mini faller dessvärre på avsaknad av kvalitetskontroll, som verkar återfinnas i Viper-familjen.

Egenskaper

  • Två egenutvecklade kablar
  • Felfria sensorer
  • Båda har en låg, ambidextriös form
  • Två möss menade för handstorleken small
  • Vi rekommenderar klo- och fingertoppsgrepp
  • Distinkt taktila knappar
Visa specifikationer
Glorious Model O-
MustypAllround
SensorPixArt PMW3360
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekSmall
Mått120 mm x 63 mm x 36 mm
Vikt59 g
Max CPI12000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
Anslutning2 m USB, Ascended Cord
Lägsta pris på Prisjakt.se
Razer Viper Mini
MustypAllround
SensorPixArt PMW3359
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekSmall
Mått118 mm x 54 mm x 38 mm
Vikt61 g
Max CPI8500
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
Anslutning2 m USB, Speedflex
Lägsta pris på Prisjakt.se
Stäng

 

Konstruktion och form

Model O-

Vi har mottagit två exemplar av Model O- eftersom vårt första exemplar var defekt i chassit. Chassit klickade till om vi nuddade högersidan och skickade vibrationer längs resten av musen. Vi har forskat om problemet för att se om fler användare har stött på defekten och har inte kunnat hitta något liknande fall. Dagens test är skrivet med det andra exemplaret.

Formmässigt är Model O- en Model O, vilket nog också är hela tanken från tillverkarens sida. Nämligen att ta ett vinnande koncept och skala ned det för att nå en större massa; smart om ni frågar oss.

Vi får samma Zowie FK1-inspirerade bas som fortfarande håller sig relativt låg i ryggen. Det blir inte mycket av ett gupp för handflatans bas att vila i och av den anledningen gör sig Model O- bäst med klo- och fingertoppsgrepp. Formfaktorn är av en längre karaktär med inåtgående sidor i musens mitt för att sedan rätas ut mot den främre delen. Musknapparna är skålade precis som Model O och enligt vår personliga preferens är det alltid välkommet.

Vårt exemplar av Model O- har glansig finish. Vi har tidigare uppmärksammat att just de glansiga modellerna av möss brukar vara mer robusta än de matta. Det är svårt att dra slutsatser kring eventuella skillnader med endast ett testexemplar men i dagens test är Model O- betydligt mer robust än Model O, som vi tidigare testat med matt plast.

Det fanns en rad problem relaterat till byggkvalitet i Model O, samt de flesta andra lättviktsmöss som vi kikat på. Model O- förbättrar i princip allt vi klagade på gällande Model O, mest nämnvärt knorr och knak när vi kramar musen. Jämförelser med Model O kommer att vara ett återkommande tema i dagens test. När vi skakar på musen hör vi endast skrammel från skrollhjulet, som sitter lite löst. Det är inget anmärkningsvärt enligt oss eftersom skrollhjulet upplevs som robust och välbefäst i chassit.

En av de anmärkningar vi hade på Model O var hur knapparna för höger- och vänsterklick satt löst. Glorious har förbättrat Model O- ur den synvinkeln. De sitter inte perfekt men rörelsen i sidled är minimerad om vi jämför med storebror och de sitter så bra att vi specifikt måste försöka återskapa problemet. Det är med andra ord inget som upplevs vid faktisk användning.

Lysdiodfantaster kan gotta sig i att Model O- har en av de bättre ljusshowerna bland lättviktsmössen på marknaden och den är helt klart den bäst belysta musen som vi har testat. Likt Model O finns det ljusslingor symmetriskt placerade längs sidorna av både chassit samt skrollhjulet. Ljuset fördelas jämnt längs med ryggen av musen.

Kikar vi närmare på findetaljerna, som är kabel och tassar, så får vi vad vi väntar oss av en toppmus. Ascended cord-kabeln är något för robust för vår smak, det innebär däremot inte att den är styv. Dynorna på undersidan är i ren teflon i sparsam storlek och tjocklek. På grund av hur mjukt teflon är så gör sig fötterna bäst på en tygmatta. Varken kabeln eller fötterna är uppstickare på marknaden, exceptionellt bra eller dåliga, för den delen.

I samma håldesignsanda som Model O väger Model O- in på 61 gram på vår våg, 2 gram mer än specifikationen. Vi använder ingen professionell våg och har inget sätt att mäta exakt vikt men det ger oss en bra indikation i jämförelse med andra möss.

 

Viper Mini

Vi upplever Viper Mini som något kortare och något knubbigare, med en högre rygg i jämförelse med Model O-. Med sin högre rygg ligger den bättre i handflatan än Model O- och lämpar sig därför för fler grepp. Medan vi rekommenderar klo- och fingertoppsgrepp med Model O- så kan Viper Mini lägga till handflategrepp i den listan.

Viper Mini följer formspråket för resten av Viper-familjen från Razer. Den är inte alltför olik Model O- i att den har en inåtgående form mot mitten. Skillnaden här är att formen är mer aggressiv i kurvorna i jämförelse med Model O-. Musknapparna är aggressivt skålade i sann Razer-manér med en nedfilad ände som skapar en liten sluttning. Det är en trevlig detalj som inte är alltför vanlig på marknaden.

Razers Viper Mini är inte den första lättviktsmusen utan hål i chassit som vi testat men chassit står sig kanske bäst av samtliga hittills. I jämförelse med Model O- är Viper Mini cirka 2 gram lättare och 2 millimeter kortare. En lågviktsmus utan hål måste på något sätt avlägsna material för att komma ned i vikt, vi upplever däremot inga av de konsekvenser som det borde medföra.

