Ofta i processorsammanhang nämns namnet “ARM”. Vad är egentligen ARM och hur skiljer de sig mot de x86-processorer som dominerat marknaden för under en så lång tid?

På senare tid har snacket kring ARM-processorer ökat rejält. Arkitekturen har fått allt mer uppmärksamhet av såväl datorintresserade och stora tillverkare. Till exempel Apple vars ARM-baserade processor vid namn M1 står för hästkrafterna i deras senaste Mac-datorer.

Vad är det då processorerna gör som särskiljer dessa från Intels x86? De stora skillnaderna är inte så förvånande som man kan tro.

ARM:s utvecklare tillverkar inga processorer

För det första är det värt att ha i åtanke att Arm Holdings som utvecklat arkitekturen inte tillverkar några egna processorer. Arkitekturen är en 32- och 64-bitars RISC-arkitektur och utvecklarna säljer sedan licenser till andra företag som tar fram och tillverkar egendesignade processorer med ARM-arkitekturen som grundpelare. Här har vi företag som bland annat tidigare nämnda Apple och även Qualcomm, Broadcom, Samsung och Texas Instruments för att nämna några.

En mer specialiserad lösning

En av anledningarna till att arkitekturen inte vunnit över x86 i många marknadssegment för datorer är den grundläggande idén med processorerna. Medans x86 kan ses som ett välutrustat terrängfordon som kan hantera mycket av flera olika typer av uppgifter samtidigt kan ARM ses lite som en F1-bil i jämförelse. Inte på grund av snabbhet utan mer för att arkitekturen är skapt för att kunna specialiseras väl för en specifik eller en handfull olika uppgifter. En mer skräddarsydd lösning än en mångsysslande allt-i-allo.

Arkitekturen är också mer fokuserad på effektivitet. Alltså en bra balans mellan processorkraft och låg energiförbrukning. Därav arkitekturens stora framgång bland processorer för enheter som routrar, GPS-navigatörer, spelkonsoler och framför allt mobiltelefoner.

RISC-processorer använder en 32-bitars arkitektur som idag mer eller mindre är helt borta från PC-marknaden. ARM-processorers fokus på effektivitet innebär även att de endast behandlar instruktioner som kan klaras av under en enda minnescykel. Arm Holdings egenutvecklade kompressionstekniker resulterar dock i att mer information kan hanteras per minnescykel.

Processorerna kommer även sedan ett årtionde tillbaka med stöd för 64-bit. Detta tack vare hur företagets specifika instruktionsuppsättningar är designade.

Är ARM för evigt dömt att vara “lite sämre”?

Ofta när det pratas processorer är något av det första många tänker på ren och skär processorkraft. Ser vi till exempel traditionell spelprestanda har ARM-processorer inte alltför mycket att sätta emot dagens x86-enheter. Däremot har det gjorts goda framsteg hos processorerna under senare år. Vi har bland annat sett hur mobiltelefoner blivit alltmer fokuserade på spelprestanda. Även Apples M1-krets i deras senaste datorer visar hur denna arkitektur och processortyp kan vara väldigt imponerande. Förutsatt att de utformas på rätt sätt och att kompatibiliteten och utvecklarstödet finns där.

Kommer då ARM kunna ta över prestandakronan från x86 i stationära hemmadatorer? Troligtvis inte inom den närmsta framtiden men ingenting är omöjligt. x86-baserade processorer pressas kontinuerligt till nya gränser. Detsamma gäller dock för ARM-processorer. Frågan om ARM-enheter kan springa ikapp eller förbi sett till prestanda är helt enkelt något som återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments