Nvidias kommande grafikkort Geforce RTX 5080 och RTX 5090 förväntas lanseras om cirka tre månader. Det är fortfarande mycket som vi inte vet om grafikkorten men grafikminnet hos RTX 5080 sägs nu bli hiskeligt snabbt på 32 Gbps.

Nvidias RTX 50-serie av grafikkort förväntas avtäckas vid CES 2025 där företagets VD Jensen Huang ska hålla tal. Hittills är det inte mycket bekräftad information som hittat sin väg ut på internet angående den första vågen av grafikkort ur serien. Nu kan vi dock ha fått information om videominnet hos RTX 5080 som sägs bli det snabbaste på marknaden.

Enligt hemsidan Wccftech ska Geforce RTX 5080 komma med 16 gigabyte GDDR7-minne med en hastighet på 32 Gbps. Detta sägs vara fyra Gbps snabbare än minnet hos RTX 5090 och skulle innebära en total minnesbandbredd på en terabyte per sekund. Detta kan då jämföras med RTX 4080 vars GDDR6X-minne har en hastighet på 23 Gbps och en minnesbandbredd på 736 GB/s.

Nvidia kan komma att uppgradera videominnet hos den första vågens grafikkort i efterhand och lansera varianter med suffixet Ti, Super eller vad de väljer att kalla det denna gången. Det spekuleras att företaget kan hoppa över till GDDR7-moduler på 3 GB styck vilket skulle kunna öka minnesmängden hos till exempel Geforce RTX 5080 till 24 GB. Detta är dock endast spekulationer om uppfräschade modeller av grafikkort som inte ens är avtäckta ännu. Således bör det hela tas med en nypa salt.