Nvidias mjukvara Geforce Experience är utan tvekan det lättaste sättet att uppdatera sina grafikdrivrutiner. Mjukvaran kommer dock med en rad andra användbara funktioner som kan hjälpa till att lyfta din gaming-upplevelse. Låt oss ta en titt på hur användbart Geforce Experience faktiskt kan vara!

En allt-i-ett launcher

Det kan blir kanske rörigt att hålla koll på vart alla digitala spelkopior man äger finns någonstans. Förvisso tillåter plattformar som Steam att man importerar spel från andra plattformar in i sitt bibliotek på plattformen. Däremot listar Geforce Experience samtliga installerade spel oberoende på vilken plattform de köpts och installerats via. Istället för att lägga tid på att lägga till alla spel från till exempel Ubisoft Connect i Steam-listan finns allting redan listas och redo att startas genom Nvidias mjukvara.

Skippa menydykning för spelinställningar

En väldigt smidig funktion i Geforce Experience är möjligheten att optimera spel efter hårdvaran i din dator med ett enda klick. Detta innebär att användare slipper dyka runt i varje individuell speltitels grafikinställningar för att hitta den bästa nivån mellan prestanda och grafikkvalitet.

Enligt Nvidia baseras denna funktion på företagets molntjänster som huserar resultaten från tusentals hårdvarutester företaget själva utfört. Funktionen använder sig av dessa testresultat, jämför dessa med hårdvaran i användarens dator och ställer sedan automatiskt in grafikinställningarna för den valda speltiteln.

Släng ett filter över hela spelet

Den som finner att ett spel kanske har en lite väl orange ton rent generellt kan åtgärda detta genom Nvidias Freestyle-filter. Detta är en uppsättning olika efterbehandlingsfilter som kan användas för att helt ändra stilen på ett spel. Säg att du spelar ett spel som utspelar under 1920-talet eller dylikt. Lägg ett svartvitt eller sepia-liknande filter över och få en helt ny känsla i spelet.

Dessvärre är Freestyle inte tillgängligt för alla spel på marknaden. Däremot har Nvidia en officiell lista över vilka spel som stöds. Det är även möjligt att sortera dina installerade spel efter just Freestyle-stöd eller andra funktioner företaget erbjuder.

För att komma åt inställningarna för Nvidia Freestyle behöver användare endast trycka Alt + Z medans ett spel är igång. Sedan klickar man sig vidare till Game Filter och leker med inställningarna till dess att man är nöjd med resultaten. Vissa spel har även förinställda filter implementerade. Dessa kan man bläddra mellan genom Alt + F3.

Använd bilduppskalning som inte är DLSS

Nvidias teknik Deep Learning Super Samling (DLSS) använder sig av Tensor-kärnorna i företaget grafikkort med RTX-prefix. Det är dock möjligt att använda sig av bilduppskalning utan Tensor-kärnor och DLSS. Då pratar vi inte AMD FSR eller Intels XeSS.

I Geforce Experience finns det möjligheten för användare att ställa in bilduppskalning på egen hand. Här kan man då välja om spelet ska renderas i till exempel 85, 67 eller 50 procent av bildskärmens upplösning för att sedan skalas upp till full upplösning. Användare kan också välja hur mycket extra skärpa som ska appliceras på bildrutorna för att försöka hitta rätt balans.

Värt att påpeka är att denna funktion inte är lika avancerad som DLSS och det lär märkas i bildkvaliteten. Däremot krävs ingen specifik hårdvara eller att spelen i sig har DLSS implementerat.

Geforce Experience håller koll på drivrutiner

Självklart kan vi inte prata om Geforce Experience utan att nämna hur smidig mjukvaran är för att hålla dina drivrutiner uppdaterade. Mjukvaran kan enkelt ladda ned de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort och installera det utan att du behöver göra mer än några få musklick.

I dagsläget när denna artikel skrivs har Nvidia och Geforce Experience även ett märkbart försprång jämfört med AMD:s mjukvara. Geforce Experience kan installera nya drivrutiner utan att datorn ens behöver startas om. En omstart tar inte lång tid men är inte heller något många vill behöver utföra när spelsuget är på topp.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments