Intel själva har nu bekräftat att deras purfärska Core Ultra 200S “Arrow Lake”-processorer inte kommer vara de bästa enheterna för gaming i stationära datorer.

Intel har precist lyft på locket för deras senaste generation av processorer för stationära datorer. Under en frågestund efter avtäckandet fick det blå laget dock bita i det sura äpplet och medge att deras nya processorer inte klår AMD:s Ryzen 7000X3D-serie i gaming.

Vi har tidigare sett läckta prestandatester från Intel själva som visar att Core Ultra 8 285K inte når samma nivå i gaming som föregångaren Core i9 14900K. Däremot erbjuder den mycket bättre energieffektivitet än sin föregångare. Nu säger Intels Robert Hallock att man förväntar sig ligga efter i gaming jämfört med AMD:s Ryzen 7000X3D-serie med omkring fem procent.

Värt att påpeka är att AMD har en nyare serie X3D-processorer på väg. Exakt när dessa kommer lanseras är något oklart med Ryzen 9000X3D-serien lär öka det röda lagets försprång ytterligare.

Det återstår dock att se hur pass mycket bättre Ryzen 9000X3D-serien faktiskt blir. Speciellt om vi räknar in faktumet att Arrow Lake och Core Ultra 200S-serien kommer med ett 125 W PL1-läge som enligt Intel ska vara lika bra som 250 W-läget för gaming. Något som innebär imponerande energieffektivitet.