Med Ryzen 4000U vill AMD erbjuda seriös konkurrens på laptopmarknaden. Vi har två identiska datorer: den ena med Intel Ice Lake Core i7 och den andra med AMDs Ryzen 4700U. Vilken går segrande ur striden?
Detta är Asus Zenbook 14, som lanserades under sommaren. Det är en riktigt trevlig dator med tunna skärmkanter som ger hela datorn ett kompakt format, en stor trackpad och ett ganska bra utbud av portar, med tanke på den kompakta designen. Den är ovanlig på marknaden eftersom den säljs i två helt olika modeller. Den ena är baserad på Intel Ice Lake. Det är alltså Intels 10 nanometer-processor som lanserades för ett år sen. Ingen sprillans ny krets men det är Intels senaste. Ryzen 4000U sitter i den andra modellen. Det är en betydligt nyare krets som har rullats ut på bred front under sommaren, med någon enstaka modell som nådde butiker i slutet av våren. AMD har alltså fördelen av en lite senare lansering. Men nu till köttet på benet. Vad är skillnaden mellan dem?
Dubbla antalet kärnor
Den mest uppenbara skillnaden sitter i specifikationerna. ZenBook 14 har en AMD Ryzen 4700U. Det är en krets med åtta kärnor, åtta trådar, en klockfrekvens på 2,0 GHz och en Max boost på 4,1 GHz med 8 MB L3-cache. Den andra modellen har en Intel Core i7-1065G7-processor med fyra kärnor, åtta trådar, en klockfrekvens på 1,3 GHz och en max boost på 3,9 GHz med 8 MB cache. Båda är 15 watts-kretsar.
Kretsarna inkluderar också grafik. Där är siffrorna lite svårare att jämföra men AMD har i alla fall en högre klockfrekvens, på 1,6 GHz, medan Intel sträcker sig till 1,1 GHz.
Hur presterar de då? Ja, nu blir det riktigt intressant. För att testa började jag med ett zip-filtest där jag packar upp en stor zip-fil. Detta är påfrestanda för processorn men belastar främst en kärna. Här ser vi att Intel och AMD är så gott som identiska i sin prestanda. Båda landar på 48 sekunder.
Om vi då ska sätta en siffra på en kärnas prestanda så kör vi Cinebench R20 Single. Här ser vi mycket riktigt att de två modellerna är mycket lika varandra. AMD ligger några poäng före men som vi såg i zip-testet så är det en meningslös skillnad i praktiken.
Vissa applikationer kan använda flera processorkärnor och som vi vet så har AMD dubbelt så många fysiska kärnor. Det ger inte helt överraskande resultat. I Cinebench R20 presterar AMD 97,7 procent bättre än Intel. Det är en ledning som kanske inte är överraskande men som ändå är lite pinsam för Intel. I det lite bredare och varierade testet PCMark, tar också AMD en stor ledning.
Hur ser det ut på grafiksidan då? Well. AMD leder ganska stort där också. I testet TimeSpy landar AMD drygt 60 procent högre än Intel.
AMD leder även med batteritid
Då kan man kanske tänka att det är batteritid som är Intels styrka. Då tänker man dessvärre fel. I vårt webbsurfningstest landar Intel på 7 timmar och 28 minuter medan AMD slutar på 8 timmar och 17 minuter. Detta är ett test med kalibrerade skärmar för att olika skärminställningar inte ska kräva mer eller mindre energi. AMD har alltså inget stort försprång men nästan en hel extra timmes användning kan definitivt ha betydelse för vissa.
Innan vi avslutar prestandadelen ville jag köra ett till test med en lite mer verklig belastning. Jag installerade DaVinci Resolve på båda datorerna och la in ett NHTV-projekt som jag renderade med programmets YouTube-preset. Här är skillnaden mellan de två kretsarna än en gång uppenbar. En applikation som kan utnyttja AMDs många kärnor ger bra resultat. Inte särskilt överraskande.
Det finns andra fördelar med Intel. Den största fördelen kan faktiskt vara ganska betydande för vissa användare. ZenBook 14 med Ryzen har nämligen inget stöd för Thunderbolt, medan Intel-modellen har stöd för Thunderbolt 3 på båda USB Typ C-portarna. Det ger möjlighet att till exempel koppla in ett externt grafikkort för att få grafikprestanda som är många gånger högre än den som kan erbjudas av Ryzen-modellen. För visas användare kan det definitivt vara en anledning att välja Intel framför AMD.
För de allra flesta är ändå AMD ett betydligt bättre alternativ. Det är svårt att argumentera emot 97 procent högre CPU-prestanda, 60 procent högre grafikprestanda, lite bättre batteritid och sist men inte minst, ett pris som är 1 000 kronor lägre.
Intel har större utbud
Valet mellan AMD och Intel blir inte lika enkelt om du inte vill ha just en Zenbook 14. Intel har ett betydligt större utbud av laptops på marknaden. En favorit är till exempel Dell XPS 13, som jag personligen tycker erbjuder ett bättre paket än vad ens AMD-versionen av Zenbook 14 kan göra. Jag föredrar den högre skärmen, det trevliga tangentbordet, det kompakta formatet och den designen. För mig har de många processorkärnorna dessutom inte nödvändigtvis så stor betydelse, om jag ändå främst använder en så kompakt laptop till att surfa, skicka mail, skriva dokument, och kanske lite grundläggande bildredigering. Det är givetvis ett personligt val men poängen är att det kan vara lättare att hitta något som passar dig om du inte sätter AMD-kretsar som ett krav för din nya laptop.
Billigare med AMD
Det finns dock en helt annan del i det här. AMD erbjuder nämligen grym prestanda i även väldigt billiga modeller. ZenBook 14 kostar nämligen typ 14 000 kronor och XPS 13 kostar runt 19 000 kronor. Här har vi Lenovo Ideapad 5-14. Denna kostar 6 500 kronor i butiker just nu.
Den har en AMD Ryzen 4500U-krets med sex kärnor som presterar riktigt bra. Över en kärna presterar den nära identiskt med 4700U. Över fyra kärnor landar den mycket riktigt en bra bit under 4700U men med prestanda som fortfarande får Intels Ice Lake-kretsar att se löjligt underpresterande ut.
Den här Lenovo-datorn är för övrigt otroligt imponerande! Den har ett stadigt metallchassi, ett bra utbud av portar som inkluderar två USB-portar och en SD-kortläsare. Den har dessutom utbytbar lagring och en extra tom m.2-plats för mer lagring. Även om AMDs kretsar är imponerande i en dyr Asus-dator så är jag faktiskt mer imponerad av vad AMD och Lenovo har lyckats med i en så här billig dator. Detta är den laptop som man kan rekommenderar till en släkting som vill surfa på en laptop och som inte kan tänka sig en Chromebook eller surfplatta.
Utklassade på det mesta
Med prestanda som får Intel att blekna i de övre klasserna och otroligt prisvärde i de lägre prestandaklasserna, har AMD lyckats leverera den utklassande prestanda som de utlovade när de presenterade 4000U-serien. Under hösten lanserar Intel sin nya Tiger Lake-familj av mobila kretsar och utlovar då bland annat högre klockfrekvenser. Det är dock en bra bit upp till AMDs prestanda och i nuläget är Intel helt enkelt utklassade på det mesta.