Intel Core Ultra 200S-serien för stationära datorer byggd på arkitekturen Arrow Lake har nu landat. Denna gång är det energieffektivitet som varit den viktigaste aspekten för Intel.

Intel Arrow Lake gör något Intel inte gjort på länge: fokuserar på effektivitet och andra faktorer än bara högre TDP-värden för att kunna säga att man har den snabbaste spelprocessorn i världen. Arrow Lake kommer med ungefär samma spelprestanda som Core 14000-serien. Däremot kommer vi äntligen få se märkbart bättre energieffektivitet.

Enligt Intel ska Arrow Lakes P-kärnor ha nio procent högre prestanda än föregående generation. De energieffektiva Skymont-E kärnorna ska ha sett en prestandaökning på hela 32 procent. Dessa förbättringar är då en av de stora anledningarna till att Arrow Lake erbjuder mycket bättre energieffektivitet än Raptor Lake.

Intel menar att Arrow Lake-processorerna stannar kvar på ungefär samma spelprestanda som sina motsvarigheter baserade på Raptor Lake. Dock har vi inte fått se prestandasiffror för samtliga Core Ultra 200S-processorer. De siffror som visats är också trots allt från Intel själva så en nypa salt rekommenderas tillsammans med dessa.

Vid Intels egna tester har systemen med Core Ultra 9 285K dragit upp till 165 W mindre ström än testsystemen med en Core i9-14900K. I genomsnitt ska den totala strömförbrukningen vara på 73 W lägre än datorn med den äldre processorn. Core Ultra 9 285K ska även vara i genomsnitt 13 grader svalare än Core i9-14900K i gaming.

Sett till spelprestanda jämfört med konkurrensen från AMD har Intel själva bekräftat att man förväntar sig att Core Ultra 200S-serien i bästa fall lägger sig omkring 5 procent bakom Ryzen 7000X3D i gaming.

Allt som allt ser vi fem nya processormodeller lanseras. Dessa sträcker sig från 14-kärniga Ultra 5 245K/KF till 24-kärniga Ultra 9 285K. Samtliga processorer med lika många trådar som kärnor då Intel inte använder sig av HyperThreading hos dessa enheter. Vi ser också att enheterna kommer en inbyggda NPU-enheter för lättare AI-belastningar. Sett till klockfrekvenser ligger samtliga enheter på över 5 GHz direkt från fabrik.

Förhoppningsvis börjar vi se ordentligt med oberoende tester för Intels senaste alster. Tänket kring energieffektivitet är nog rätt väg att gå istället för att bara göra törstigare och varmare processorer generation efter generation. Frågan är dock om Intel behövt tumma på för mycket för att fortsätta vara relevanta på marknaden för de som söker en ny processor för gaming.