Vi kan krama Viper Mini bäst vi vill i chassit, utan så mycket som ett pip eller knarr. Till skillnad från Model O- så skramlar inte skrollhjulet, eller någon annan komponent heller för den delen, när vi skakar den. Imponerande för en lättviktsmus och framför allt vid den här prispunkten.

Från rosor till ris i byggkvaliteten, tyvärr har vi hittat ett stort problem med Viper Mini som gör den nästintill oanvändbar. Inom ett par dagar av användning började vänster musknapp att skrapa, rejält. Om vi placerar vårt finger direkt i mitten av knappen så fastnar knappen på vägen ned och friktionen känns genom hela musen.

Det första vi gör när vi stöter på defekter är att forska på nätet för att se om vårt exemplar är ett isolerat fall eller om det är utspritt. I detta fall har vi hittat att samma problem återfinnas i hela Viper-familjen från Razer. Av den anledningen begärde vi inte ett nytt exemplar från Razer. Vi har ett exemplar av Razer Viper som vi kommer att testa i framtiden, där det blir intressant att se om vi stöter på samma defekt.

Pratar vi lysdioder är Viper Mini betydligt mer blyg än Model O-. Det finns två RGB-områden. En är placerad i ryggens nedre del och en på undersidan, vid ryggens bas. Båda områdena täcks av handflatan vid användning.

Razer kör också ett eget race vad gäller kabel, de kallar sin för Razer Speedflex. Den är enligt oss motsvarande Ascended cord i Model O-. Den är alltså mer mot det styva hållet i favör för robusthet. Vi föredrar en mjukare kabel men skulle inte klassa Speedflex som dålig, det är mer en fråga om preferens i detta fall.

Fötterna är enligt Razer gjorda i ren Teflon, precis som Model O-. Razer har valt två stora tassområden istället för 4 hörnplacerade likt Model O- och i Viper Mini fungerar det bra. Det är inte det tjockaste lagret Teflon som vi har sett, vi har däremot inte slitit ut dem under våra veckor av test.

Razer väger in på 61 gram på vår våg, alltså samma som den håldesignade Model O- och exakt enligt specifikation, imponerande. Det är framför allt imponerande med tanke på att den upplevda byggkvaliteten är bättre än Model O-.

Brytare

Här blir det lite intressant. Glorious Model O- faller in i ledet med en av de vanligast brytarna på musmarknaden, ur Omron D2FC-serien. Razer kör sitt eget race med Razer Optical, en optisk brytare. En analog teknologi medför flera egenskaper som gör dem bättre än mekaniska, det är dock inget som märks under faktisk användning.

Den stora fördelen med Razer Optical är att det inte är mekaniska delar som står för aktiveringen av brytaren. Därmed behövs ingen inbyggd fördröjning för de vibrationer som skapas. Ett vanligt missförstånd är att det skulle innebär att analoga brytare skickar en signal till datorn snabbare än mekaniska brytare, per automatik, det stämmer inte riktigt. Den fördröjning som är inbyggd i mekaniska brytare är för nästkommande klick och brukar vara på cirka 5 millisekunder. Ingen människa kan klicka så snabbt att en fördröjning av denna typ skulle märkas av vid faktisk användning.

Om vi kollar på de upplevda skillnaderna så är höger- och vänsterklick inte lika styva i Viper Mini som Omron-brytarna i Model O-. Slaglängden upplever vi som kortare i Model O-, det kan dock bero på att det krävs mer kraft för att aktivera brytaren. Sidoknapparna är å andra sidan styvare i Viper Mini.

Vad gäller skrollhjulen är klicket mer styvt i Model O-. Det är inte lika rappt som i Viper Mini. Aktiveringskraften är något högre i Model O-, vilket kan vara anledningen till att den upplevs som mer stum. Det är bredare steg i skrollhjulet i Model O- och hjulet är tystare. Model O- använder sig av djupa skåror medan Viper Mini använder en knottrig textur längs hjulet.

Samtliga knappar på båda mössen är skarpt taktila och rappa vid användning. Överlag lutar vi mot Model O- enligt vår personliga preferens men båda står sig bra.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Det finns ibland även tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Model O- använder samma sensor som storebror Model O, Pixart PMW3360. Det är en felfri toppsensor och vi har inget att anmärka på. Den är välplacerad och implementeringen är bra.

Sensorn i Viper Mini är lite mer intressant. Vi fick fråga Razer vilken sensor som faktiskt används, då de inte specificerar det. Den enda specifikation som vi har att gå på är CPI-värdet, 8500. Med den informationen kan vi börja spekulera i vilken sensor som döljer sig under huven. Razer återkom dock faktiskt och svarade att Viper Mini använder en Pixart PMW3359. Razer svarade inte på vilken sensor som 3359 är baserad på men en kvalificerad gissning är PMW3331.

Vi ska inte stirra oss blinda på det högsta möjliga CPI-värdet i sensorer. PMW3359 presterar väldigt bra vid både användning och i våra sensortester. Det vi har att anmärka på är att lyftlängden är högre än vanligt för de som har vanor där de lyfter musen ofta. Vi har inte upplevt problem med den höga lyftlängden men samtidigt vill vi påpeka att det är högst personligt eftersom det grundar sig i hur en individ använder musen.

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

Båda mössen har dedikerade knappar för CPI-reglade bland olika förinställda värden. I Model O- fall kan vi även ställa in olika RGB-lägen. För att ha en grafisk överblick över inställningarna behöver vi använda mjukvara för båda mössen.

I Model O-s fall är detta ett resursnålt program som låter oss ställa in olika värden för CPI-reglage, knappfunktionalitet, RGB och uppdateringsfrekvens. Motsvarande inställningar för Viper Mini finns i Razer Synapse 3. Mjukvaran behöver inte vara igång konstant, mössen har inbyggda minnen och kommer ihåg valen.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments