Computex mässan i Taipei, Taiwan, gick av stapeln i början på juni månad och vi var på plats för att se vad som erbjöds. Vi hittade allt från tunga CPU-kylare till kraftiga SSD-lösningar och vapeninspirerade lagringsenheter.
Att Computex är stort råder det ingen tvekan om. Att det är större än man någonsin kunnat föreställa sig är tvivelsutan en sanning för de flesta. Det är den största IT-mässan i Asien och den näst största i världen efter Cebit räknat i antalet utställare samt besökare. Det är totalt 1712 utställare och bara i år var det över 100 000 besökare de första fyra dagarna.
Det mest direkt datorrelaterade håller till på två våningar i ett jättekomplex i området Nangang i Taipei som vardera är 22680 m2, totalt 45360 m2; alltså i fotbollplaner räknat mer än 6 planer proppfyllda med den hetaste och nyaste tekniken. Vad som då skall läggas till att detta bara är ett av två utställningsområden. Det finns även ett område i centrala Taipei som är inriktat mot delvis ren hårdvara men även mot Wimax, även kallat 4g, vilket Computex ledning trycker väldigt hårt på då, kanske för att det är Taiwanesiska bolag som går i bräschen inom detta områdes.
Även om viljan har funnits att bevaka eventet 24 timmar om dygnet har tyvärr inte tiden funnits och med tillställningens storlek i beaktning har NH verkligen gjort sitt yttersta för att gräva fram de mest intressanta nyheterna från hela mässan. På nästkommande sidor kommer ett axplock av det mest spännande nyheterna NH lagt sina vantar på.
Arctic Cooling hade ett antal nya produkter som de stolt visad upp i sin monter. Bland annat deras nya grafikkortskylare Accelero XTREME 4870X2 som de menar skall göra underverk för ditt 4870×2 kort med en temperatursänkning på upp till 50 grader celcius. Detta sker med hjälp av tre 92mm PWM-fläktar som snurrar på med 1000-2000 rpm.
Fläktarna är monterade med en patenterad lösning för att hålla ljudnivån nere på den stora kylflänsen vilken använder hela åtta stycken heat pipes för värmefördelning. Kylaren är beräknad att kosta runt 600 svenska kronor i butik dit de borde komma någon gång mellan mitten Juni och mitten Juli. Arctic Cooling meddelade även att dito kylare för 4890 x2 skall släppas senare i år.
De passade även på att visa upp sin nya serie fläktar F- Pro vilka har lanserats i 80mm, 92mm och 120mm varianter. Dessa kommer i tre olika varianter, en helt vanlig utan någon fläktstyrning, en med PWM-kontroll samt en version som har medföljande termometer vilken går att fästa på önskad plats i chassit. För att hålla nere ljudnivån sitter fläktarna fast i ramen med hjälp av gummipluggar vilka skall absorbera oönskade vibrationer och på så sätt minska ljudnivån. De PWM-styrda fläktarna är även utrustade med en splittkabel så att flera fläktar kan anslutas till samma källa.
Ur Cooler Masters gamerserie reser sig skapelsen Sentinel Advanced. Vad som lätt kan antas vara en gamermus i mängden visar dock snabbt framtassarna genom den inbyggda displayen placerad i mitten bakom knapparna. Skärmen är av OLED-teknik och den har till främsta uppgift att visa DPI-antalet separat för X och Y-kordinater men den visar även en liten bild vilken motivet kan bestämmas själv av användaren.
Musen stödjer upp till 5000 DPI och har steglös inställning av DPI-talet vilket kontrolleras genom det medföljande programmet. I detta är det även möjligt att ställa in klickhastighet och rörelsekänslighet samtidigt som man även kan skapa macron eller script för någon av de åtta knapparna musen huserar. Musen har 64KB inbyggt minne vilket tjänar som tillhåll för de fem olika profiler musen stödjer; inom varje profil går det att ha fyra olika DPI-inställningar vilka man scrollar genom med ett knapptryck.
Lasern är en såkallad Twin-laser med dopplereffekt vilket enkelt förklarat är två lasrar som samtidigt känner av underlager och kalkylerar var musen är genom att mäta var ”laservågorna” möts. Musen har även ett viktsystem där det är möjligt att ändra vikt efter behov. Den mus vi kände på i Cooler Masters produktrum saknade greppdetaljer i gummi vilket det försäkrades att den slutgiltiga versionen skulle ha.
Butikslansering för musen anger Cooler Master till September och till ett pris runt 59-69 USD. En nedbantad av Sentiel Advanced nämns även vid namnet Sentinel, denna utan någon OLED-skärm, 4000 DPI och möjligtvis avsaknad av viktsystem. Dock är det osäkert hur och när denna i sådana fall skulle lanseras.
Cooler Master passade även på att visa upp en ny serie fläktar vid namn Blade Master. Som de flesta nysläppta fläktar är de PWM-styrda men det som är speciellt med dessa är att de har en annorlunda rotorbladsarkitektur. De är mer skovelformade samt utdragna desto längre ut på bladet man kommer vilket skall slå luften på ett mindre motståndskraftigt sätt och på så sätt minska missljud. De kommeratt lanseras i 120, 92 och 80mm varianter.
Cooler Master visade även upp en ny version av sitt chassi Sniper från deras gamingserie storm. Det nya kommer ersätta föregångaren helt och det är oklart om det kommer heta Sniper eller Sniper black. Förändringen mot föregångaren är att det nya är helt svartlackerat samt att det följer med en 3.5”-2.5” konverterare för att tillfredställa de kunder som anammat SSD-tekniken. Ersättningen kommer ske vecka 26 alltså om två veckor från dagsdato räknat.
Även Coolink lanserade en uppsättning nya CPU-kylare. Den mest intressanta av dessa var Corator DS vilken använder sig av Coolinks nya teknik GDT, Gapless Direct Touch, för att få så bra kontaktyta med CPUn som möjligt. Denna innebär att heat pipsen mer eller mindre har direktkontakt med CPUn genom att nedtill vara platta istället för att vara centrerade i kylblocket.
Ytterliggare är kontaktytan i koppar samt att de fyra tjocka 8mm heat pipsen. Inklusive den medföljande 120mm Swift 2 fläkten väger ekipaget 1040 gram och Corator DS stödjer de flesta socklar inklusive AM3 samt 1156 och 1366. Coolink arbetar just nu med paketering samt manualen och räknar med att kylaren når marknaden i Augusti-September; då till ett pris av runt 50 euro, möjligtvis lite mindre hoppas Andreas Karner från Coolink.
Coolink presenterade en uppdaterad version av fläktserien SWiF – SWiF 2 benämns den nya. Förutom det nya diskreta färgschemat använder fläkten sig 120mm varianten av ett ökat antal rotorblad för att vid lägre varvtal kunna putta iväg mycket luft. Detta är något som Coolink lyfter fram som fläktens styrka: låga varvtal- mycket förflyttad luft och tyst ljudnivå. Fläkten levereras även med gummipluggar istället för skruvar till syfte att absorbera ljudskapande vibrationer.
Gigabyte passade även på att visa upp sin nya tunna 13”-skapelse Booktop M1305 vilken använder en skärm av LED-typ. Ytterligare är den bestyckad med Intels CULV-processor, en optisk enhet (!) och plats för upp till 8 GB ram. Vad Gigabyte har förstått är att användarna nu för tiden prioriterar möjligheten att enkelt kunna byta ut komponenterna i sina datorer, även laptops, vilket gjort att samtliga datorer Gigabyte visade upp under Computex hade separata luckor med skruvar framför de delar som är utbytbara: minne, HDD och PCI-kort.
Den visade modellen var enbart en visningsmodell och inte den slutgiltiga modellen, dels eftersom specifikationerna inte var helt fastställda men även för att byggkvalitén lämnade lite att önska; plasten kändes relativt instabil samt att den metallfärgade plastdetaljerna vid gångjärnen tappat färg och skafts. Dock får man ej glömma att detta som sagt är en prototyp och att mycket förmodligen kommer hända innan den slutligtiga versionen är fastställd.
Gigabyte passade även på att visa upp ett TV-kort vilket är intressant för HTPC-byggaren: vad de angav vara världens minsta PCI-E TV kort: GT-8000. Den är av hybridmodell och stödjer således både analoga sändningar samt DVB-T. Fjärrkontroll är inkluderad. Dock hade Gigabyte av någon anledning valt att köra sin demoversion i en vanlig PCI-plats. Pris och marknadstillgänglighet är i dagsläget okänt.
Som vi tidigare rapporterade om börjar Intel släppa mer information om den såkallad turbofunktionen i Lynnfieldarkitekturen. Nordichardware var på plats och pratade vidare med Intel om bland annat detta. Det kommer finnas två olika lägen av turbo modet som egentligen är en överklockningsteknik för enskilda kärnor. Som Intel förklarar det så har varje dator ett TDP-värde de inte vill överstiga, en buffert vilken de kan fylla men inte överstiga.
Många program är idag inte flertrådade och har således problem med att utnyttja alla de fyra kärnor och åtta trådar som Lynnfield tillhandahåller. För att utnyttja så stor potential som möjligt av processorn känner då systemet av hur många trådar som skall adresseras och försöker hålla detta till så få kärnor som möjligt. Detta för att det så kallade Turbo modet skall aktiveras vilket det finns två lägen av: Power Gating, att inaktiva kärnor stängs av helt och hållet medan aktiva kärnor får en temporär överklockning – Turbo-läget. Det andra läget är C6 och det betyder helt enkelt att mindre belastade kärnor går ner i frekvens medan mer använda utnyttjar turbo-läget.
Hur mycket turbo som kan adderas beror på en ekvation bestående av en rad olika parametrar vilka Intel inte ville avslöja helt men nämnde förbrukat voltantal och värmeutveckling som två viktiga. Intel nämnde också att den lynnfieldprocessorn som demonstrerades förbrukade 75-80Watt. När lynnfield släpps är det planerat att denna skall stå på prestandatronen för mainstream PC-användare i ett år innan den petas ner av en ny version, dock inte sagt att den fasas ut för det. Lansering pratades om Q2-Q3 i år vilket faller väl in med tidigare rapporter. Intel pratade även mycket gott om Windows 7 då operativsystemet utnyttjar flertrådning mycket bättre än tidigare versioner.
Intel visade även stolt men hemlighetsfullt upp en bärbar dator tillverkad av ASUS vilken innehöll Intels nya Clarksfieldplattform vilken skall släppas i andra halvan av detta året. Clarksfield är Intels mobila lösning av Nehalem-arkitekturen, alltså 45nm, vilken har stöd för 4 kärnor och hyperthreading vilket ger möjlighet för hela åtta trådar. Denna hade parats ihop med en ännu inte lanserad Grafiklösning från Nvidia, som det var väldigt förteget om, och ett parti Crysis vilket flöt på otroligt smidigt i upplösningen 1920×1080. Det som gjorde mest intryck var dock hur tyst datorn vad samt hur liten mängden värme var som systemet utvecklade.
In-win visade även upp en del spännande saker. Något som NH föll pladask för var deras USB-anslutna 2.5” HDD-chassi ur Ammo-serien. Det är i grunden ett vanligt chassi i aluminium vilket huserar en gedigen gummivagga för hårdisken vilken gör att fall från upp till 2 meter skall klaras av utan problem. Men, det speciella med detta chassi är krypteringslösningen genom RFID.
Med chassit medföljer en nyckelbricka vilken är bunden till det unika chassit och aktiveras krypteringsfunktionen så måste denna få kontakt med chassit då det kopplas in i datorn för att informationen skall bli läsbar. Tagen har en räckvidd på 5 mm och det medföljer två stycken. In-wins Ammo-chassi vann i mars en red dot designutmärkelse och vi kan efter vårt besök på Computex förstå varför.
Noctua låg inte heller de på latsidan utan smattrade igång med en lanseringsfest värdig Computex. Först ut var den nya 140mm fläkten NF-P14 PWM. En PWM-kontrollerad bjässe med metallförstärkt skal, motorhus och som samtidigt saknar den vanliga fyrkantiga ramen vi är vana vid hos fläktar. Istället är monterningshålen placerade så att dessa ligger i linje med de vanliga 120mm fläktar. Fläktbladen bär även Noctuas ”notch”-teknik vilket skall minska den efterkommande turbulensen och således minska fläktljudet. Även den gamla 120mm trotjänaren NF-P12 fick sig en liten uppdatering i form at PWM-stöd och benämns då NF-P12 PWM.
Näst på tur är CPU-kylaren med det underbara namnet NH-C12P SE14. Vilken helt enkelt är en vidareutveckling på NH-C12P, det som skiljer nu är att ovan nämnda 140mm fläkt medföljer vilket även bringar PWM-styrning till skillnad från föregångaren. Till olikheter från föregångaren kan adderas att denna modell även stödjer båda socket 1366 samt 1156. Noctua anger att denna modell presterar ca 3 grader bättre än föregångaren med 120mm fläkt.
Ett nytt flaggskepp introduceras också: NH-D14. Det är en enorm bjässe med två stora kylflänsområden sammanlänkade med sex heatpipes på vilka de två medföljande fläktarna ämnas installeras. Det följer med en 140mm fläk av den nyintroducerade typen vi ovan rapporterat om: NF-P14 PWM samt den uppdaterade 120 mm varianten.
Båda dessa är alltså PWM-kontrollerade och det medföljer även en splitkabel för PWM-reglaget. Nocuta anger att denna kylare skall vid 800 rpm kyla lika bra som NH-U12p vilken är deras förra paradprodukt. I september beräknas denna pjäs vara tillgänglig och kommer då förmodligen kosta runt 70-80 euro.
Vidare kan NH tipsa tidigare Noctuaägare att hålla ögonen öppna då det snart lanseras ett monterings-kit kallad Secufirm2. Denna möjliggör montering av Noctuakylare från årsmodell 2005 och framåt på socket 1366 samt 1156. Noctua siktar på att släppa denna i mitten av augusti, eller som Jakob Dellinger från Noctua utryckte det ”definitely before the release of core i5”. Vidare förklarade han att:
”we don’t think that our high end coolers should be something you have to change as soon as a new socket is introduced since they definitely last for longer time than that”
För att verkligen understryka detta kommer detta monteringskit att vara tillgängligt gratis mot portokostnad. Beställningsförfarandet kommer gå genom Noctuas hemsida där användaren kommer få fylla i ett formulär. Dock visades enbart en prototyp upp för alla hungriga kameror men bakom kulliserna såg NH hur den ännu icke patentskyddade lösningen kommer att fungera: enkelt men genialt.
En produktkategori vi ännu inte gått igenom i vår Computex-artikel är Solid State Drives. SSD-marknaden är hetare än någonsin och det märktes tydligt på årets Computex-mässa där de flesta minnes- och hårddisktillverkare värda namnet visade upp någon form av SSD-enheter.
En av de tillverkare vi kikade närmare på var A-DATA som har ett av de bredare utbuden av SSD-enheter på marknaden, från mindre smidiga lösningar till stora kraftfulla RAID-baserade lagringslösningar. Som vi tidigare rapporterat om i våra nyheter presenterade man en lösning som med hjälp av inte mindre än åtta Solid State Drives i en RAID 0-konfiguration visade upp imponerande prestanda.
Det SSD-enheter som användes i lagringsenheten var A-DATAs nya S592 enheter som i sig själva är specificerade till en läs- och skrivhastighet på 230MB/s resp. 170MB/s. Två av dessa får plats i A-DATAs 3,5-tums EX93 hölje som med en integrerad RAID-kontroller ökar prestandan märkbart i ett litet format.
Minnestillverkaren InnoDisk hade i motsats till A-DATA lagt tonvikten på små SSD-enheter och även om man presenterade sin FiD SATA 2000-serie i 2,5-tums format och en maximal lagringskapacitet om 512GB var det tillverkarens minstingar som fångade vårt största intresse.
InnoDisk visade upp vad ska vara världens minsta SATA SSD och med måtten 6,5 x 2,4 x 39,4 mm har vi svårt att säga emot. Deras nanoSSD, även kallad SATADOM har en lagringskapacitet på upp till 128GB och fästs direkt i moderkortets SATA-plats likt ett USB-minne. Toppmodellerna har sin storlek till trots en läshastighet på 160MB/s samt en skrivhastighet på upp till 140MB/s. Desssa minimala SSD-enheter ska finnas på marknaden under tredje kvartalet.
A-DATA och InnoDisk var bara två av många SSD-tillverkare på mässan och även om vi inte hann kika närmare på fler modeller under Computex kommer vi fortsätta att täcka denna marknad i nyheter och artiklar på NordicHardware.
Computex är härmed slut för i år och vi hoppas kunna bidra med ytterligare rapportering från nästa års event och givetvis från andra mässor inom den närmsta framtiden. Faktiskt har vi ett kortare reportage från DisplayTaiwan-mässan som vi kommer publicera inom kort, så håll ögonen öppna.