Efter en rad rykten och spekulationer har AMD själva bekräftat att man inte kommer fokusera på entusiastsegmentet när det kommer till nästa generations grafikkort.

AMD har under en längre tid påståtts hoppa över det absoluta toppsegmentet med nästa generations grafikkort. Nu har dessa rykten bekräftats av AMD själva som förklarat att man använder en annan strategi för arkitekturen RDNA 4 och Radeon RX 8000-serien.

I en intervju med Tom’s Hardware bekräftar Paul Alcorn och Jack Huynh från AMD att företagets fokus kommer ligga på mellansegmentet. RDNA 4 ska sikta stenhårt på att förbättra prestanda per watt och prestanda per krona. Istället för att försöka ta fram en utmanare till Nvidias absoluta toppmodell och sälja ett relativt lågt antal enheter vill man alltså fokusera på de delar av marknaden där de stora volymerna flyttas. Mellansegmentet och instegssegmentet är där det säljs riktigt många grafikkort och AMD vill fokusera på att bygga upp sin användarbas.

Inte ens AMD blundar för att man inte har en lika stor användarbas som Nvidia. AMD håller just nu endast cirka 12 procent av grafikkortsmarknaden. Medans Nvidia med stor sannolikhet kommer fokusera på entusiastsegmentet och AI-snack när RTX 50-serien ska lanseras kommer AMD fokusera på att skeppa så många grafikkort som möjligt för att försöka roffa åt sig en större del av marknaden.