Cooler Master MM720 uppgraderar en gammal klassisk form med alla dagens nymodigheter och vi gör ett ordentligt test. Resultatet är en toppmus som står ut på dagens musmarknad.
Be the first to leave a review.
Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.
Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.
Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.
Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.
Stäng
Sammanfattning Cooler Master MM720
Musmarknaden är något avslagen, eftersom den är så trenddriven. Tillverkare är snabba på att snappa upp vad som är populärt och släpper möss med allt som är ”inne”. MM720 är en i mängden. Den har en mjuk kabel, låg vikt, perfekt sensor och är välbyggd. Det som gör att MM720 står ut och blir en given rekommendation, är formen.
Formen är för oss det absolut viktigaste när vi väljer vilken mus vi ska köpa. MM720 är inte för oss men om formen tilltalar dig, har du inga alternativ att välja mellan i dagsläget. Det är inte negativt i sig. MM720 är en grym råtta.
Egenskaper
- Unik form
- Felfri sensor
- Mjuk samt flexibel kabel
- Storlek: small
- Lämpar sig bäst för klogrepp
- Välbyggd
Cooler Master MM720 | |
---|---|
Mustyp | Ergo-Allround |
Sensor | PixArt PMW 3389 |
Antal knappar | 5 |
Rekommenderad handstorlek | Small/Medium |
Mått | 105 mm x 77 mm x 37 mm |
Vikt | 49 g |
Max CPI | 16000 |
Polling rate | 1000 Hz |
Drivrutiner/mjukvara | Nej |
Anslutning | 1.8 m, Ultraweave cable |
Lägsta pris på Prisjakt.se |
Stäng
Konstruktion och form
Vi skriver ofta hur moderna möss är mer eller mindre likvärdiga vad gäller funktion. När vi väljer en ny mus står vi därför fast vid att det absolut viktigaste är formen. Det gör inte valet enklare, då många möss som säljs idag har en relativt enkel formel: de har välbalanserad design, ofta ambidextriös design och är tämligen tillbakadragna för att passa en så många användare som möjligt.
MM720 står ut bland dagens lättviktsmöss på grund av sin form, även om den inte är unik. Det är en mus som snor formen från två tidigare CM Storm-möss: Spawn och Xornet. MM720 är däremot uppdaterad med dagens nymodigheter och trender, i linje med lättviktshajpen.
Ryggen är relativt flack och låg. Det gör det relativt obekvämt att försöka vila handflatan över den. Musknapparna är urgröpta i Razer-manér och högerknappen sträcker sig längre än vänsterknappen. Sammanfattningsvis är inget med MM720 symmetriskt eller stilrent. På höger sida har vi stjärnnumret i MM720-showen, ringfingerstödet. Musen buktar ut på höger sida och har en fingerform längs bukten som kramar ringfingret bekvämt. Vänster sida är mer anonym. Den är nästintill rak längs botten men buktar utåt ovanifrån, där sidoknapparna sitter. Våra tummar nuddar alltid underkanten av sidoknapparna i alla typer av grepp, vilket kan störa vissa användare. För oss fungerar musen bäst med klogrepp och Cooler Master ser ut att dela vår åsikt, baserat på deras marknadsföring.
Sett till den strukturella integriteten har vi inget att anmärka på. MM720 är knak- och skallerfri när vi kramar den. Värt att notera är att mittenportionen av botten, trots att den är dold av en klisterlapp, även den har hål.
Vi har den matta versionen av MM720 och ytan är slät till känseln. Marknadsstandarden för fotdynor är numer 100 procent PTFE. I MM720 är fötterna gjord av 95 procent ren PTFE. Enligt våra tester är det ingen märkbar skillnad mellan MM720s fötter i 95 procent PTFE i jämförelse med flera möss som har fötter i 100 procent PTFE. Slutdetaljen som vi lägger mycket vikt på är kabeln och MM720 har en mjuk kabel som vi inte har något att anmärka på.
Till vår kännedom är MM720 en av de första IP58-klassificerade mössen på marknaden. Det innebär att den är dammskyddad samt tryckvattentät. Enligt Cooler Master kan musen försänkas ned i en skål med vatten och fortfarande vara fullt fungerande. Givetvis kunde vi inte motstå att ta vår MM720 på en simtur. Musen fungerade under vatten, med undantaget att lysdioderna blev röda och började pulsera. MM720 lever vidare efter vårt dropp!
Lysdiodfantaster kan glädja sig åt att ungefär hälften av musen läcker igenom RGB-ljus. Det är främst musens bakre del som visar en jämn nivå av belysning, då det finns vad vi misstänker är ett polykarbonathus som fördelar ljuset jämnt. Övriga delar av musen, exklusive skrollhjulet, är bara döyta i chassits inre del som det läcker ljus till.
På vår våg väger MM720 strax över 50 gram, alltså lite mer än specifikationen. Vi misstänker att Cooler Master har specificerat MM720 till 49 gram utan kabel.
