Bakom en lång rad jobbiga aviseringar från olika förinstallerade programvaror gömmer sig ett 974 gram lätt guldkorn. HP Pavilion Aero 13 är ett tilltalande arbetsredskap som, med ett par kompromisser i konstruktionen, levererar mycket prestanda per gram.
HP Pavilion Aero 13
AMD Ryzen 7 5800U (1,9 GHz, upp till 4,4GHz, 16MB L3-cache, 8 kärnor, 16 trådar)
512 GB Intel ssdpeknw512g8h SSD
8 GB DDR4 1600 MHz RAM
13,3 tum IPS-skärm, 1920 x 1200
Mycket talar för att Pavilion Aero 13 är en av de bättre datorerna i sin prisklass. Panelen presterar bättre än vad prislappen talar, Zen 3-kretsen klarar tyngre belastning än vad datorns vikt skvallrar om och batteritiden är en av de bättre vi testat 2021. Summerat finns det mycket som imponerar i detta lätta kraftpaket, fastän allt inte är guld och grön skogar.
Fjäderviktare på gott och ont
Detta är ett välutrustat paket, sett till hur låg vikten är. Pavilion Aero 13 är en nätt och stilren dator, en riktig svärmorsdröm om vi pratar kontorsmiljö. Det handlar om mjuka former och konturer och ett monokromt färgschema med små anonyma detaljer för att lyfta helheten.
Aero 13 väger in på 974 gram på vår våg och det märks, både på gott och ont. Kilostrecket låter fluffigt på ett specifikationsblad men det översätts bra till verkligheten. Det är till synes ett kompakt bygge i aluminium men i händerna märks det snabbt att det är svajigt. Vi kan känna att skalet buktar under tryck och det knakar. Att snabbt lyfta upp datorn med en hand från skrivbordet är däremot en fröjd när vi jämför med andra datorer i samma pris- och produktsegment.
På tal om att lyfta upp den så är gängan till skärmen lös, skärmen viks snabbt bakåt i samband med lyftrörelsen. Detta är något som kan bli ett problem för många laptops med tiden men det bör inte vara såhär löst från fabrik. Vår rygg tackar oss dock när datorn ska ner i ryggsäcken. Prova att handla i mataffären med en ryggsäck och bär på två kontra ett paket med en liter mjölk för att få en uppfattning.
Tassarna är inga tassar alls, snarare längder av gummi som lyfter datorn cirka en millimeter, vilket inte lämnar mycket utrymme för fläkten i botten. De döljer skruvarna för att öppna upp datorn och gör att datorn ser sömlös ut men det kostar. Mer om det strax.
På sidorna finns även två Bang & Olufsen-högtalare. I övrigt är det skralt men stiligt bestyckat med Pavilion-logotyper vid tangentbordsytan samt längs ryggen, som passar in smakfullt mot chassifärgen. Det finns även en sedvanlig HP-logotyp i kromfinish på baksidan av skärmen.
Tangentbordet är av samma skrot och korn som andra Pavilion-datorer. Det är blaskigt, tunt och svampigt, det ger inte alls lika fast och robust taktil känsla som exempelvis HP Probooks. Tangenterna låter även gällt och summerat är de inte mycket att hänga i julgranen.
Det händer inte mycket under huven; inga lediga platser för eventuell utökning. Istället är det utbyte av hårddisk, batteri och WLAN som gäller, om så önskas. RAM är ej utbytbart. För att komma åt insidan behöver vi dock mer eller mindre förstöra gummilängderna i botten. Sömlöst är snyggt men kostar. När vi drar av gummilängderna så töjs de och passar därefter inte i de skåror som finns för dem.
Provversionen upphör om 15 dagar!
Ingen gillar att få aviseringar mitt i arbetet. Det är inte överdrivet mycket förinstallerad programvara men det som finns förinstallerat är av den värsta typen. McAfee ger sig inte förrän vi avinstallerar det.
Visa förinstallerad mjukvaraFörinstallerad mjukvara |
---|
ExpressVPN |
HP Audio Switch |
HP Connection Optimizer |
HP Documentation |
McAfee LiveSafe |
WebAdvisor från McAfee |
WildTangent Games |
Microsoft 365 |
Stäng
Efter ett par minuter av upprensning av förinstallerad mjukvara kan vi faktiskt börja använda datorn och bygga oss en uppfattning. Med 8 GB tillgängligt RAM-minne får vi vara lite kreativa. Hur kan vi pressa Zen 3 och RAM på ett bra och verklighetstroget sätt? Utöver de sedvanliga Excelark-testerna tänker vi att det vore bra att stressa komponenterna lite genom att strömma in stora mängder data on-the-fly! I detta syfte finns det inte många bättre alternativ än att aktivt ladda in börskursresultat i olika tidsramar, i uppemot 15–20 år tillbaka i tiden.
