AMD:s senaste processorer som introducerar arkitekturen Zen 5 skulle till en början nå butiker den 31 juli. Lanseringen har nu försenats och anledningen sägs vara stavfel på de integrerade värmespridarna.

Slutet av juli månad var till en början tänkt att se en rad nya processorer lanseras från AMD. Lanseringen blev dock uppskjuten och istället för en stor lansering kommer arkitekturen Zen 5 lanseras i vågor från och med den 8 augusti. Enligt AMD beror förseningen på att man ska ha hittat fel hos de första producerade konsumentenheterna. Dessa ska inte ha mött AMD:s kvalitetsstandard och således har lanseringen försenats.

Enligt uppgifter från Ian Cutress ska dessa fel hos de allra första processorerna vara ett stavfel. Stavfelet ska sitta på de integrerade värmespridarna på de tidigt tillverkade processorerna. Online sprids nu till exempel en bild på en processor vars värmespridare kallar enheten “Ryzen 9 9700X”. Den som kan något om AMD:s namnscheman ser lätt att den första nian egentligen ska vara en sjua.

Ett snedsteg som detta går inte riktigt att åtgärda på ett snabbt och smidigt sätt. Tryckfel på en produkts kartong går enkelt att täcka över med ett klistermärke. På en värmespridare fungerar inte riktigt den metoden. Således har dessa återkallats och ska ersättas med enheter utan slarviga stavfel. Allt eftersom de korrekturlästa enheterna hittar sin väg till partners och återförsäljare kommer då lanseringen ske över tid.