Test: Lenovo Legion 7 – redo för allt i gamingväg

0

Lenovo visar att de kan erbjuda det bästa när det gäller mobil gaming med Lenovo Legion 7. Vi testar modellen med Ryzen 9 och RTX 3080. Hur bra funkar kylningen och kan den vara din nya maskin?

Lenovo Legion 7

AMD Ryzen 9 5900HX (3,3 GHz, upp till 4,6 GHz, 16 MB L3-cache, 8 kärnor, 16 trådar)

Nvidia GeForce RTX 3080

1 TB SK Hynix PC711 SSD

32 GB DDR4 3200 MHz RAM

16″ IPS, 2560 x 1600, 165 Hz

Sammanfattning

Det är svårt att be om mer vad gäller specifikationer för att ta oss an samtliga moderna speltitlar med maxade inställningar. Med ribban satt högt presterar Lenovo Legion 7 i linje med våra förväntningar. Datorn anammar även den klassiska gamingstereotypen i sin formgivning som sätter pricken över i. Om vi väntar oss att kunna spela på språng bör vi dock tänka om. Batteritiden låter oss slutföra två längre PUBG-matcher, under en tredje tar krutet slut.

 

Den klassiska gaminglooken

Dagen vi ser en stilren och simpel design för en högpresterande gaminglaptop, ser inte ut att vara runt hörnet. Legion 7 bockar alla rutor för den tilltänkta demografin med räfflade avgasrör, lysdiodshow som får högskolediskon att avundas samt en tjock och klumpig design. På något sätt har det ändå sin charm, samtidigt som vi har förståelse för att högpresterande komponenter tar plats.

Det är en tung pjäs på cirka 2,6 kg, som i kombination med aluminiumchassit, inger ett robust intryck. Vi önskar att tillverkare börjar specificera vilken aluminiumlegering som används. Lenovo skriver endast att materialet är av ”flygplanskvalitet”. Vi har i alla fall inget att anmärka på vad gäller bygget.

Lysdioderna är kompatibla med Corsair iCUE-mjukvaran, för den som vill synkronisera sin utrustning, och det finns gott om dioder att jobba med. Förutom att tangentbordet är RGB-bakgrundsbelyst så sitter det även en slinga, gissningsvis av polykarbonat, som sträcker sig längs datorns främre bottenhalva. Som komplement finns utblås, eller avgasrör som vi så fint kallar det, även de är belysta. Det finns fyra avgasrör, en på varje sida och två i Legion 7s bakre del. I ett dunkelt rum speglas lysdioderna snyggt mot skrivbordet.

Tangentbordet som används är detsamma som återfinns i Lenovo Yoga Slim 7 Pro, ett tangentbord med kort slaglängd men ändå med en mjuk botten. På vår önskelista fanns ett mekaniskt tangentbord för att höja helhetsintrycket och spel- samt skriftupplevelsen. Lenovo har tillfället till trots valt ett stilrent teckensnitt på tangenterna och det uppskattar vi. Det är samma teckensnitt som på Yoga Slim 7 Pro, med skillnaden att modifieringstangenterna har ikoner istället för text. Legion 7 faller dock på samma punkt gällande hur inkonsekvent justeringen är, men det är nog detaljer som de flesta inte bryr sig om.

Tangenterna har ett simpelt, centrerat typsnitt. I Legion fungerar detta bra ihop med ljusfördelningen på samtliga tangenter, förutom Ä- och Ö-tangenterna. De tecken på sidorna för dessa lyser inte lika jämnt som de centrerade tecknen. En liten tagg i ögat är små inkonsekventa designval. Ett tydligt exempel är att Enter har en ikon vid alfa-tangenterna medan Enter vid datorns numpad är i text. Caps lock hade även den kunnat ha varit en ikon, för att fullfölja tanken med ikoner för samtliga modifieringstangenter.

Under huven finns det endast en ledig SSD-plats av typ m.2, den andra är upptagen och båda RAM-platserna är upptagna men utbytbara. Batteriet är löstagbart via ett par skruvar.

Imponerande ljud och kryddad marknadsföring

Lenovo har slagit på den stora trumman när de har marknadsfört kylningen i Legion 7. De kallar kylningssystemet Coldfront 3.0, som ska ta kylningen till en helt ny nivå. Det finns ett smart intagssystem med över 10 500 maskinborrade intagshål, extra intag under varje tangent, turboladdade dubbla fläktar och ett utloppssystem med fyra kanaler och ångkammarteknik. Den meningen är mer eller mindre ordagrant tagen från Lenovos marknadsföring och vi önskar att det översattes i verkligheten till bättre kylning vid faktisk användning än vad det faktiskt gör. Datorn blir varm, så varm att vi känner värmen på tangentbordet och att spela med datorn i knät inte går att rekommendera. Lyckligtvis finns det någon nytta i ångkammartekniken och de tusentals maskinborrade hålen, då datorn inte sänker prestandan och komponenterna håller sig stabila även under hård belastning och stresstest.