I våra tester kan vi ladda in uppsättningar med flera grafer av allt från metallkurser, oljepriser, valutakurser och aktiekurser utan några som helst problem på kortare tidsintervall. Det är först när vi börjar läsa in två dygn eller längre på enminutsgrafer som vi börjar märka av prestandaförlust. Det är klart godkänt då datorer för uppemot trippla priset inte klarar mycket mer innan prestandaförlust börjar visa sig. Vi har bland annat använt oss av Tradingview för att läsa upp till fyra grafer samtidigt av olika aktiekurser samt programvaran Forex Tester 5 för motsvarande test av valutakurser.
Värt att nämna är att börstestet stöter på problem långt tidigare om vi kör webbläsarversionen av Tradingvie,w samtidigt som vi har flera flikar öppna parallellt med exempelvis media från YouTube eller andra RAM-krävande webbapplikationer. Vi observerar motsvarande i kalkylarkstestet när vi testar i Google Sheets istället för Excel. Beroende på minnesläckage i webbläsaren, baserat på övrig användning, så gör vi bäst i att starta om webbläsaren med jämna mellanrum i dessa scenarion och vi ser tydligt hur datorn hade mått bättre av en uppgradering till 16 GB RAM.
Vidare ser vi även imponerande resultat i de syntetiska testsviterna vi utsätter Pavilion Aero 13 för. Ryzen 7 5800U-kretsen är med och leker med betydligt dyrare kretsar singel- och dubbeltrådat. 5800U i Pavilion Aero 13 får bättre resultat per tråd än Ryzen 7 5900H i 1-, 2- och 8-trådarstest via CPU Profile i 3DMark. Resultatet mäter sig även med monsterkomponenter som i9-11980HK och Ryzen 9 5900HX i 1 samt 2-trådarstest. Det är imponerande siffror sett till priset för kretsen och datorn som helhet, då de andra datorerna i listan kan komma att kosta upp till åtta gånger så mycket som Pavilion Aero 13.
Datorn håller sig väl kyld även vid de tyngre testerna och fläkten är inte särskilt högljudd. Klockfrekvensen håller sig stabil i CPU Profile, även i flera sekventiella test.
Den integrerade grafiken är inte lämpad för spelande och klarar inte av att leverera en särskilt bra upplevelse i moderna titlar. Detta arbetsredskap gör sig inte bra i PUBG, CSGO, Cyberpunk eller andra populära titlar som cirkulerar idag, ens på låga grafikinställningar.
Plus för panel och batteritid!
Från imponerande prestanda till lite mindre ögonbrynhöjande. Ljudet som levereras har svårt att imponera sett över hela frekvensskalan. Från djup bas, mellanregister och ljusare skyar. Det är inte urkasst. Det duger gott och väl för mediekonsumtion via strömningstjänster; det kan liknas bäst med en mobiltelefon från mellansegmentet.
Kameran gör inte heller ett bra jobb, mer än att dölja att man fuskat med sminket en trött arbetsmorgon. Bilden är inte utsmetad men långt från skarp och tydlig, inte ens i väl belyst omgivning. Mikrofonen är okej men inte mer än så.
Den har relativt tunna ramar runt skärmen. Ramarna omger en skärm som faktiskt är imponerande sett till prisklassen. Vi mäter ljusstyrkan till 413 nits, 400 är det marknadsförda värdet. Skärmen har en matt yta som stöter ifrån reflektioner, måttligt åtminstone. IPS-paneler gör sig bra i många betraktningsvinklar och så är även fallet med Pavilion Aero 13, inom- samt utomhus. Det är endast vid eldrift som vi får ut 413 nits vid maximal ljusstyrka, vid batteridrift så mäter skärmen cirka 300 nits, om vi inte går förbi spärren som finns i Radeon-mjukvaran.
Färgåtergivningen från fabrik är klart godkänd och över medel, speciellt sett till den prisklass som Pavilion Aero 13 befinner sig i. Det finns inte heller nämnvärt med ljusläckage från bakbelysningen. Det rör sig inte om en premiumpanel men det betalar kunden inte heller för.
Vi går från klarhet till klarhet och konstaterar att batteritiden är imponerande, bäst av samtliga laptops vi testat den närmsta tiden. Vi får ut cirka elva timmar av aktivt arbete som blandas med videoströmning medan skärmen är kalibrerad till 200 nits ljusstyrka. Resultatet i PCMark 10 Modern Office är 5846 med tiden 10 timmar 35 minuter, vilket står sig bra mot Lenovo Yoga Slim 7 Pro som presterar 5538 och 9 timmar 20 minuter. Till skillnad från Yoga Slim 7 Pro så blir inte Pavilion Aero 13 nämnvärt varm vid mediekonsumtion, arbete i excelark eller inläsning av realtidsströmmade kurser via exempelvis Tradingview. Yoga Slim 7 Pro blir obehagligt varm vid grafikdrivna aktiviteter och det halverar batteritiden, så är inte fallet med Pavilion Aero 13.