Brytare
Musen är framtung när vi håller den mellan två fingrar faller den framåt. För de som är vana vid en balanserad centralvikt kan det kännas ovant men vi får ha i åtanke att MM720 är menad att främst användas med klogrepp.
Brytarna som används är Light strike, en brytare från Bloodys optiska utbud som även används av bland andra Razer. Summerat är brytarna jämförbara i känsla och kraft med de Omron-brytare som nästintill samtliga tillverkare nyttjar på den moderna musmarknaden. I jämförelse med Razer Viper så känns MM720s klick inte lika platta, de har mer djup och känns överlag bättre implementerade. De är distinkt taktila och välbalanserade i kraften, de är varken för tunga eller lätta.
Urdrag från vårt test av Razer ViperDen stora fördelen med Razer Optical är att det inte är mekaniska delar som står för aktiveringen av brytaren. Därmed behövs ingen inbyggd fördröjning för de vibrationer som skapas. Ett vanligt missförstånd är att det skulle innebär att optiska brytare skickar en signal till datorn snabbare än mekaniska brytare, per automatik, det stämmer inte riktigt. Den fördröjning som är inbyggd i mekaniska brytare gäller för nästkommande klick och brukar vara på cirka fem millisekunder. Ingen människa kan klicka så snabbt att en fördröjning av denna typ skulle märkas vid faktisk användning.
Istället för att marknadsföra brytarens snabbhet, skulle vi hellre marknadsföra brytaren för hur mer långlivad och konsekvent den är. En mekanisk brytare löper risk för så kallad chattering. Det är ett fenomen där brytaren aktiveras dubbelt när användaren klickar, på grund av vibrationer vid kontaktlövet som sluter kretsen. Det är chattering som är anledningen till att mekaniska brytare har den ovannämnda fördröjningen. Det är ett problem som användare inte löper risk att falla offer för med en analog brytare.
Hur upplevs de optiska brytarna då? De är jämförbara i känsla med de Omron-brytare som cirkulerar flitigt i andra möss på marknaden. I Vipers utförande är det en distinkt taktil känsla som är något mer åt det platta hållet. Våra klick är inte lika djupa, följsamma och inte lika skarpa som med exempelvis Omrons brytare. Viktningen känns i enlighet med de vanliga D2FC-F-brytarna som vi är vana vid i andra möss, en bra balans som varken känns för tung eller för lätt för vår smak. Vi gillar brytarna i musknapparna och de är klart godkända.
Stäng
Precis som i fallet med Razer Viper så anser vi att Cooler Master, med vår förståelse, ljuger i marknadsföringen. Vi har efterfrågat förtydligande samt mer information kring när signalen skickas men har inte fått svar. De marknadsför brytaren som tre gånger snabbare och menar att signalen efter ett musklick skickas direkt, utan att behöva vänta på en så kallad debounce-fördröjning som finns i kontaktbaserade brytare. Vi menar att fördröjningen sker först efter att signalen är skickad, inte innan. Fördröjningen finns till för att förhindra dubbelklick som följd av vibrationer i kontaktlövet efter ett klick och är på cirka fem millisekunder. Det betyder att vi måste vänta fem millisekunder innan vi kan registrera ett nytt klick. Det är med andra ord inget som påverkar oss som användare, då människor inte kan klicka så snabbt i följd.
Skrollhjulet har medellånga steg och stegen är svampiga. Om vi trycker ned skrollhjulet är det däremot distinkt taktilt och responsivt. Sidoknapparna är av den utbuktande typen och även de är distinkt taktila och djupa. Sidoknapparna har knappt någon resa innan de aktiveras och upplevs av den anledningen som responsiva.
Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.
Sensorprestanda
MM720 är utrustad med PixArt PMW3389, en toppsensor med perfekt prestanda. Implementeringen är bra och placeringen av sensorn är centrerad. Lyftavståndet är lågt och vi har inte fått några oväntade rörelser när vi behövt lyfta musen. Vi har inget att anmärka på.
Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.
Mer information om vårt test i MouseTesterCPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.
Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.
Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.
Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.
Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.
Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.
Stäng
Inställningar och mjukvara
Cooler Master har enligt oss gjort det enda rätta och satt en fysisk DPI-knapp på undersidan av musen. Att inte alla tillverkare gör det som standard är märkligt för oss, eftersom det inte finns något värre än att råka stöta emot en DPI-knapp i stridens hetta.
Till en början trodde vi inte att MM720 hade någon mjukvara. Ingen av de mjukvaror som finns på deras hemsida under Nedladdningar fungerar med MM720. Istället måste vi hitta mjukvaran Cooler Master Masterplus+, dold på produktsidan.
Mjukvara är simpel och erbjuder inget utöver det vanliga, det vill säga DPI-inställningar, belysning, makron och lite ströminställningar, som exempelvis lyftavstånd.
Masterplus+-mjukvaran använder lite mer resurser än vad vi är vana vid att se från andra tillverkare med sina cirka 150 MB av RAM-användning.