Nu har AMD presenterat nya Ryzen 5000-serien med prestanda som äntligen ska ge AMD en tydlig ledning, även inom gaming. AMD verkar samtidigt inspireras av Intel och riskerar att bli marknadens dyra alternativ.
AMD hoppar över 4000-serien för entusiastdatorer för att göra 5000-serien till en serie av processorer för den nya Zen 3-arkitekturen. Det är ett motiverat namnbyte. Zen 3 verkar trots allt erbjuda stora prestandaförbättringar. 19 procent högre IPC, instructions per clock, utlovas för särskilt imponerande prestanda över en kärna. Det är denna förbättring som AMD nu menar äntligen ska göra dem bättre än Intel för gaming.
Zen 3 är skillnaden
Förbättringarna kommer till stor del från en ny arkitektur för processorkärnorna, som nu låter en processor med åtta kärnor ha tillgång till en processors totala L3 cache. Förändringen ska minimera den kommunikation som krävs mellan kärnor, vilket kan visa sig vara särskilt bra för AMDs kommande serverkretsar. Med det sagt sägs förbättringarna komma från en rad olika förändringar där vi måste påpeka att AMD inte har berättat var de har fått siffran 19 procent ifrån.
Det är i alla fall arkitekturen som ligger bakom de största nyheterna. Transistorerna som används är nämligen samma som redan används av företagets uppdaterad XT-processorer. Det handlar alltså om 7 nm-transistorer som är lite förbättrade i jämförelse med de ursprungliga Ryzen 3000-CPUerna.
Prestanda över en kärna är som sagt den största nyheten för denna generationen. I vanlig ordning bör siffror från tillverkare tas med en ordentlig nypa salt. Medan Intel hade ett knappt försprång i till exempel Cinebench i förra generationen, visar AMDs siffror på ett försprång på runt 17 procent före Comet Lake. Det är ett ordentligt försprång. I jämförelse med Intels nya Tiger Lake-arkitektur minskar försprånget till 6 procent men förbättringarna från Tiger Lake kommer inte till stationära datorer förrän tidigast under början av nästa år, med Rocket Lake.
Från 6 till 16 kärnor
Vilka processorer är det då som AMD introducerar? Jo, fyra stycken. På toppen finns Ryzen 9 5950X och 5900X med 16 respektive 12 kärnor. AMD beskriver 5900X som den ultimata spel-processorn, tack vare en högre klockfrekvens. Båda kommer med 64 MB L3-cache och ett TDP på 105 watt, 142 watt med turbo. Detta är kretsar med dubbla chiplets, vilket ger den stora mängden cache. Ryzen 7 5800X har åtta kärnor, 32 MB cache och en basfrekvens på 3,8 GHz och i botten har vi den väntade bästsäljaren: Ryzen 5 5600X med sex kärnor på 3,7 GHz, 26 MB L3-cache och TDP på 65 watt.
Högre priser
Med förbättringar i prestanda behöver AMD inte längre konkurrera lika hårt på pris, som helt ärligt (med undantag för de senaste åren) har varit deras enda stora fördel det senaste årtiondet. Lika snabbt som de tar över ledarflaggan i prestanda, verkar företaget nu vara inställt på att tjäna pengar på det. Det är kanske inte så oväntat. Vi kan i alla fall konstatera att de nya kretsarna är märkbart dyrare än sina föregångare. Vi känner inte till de svenska priserna just nu men i USA verkar riktlinjen vara en prisökning på 50 dollar. Ett pris på minst 3 500 kronor är då att vänta för 5600X. Det skulle sätta den i ganska direkt konkurrens med till exempel Intel Core i7 10700K, en åttakärnig krets. Då ska vi också komma ihåg att många AMD-moderkort också är dyrare än Intels motsvarande.
På samma sätt är det inte osannolikt att nya 5800X kommer att kosta mer än Intels tiokärniga 10850K. Helt utan egna prestandaresultat eller officiella priser ser det minsann ut som att CPU-marknaden håller på att göra en fullständig omvändning. AMD tar över med både prestanda och pris och Intel behöver kämpa för att hålla takt.