AMD:s grepp om marknaden för handhållna speldatorer är svårt att blunda för med hur många som baseras på företagets Ryzen Z1-kretsar. Nu har företaget bekräftat att en uppföljare är på väg och lanseringen väntas ske relativt snart.

I den uppsjö av handhållna speldatorer som dykt upp under de senaste åren är det till största del AMD-hårdvaran under skalen. Företagets Ryzen Z1 och Ryzen Z1 Extreme har visat sig erbjuda en god balans mellan prestanda och effektivitet för batteritid. Det finns dock alltid plats för förbättringar vilket AMD hoppas kunna erbjuda i början av nästa år.

I en Q&A-session mellan AMD och Microsoft ska AMD:s representant ha bekräftat att företaget har en Z2-serie av kretsar på väg. Ryzen Z1 och Z1 Extreme baseras på AMD:s bärbara Ryzen 7000-serie av systemkretsar. Ryzen Z2 Extreme och dess potentiella syskon kommer med stor sannolikhet baseras på Ryzen AI 300-seriens APU-enheter.

Hur stora skillnader dessa nya kretsar kommer erbjuda återstår att se. AMD har inte nämnt några förväntade prestandanivåer för Ryzen Z2 Extreme. Däremot är det oftast batteritiden som kan behöva ordentliga förbättringar hos bärbara spelenheter. Förhoppningsvis lyckas AMD plocka fram ordentligt med effektivitet ur de nya kretsarna för att minska oron för urladdade enheter mitt i bossfighter eller dylikt.