Lanseringen av Dragon Age: The Veilguard börjar närma sig och nu har spelet bekräftas ha “gått guld” efter en utvecklingsperiod på cirka nio år.

Bioware förbereder sig inför lanseringen av nästa spel i Dragon Age-serien. Den kommande titeln går under namnet The Veilguard och kommer lanseras i slutet av oktober. Nu ska Bioware ha lyckats “gå guld” som det ofta kallades förr i tiden. Det vill säga att spelet är så gott som redo att lanseras.

Termen “go gold” betyder att man kommit så pass långt i utvecklingen av ett spel att man till slut lyckats nå version 1.0. Alltså att spelet är redo att landa i konsumenters händer. Idag är det dock inte lika mycket tyngd bakom att gå guld.

Förut var det oftast version 1.0 man fick hem på sin fysiska skiva med ett spel och med lite tur kanske det fanns en uppdatering någonstans online eller ett expansion som även innehöll buggfixar och dylikt. Idag är det mer eller mindre garanterat att spelare kommer få en lagom stor uppdatering på dag 1 och förmodligen ytterligare ett gäng uppdateringar under ett spels första vecka på marknaden.

Att nå version 1.0 är inte heller en garanti på att ett spel inte kommer försenas i sista minuten. Som Kitguru påpekar gjorde CD Projekt RED precis ett sådant drag med Cyberpunk 2077 vilket fick en försening efter att ha nått version 1.0. Inte för att förseningen innebar en buggfri och stabil upplevelse med spelet. Det tog CDPR runt tre år till att faktiskt få pli på Cyberpunk 2077.