720p-kameran och mikrofonen som Legion 7 är utrustad med håller godkänd nivå för enklare videokonferenser men vi rekommenderar ett väl belyst rum. Det vi däremot imponeras av är ljudet, mer specifikt hur väl 3D-upptagningen är. Bland de speltitlar som står oss närmst om hjärtat återfinns flera FPS-spel, som exempelvis CSGO och PUBG. I båda spelen är det viktigt att kunna avgöra var en motståndare befinner sig baserat på ljud de ger ifrån sig. Med Legion 7 kan vi få ett tydligt 360-omfång och snabbt avgöra varifrån fotsteg och avfyrade skott kommer. Själva ljudkvaliteten är också godkänd med ett balanserat register, som dock inte utmärker sig särskilt.

Batteritiden är inte bra, Legion 7 är inte menad för dig som vill bära runt denna bjässe och spela på språng. Komponenterna är tungdrivna och batteritiden blir därefter. I ett försök från Lenovo att förbättra batteritiden sänks prestandan när datorn inte laddas. I testsviten PCMark 10 får vi ut cirka tre timmars användning vid Modern Office-testet, och cirka 1 timme och 20 minuter i Gaming-testet. Syntetiska tester åsido, vi får ut en motsvarande tid vid faktisk användning, både vid gaming och vid arbete.

Legion 7 kommer fullproppad med en drös mjukvaror förinstallerade. Dessa är bland annat Corsairs iCue, Lenovo Vantage och Killer control center. De har alla motsvarande funktionalitet i att vi får en översikt över komponenter, belastning, optimering och i iCues fall så kan vi leka med belysningen. För finjustering finns Nahimic förinstallerat, där vi kan justera ljud- och mikrofoninställningar samt X-Rite color assistant för att ställa in skärmprofiler. Vi får även Tobii Experience förinstallerat som följer våra ögon i spel samt McAfee-antivirus med tillhörande testperiod.

Gaming med Legion 7

Legion 7 snålar inte på komponenter och är bestyckat med det bästa som finns på marknaden för stunden. Det är vårt första tillfälle att faktiskt få testa komponenterna i erkänt tunga speltitlar och samtidigt bocka av lite referenssiffror i testsviten 3DMark. För den som är intresserad av resultat av våra syntetiska tester, kika nedan. Vi lägger fokus på faktisk spelupplevelse i detta test.

Visa testresultat från 3DMark
TestResultat
CPU Profile (Max Threads)6705
Time Spy (DirectX 12)11097
Time Spy Extreme (DirectX 12)5377
Fire Strike (DirectX 11)25166
Fire Strike Extreme (DirectX 11)13443
Port Royal (Ray tracing)6858

Stäng

Vi har svårt att hitta ett spel där vi inte rakt av kan gå in och maxa inställningarna och direkt få en bra spelupplevelse med den upplösning som skärmen stödjer, 2460 x 1600. Bland de populära titlarna som vi testar ingår PUBG, Apex Legends, CSGO, Overwatch, Fortnite, Metro Exodus och GTA V. Dessa är inga som helst problem i QHD med Ultra-inställningar (eller motsvarande). Vi strävar efter att alltid ha en blandning av krävande och populära titlar till hands för våra tester. Kommentera gärna de titlar du önskar att vi testar framöver.

Vi har inte stött på någon komponent som får sin prestanda strypt till följd av den värmebildning som sker. Fläktarna är inte de mest tysta när de går på högvarv men de gör sitt jobb. Vi behöver endast säkerställa att Legion 7 är placerad på en stabil yta med utrymme för fläktarna att göra sitt jobb.

Vi lägger mest tyngd på faktisk spelupplevelse istället för att stirra oss blinda på bildrutor per sekund. FPS-mätning är bra bakomliggande siffror för att styrka vad vi upplever när vi spelar men agerar endast som stöd vid efteranalys. Som komplement till bra FPS är även skärmen trevlig med sina 165 Hz i uppdateringsfrekvens. Skärmen är inte den mest färgtrovärdiga men den lyser starkt och är följsam. Vi mäter skärmen till 465 nits i sitt ljusstarkaste läge. Om vi mot förmodan kopplar upp Legion 7 till en bortglömd julgranskontakt utomhus, kan vi spela i solen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments