Intel 4004 är förmodligen inte ett namn många använder till vardags längre. Det är däremot namnet på världens första kommersiellt tillgängliga mikroprocessor som nu firar 50 år sedan lansering.

Idag har Intel en väldigt speciell anledning till att fira. För 50 år sedan, den 15 november 1971 sjösatte tillverkaren processorn Intel 4004. Denna var den absolut första kommersiella mikroprocessorn. Enheten som kom att påbörja snöbollseffekten vars resultat är processorerna vi alla använder idag.

Hur dagens samhälle skulle ha sett ut om mikroprocessorer inte hade blivit tillgängliga på så bred front går endast att spekulera i. Klart står dock att vi har Intel 4004 att tacka för sin roll som den absoluta spjutspetsen.

Tack vare Intel 4004 gick datorer från att vara något som tog upp hela rum till att vara något som familjer kunde ha hemma i sällskapsrummet. Företag kunde ge sina anställda ett otroligt kraftfullt verktyg jämfört med vad som hade funnits innan. Nu har vi kommit dit där mikroprocessorer är en del av ett stort antal produkter vi tar för givet.

Intel har åstadkommit mycket under de senaste 50 åren. Alldeles nyligen lanserade tillverkaren sin senaste processorarkitektur i form av Alder Lake. En arkitektur vars prestanda har imponerat många även om enheterna i sig gillar att bli lite väl varma. Hur pass Alder Lake och dess hybridarkitektur kommer att kännas av i framtida processorer likt arvet från Intel 4004 är något som återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments