Vi har för åttonde året i rad korat Sveriges bästa överklockare. När nu krutröken lagt sig är det dags att titta närmare på årets vinnare men även tävlingen i helhet som bjöd på flera nyheter mot tidigare år.

Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning har sedan starten 2002 vuxit upp till en av de största communitybaserade överklockningstävlingarna i världen och under SMPC2009 slog vi alla tiders rekord med vad gäller både mängden priser och värdet på demsamma.

Under mästerskapet som pågick under slutat december 2009 och januari 2010 fanns det inte mindre än 215 000 kronor i värde att tävla om för deltagarna. Med närmare 60 stycken anmälda deltagare och 40 publicerade resultat är Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning den i särklass största överklockningstävlingen i Sverige och intresset har varit stort bland både deltagare och åskådare.

Just från åskådarplats fick man under SMPC2009 nya möjligheter att följa tävlingen genom våra mycket populära livesändningar som lockade över 6000 tittare under tävlingens gång. Vi kommer länge minnas de tuffa livebataljerna under SMPC2009 och just video och livesändningar är något vi kommer fortsätta med här på NordicHardware under kommande år.

Efter en lång och tuff verifieringsprocess där inte mindre än 35 deltagare blivit verifierade med såval bilder, video som skärmdumpar har vi fått fram en slutgiltig placeringslista och det största antalet vinnare någonsin i tävlingens 8-åriga historia.


Vi fick under mästerskapets gång se flera högklassiga resultat i de tre tävlingskategorierna och särskilt succén i vår nya kategori Classic är något vi kommer att bära med oss till nästa år där de fem topplacerade deltagarna all låg inom ett par procent om varandra.

Under tävlingarna fick vi som sagt in hela 40 publicerade resultat men tyvärr fick ett flertal deltagare se sig strukna ur den slutgiltiga resultatlistan. Positivt var att vi inte fick några problem med fusk, men tyvärr var det flera som inte hade lyckats få till verifieringen på ett tillräckligt bra sätt. Här nedan är de kompletta resultatlistorna över vinnarna under SMPC2009.

Av 40 deltagare blev 9 stycken diskvalificerade för otillräcklig verifiering och flera av dessa kom tyvärr i vår Classic-kategori vilket kastade om placeringarna en del i den nedre delen av resultatlistan. Men även resultatlistorna i Pris/Prestanda och Procentuell Överklockning ser något annorlunda ut mot de preliminära.

En närmare titt på det fenomenala prisbordet som ovanstående deltagare får sätta tänderna i finns att hitta på vår SMPC2009-sajt.


– Klicka för det kompletta prisbordet –

Vi ska samtidigt inte glömma våra spurtprisvinnare som kammade hem varsitt Windows 7 Ultimate operativsystem, samt de 30 deltagare som var först med att publicera resultat i tävlingen och kan vänta sig en tub av Arctic Coolings MX-3 kylpasta i brevlådan. Vi delade även ut två exemplar av Windows 7 Ultimate till slumpmässigt utvalda deltagare i SMPC2009, mer information om dessa priser och vinnarna kan ni hitta i nyhetsartiklarna nedan;

Vi vill återigen gratulera alla välförtjänta vinnare och innan vi tar en närmare pratstund med våra nya svenska mästare tänkte vi ge er en överblick av SMPC2009 sett till komponentval och hårdvara.


Med rekordmånga resultat och en ny tävlingskategori var det spännande att kika närmare på årets SM-tävlingar ur ett statistiskt perspektiv. Överklockning är något som fungerar ypperligt med de flesta komponenter oavsett tillverkare. Men när vi pratar om de där sista viktiga megahertzen som gör skillnaden mellan en bra överklockning och en topplacering i SM sållar man ganska snabbt angnarna från vetet.

Vi börjar med processorvalet då alla grenarna i Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning involverar vår CPU. Här ser vi samma förkrossande seger som förra året där Intel plockar hem en jordskredsseger med siffrorna 40 – 0. Ingen av deltagarna i SMPC2009 valde en processor från AMD. Men detta går samtidigt inte att se helt svart och vitt. Alla grenar i SMPC2009 baseras kring procentuell överklockning och har har Intel ett mindre övertag med speciellt sina lägre klockade processormodeller. Det står dock utom tvivel att Intel är en favorit bland överklockare.

Går vi vidare till grafikkort som är en viktig komponent i vår Pris/Prestanda-kategori är det precis samma dominans som bland processorerna, men denna gång är det AMD som tar hem titeln. Alla deltagare som publicerade resultat i Pris/Prestanda under SMPC2009 använde sig av grafikkort från AMD. Radeon HD 4800-serien var en klar favorit men även Radeon HD 4700-familjen var populär, inte minst då årets svenska mästare valde två av dessa kort i en CrossFire-konfiguration.

Tillsammans med processor och grafikkort är moderkorten den kanske viktigaste komponenten för en överklockare. Utan ett vettigt moderkort går det varken att överklocka grafikkort eller processor till några nämnvärda hastigheter och tillverkarna tampas konstant med att leverera de mest kompletta lösningarna för överklockare och entusiaster. Under SMPC2009 hade vi tre tävlingskategorier och såhär såg fördelningen ut mellan olika moderkortstillverkare.

Den stora skillnaden från fjolåret är att vi i Procentuell Överklockning och Classic inte tillåter äldre processorplattformar. Detta gör att ABIT, som lade ner sin verksamhet under 2008, mer eller mindre försvunnit från resultatlistorna. Istället ser vi att ASUS fortsätter att dominera genom att sitta i hela 90% av de system som användes i Procentuell Överklockning, respektive 69% i Classic kategorin.

I Pris/Prestanda lyckas Gigabyte snäppet bättre där tillverkarens prisvärda moderkort hittades i över hälften av finalsystemen medan ASUS låg på en säker andraplats med 33%.

Vi ser både att vissa trender håller i sig, samtidigt som det skapats nya sedan SMPC2008. Några noterbara punkter är följande;

  • Intel fortsätter att totaldominera på processorfronten
  • AMD har haft ett bra år på grafikkortsmarknaden vilket tydligt avspeglas i SMPC där NVIDIA inte är med på kartan
  • ASUS är fortsatt dominant på överklockarmarknaden i Sverige med Gigabyte som enda riktiga konkurrent

Det är nu dags att kika närmare på de överklockare som lyckades bäst med att pressa sina komponenter under Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning.


Procentuell Överklockning är den enda kategori som har varit i stort sett oförändrad sedan första Svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning gick av stapeln. På vårt åttaårsjubileum kände vi att det var dags att ge tävlingen en nytändning med några väl avvägda regeländringar. Specifikt begränsningen av processorval låg högt upp på
prioritetslistan och borgade för en betydligt öppnare tävling än tidigare år.

Under hela tävlingsmånaden såg vi en jämn kamp där flera olika processormodeller kämpade om topplaceringarna men där vi i slutändan fick se en riktigt överlägsen segrare i form av Jonas "Mean Machine" Klar. Jonas hittade ett riktigt guldexemplar av Intels Celeron 430 CPU som med hjälp av flytande kväve kunde pressas upp till hela 4,83GHz vilket gav en total procentuell överklockning av 168,1%.

Med våra nya regelförändringar var det redan från dag ett uppenbart att vi inte skulle få se några resultat i närheten av 200%, men Jonas Celeron 430 överklockning är riktig världsklass och honom en efterlängtad SM-titel.

Här nedan finns en mer detaljerad specifikation över det system som Jonas använde sig av för att plocka hem sitt första SM-guld.

Mean Machines vinnarsystem – 168,1% överklockning

Processor: Celeron 430 @ 4825MHz
Processorinfo: 536MHz FSB, ~1.688V
Processorkylning: Flytande kväve (LN2), Kingpin F1 Extreme Edition pot
Grafikkort: XFX HD 5750
Moderkort: ASUS Rampage Extreme
Minne: Adata Vitesta 1333MHz CL9
Nätaggregat: PCP&C 860W

Vi börjar med en kort biografi om Jonas innan vi går vidare med vår intervju av den svenske mästaren i Procentuell Överklockning.

Jonas “Mean Machine” Klar – Biografi
Födelsenamn: Jonas Klar
Smeknamn: Mean Machine
Historia bakom smeknamn: En dålig fantasi i kombination med att vara ett fan av Vinnie Jones
Ålder: 20
Stjärntecken: Vågen
Födelseort: Grödinge
SMPC-meriter:

SMPC2007 – 2:e plats (Pris/Prestanda)
SMPC2008 –
3:e plats (Pris/Prestanda)
SMPC2009 –
1:a plats (Procentuell Överklockning)

Notis – Våra vinnerintervjuer gjordes detta året över MSN direkt efter det att tävlingen avslutades. Intervjuerna är av en mer personlig prägel men har blivit något editerade för att bli lättare att följa. Här är vad Jonas hade att säga om sin seger bara några minuter efter att tävlingen avgjorts.

NH:  Grattis till segern Jonas!  

Jonas: tack

NH:  mäktar du med en intervju nu eller är du helt utslagen?  

Jonas:  haha,
 jag är inte det minsta sliten så kör på

NH:  för att ta en gammal sportfråga till att börja med: Hur känns det?

Jonas:  Underligt nog känns det inte så speciellt. Jag antar att det bara är en sån där sak som man inser när man går och lägger sig, jag kommer nog somna rätt gott.

NH:  Hur nervös var du på en skala från 1-10 den sista halvtimmen?

Jonas:  2. Det säger jag inte för att verka kaxig, utan det var för att jag satt och försökte få en annan rigg att lira, jag tänkte bencha lite P55 efter tävlingen tog slut.  

NH:  Det var väldigt mycket dramatik på placeringarna 2-4 där resultaten låg väldigt tätt inom en marginal på 0,8%, sedan var det ett hopp upp till ditt resultat, var du rädd att någon skulle klå ditt resultat eller kände du dig säker när du väl lade upp ditt resultat?

Jonas:  Säker kände jag mig aldrig, men jag visste att jag hade gjort allt jag kunde och lite till. Känslan lutade förvisso åt att det förmodligen inte skulle dyka upp någon bättre CPU i tävlingen, så jag hade ganska stor tur att få tag på ett såpass bra exemplar som jag fick. Hade någon slagit mig hade det inte varit mycket att sura över, utan mer intressant för tävlingen i sig.



Livesändningen med Jonas segerresultat

NH:  de flesta har fastnat på nästan precis samma ställe och man har diskuterat om den numera berömda FSB-väggen där allt tar stopp. hur många cpuer provade du och upplevde du samma sak med andra cpuer du provade?

Jonas:  Totalt har jag testat nio CPU:er, varav sju av dem var Conroe-L-baserade. De lider av horribla FSB-väggar på konstiga ställen, det enda exet jag har som gjorde över 470MHz var just den jag vann med. Det räckte ju å andra sidan. Det existerar ju en tråd om min Celeron-kärlek i SMPC-forumet också, den kommer uppdateras inom kort.

NH:  Hur resonerade du kring temperaturerna, en del deltagare har upplevt bättre resultat vid relativt modesta temperaturer kring -50 grader i förhållande till vad flytande kväve kan ge, vad var ditt tillvägagångssätt?
 /vad var din strategi?

Jonas: Normalt sett presterar en CPU som bäst närmast temperaturen varvid den coldbuggar, just dessa Celerons är ett kapitel för sig, de är väldigt individuella. Det gäller helt enkelt att se hur den CPU:n man använder beter sig, mitt bästa exemplar gick exempelvis utan problem till -165C om man inte hade speciellt höga frekvenser, men det slutgiltiga resultatet satte jag runt -110C i slutändan vill jag minnas. 65nm-CPU:er gillar normalt sett även spänning, ingen Celeron jag testade gillade ens 1.75V eller mer.

NH: vad tycker du var svårast ?

Jonas: Att hitta en vettig CPU.

NH: i årets event var det första gången vi sände live, var det extra nervöst att veta att många tittade på när du överklockade? Vad är ditt intryck av live-sändningarna?

Jonas: Livesändning känns lite lagom stelt när det kommer till något som överklockning som i mitt tycke är roligare att göra än att titta på. Jag tror i och för sig att folk uppskattade att se hur det går till och det var en riktigt kul grej. Det kändes ungefär som en videovalidering, fast jag fick se mig själv med tio sekunders eftersläp på datorn bredvid mig.

NH: vad trodde du innan tävlingarna, vad hade du för förhoppningar och förväntningar?

Jonas: Förhoppningen var självfallet en vinst, även om jag inte förväntade mig det. Jag hade väntat mig generellt mycket högre resultat, faktiskt, så jag är en smula förvånad över att vinna med över 20%.

NH: Du vann en dator värd ca 40 000 kronor, har du några planer på hur du ska använda den?

Jonas: Jag ska sälja den och förtidspensionera mig! Nej, men det mesta ska förmodligen säljas av, PSU, diskar och ODD kommer jag förmodligen behålla, även CPU:n om den är bra. Det mesta hänger i slutändan på hur minnen/CPU klockar, det är direkt avgörande för deras framtid. Jag har egentligen inget större behov av mer hårdvara som ligger hos mig.  

NH: Har du några sponsorer som hjälpt dig på traven som du vill tacka?

Jonas: Jag har en kontakt, men jag vet inte riktigt om jag vill tacka honom. Jag fick trots allt processorer som skulle skrotas, som jag sedan fick göra själv… Jag borde skicka en faktura istället.  
Nej, jag jäklas bara, ett stort tack till Thomas på Intel som gör livet bättre för oss överklockare.

NH: därmed får jag tacka för din tid och gratulera återigen till en mycket stark insats och till vinsten i Procentuell Överklockning i SMPC2009!

Jonas: Tack själv!


Pris/Prestanda är den mest omfattande tävlingsgrejen i Prestanda-SM där det krävs ett all-round system som ger både god beräkningskraft från CPU men även klarar av procentuell överklockning samt grafisk belastning i 3DMark. Att allt sedan är begränsat av en budget på 4500 kronor gör givetvis inte saken lättare.

Precis som tidigare år var det ganska stort hemlighetsmakeri kring Pris/Prestanda där flera deltagare avvaktade med att publicera resultat och där de som väl publicerade inte röjde all information. Fjolårsvinnaren Jon Sandström startade SM genom att lägga upp ett resultat som förbryllade en del. Han plockade hem delsegrar i både procentuell överklockning och SuperPi, men sjönkt som en sten i 3DMark och i den totala resultatlistan.

Anledningen var enkel, grafikkorten hade inte anlänt ännu och resten av systemet var tvunget att testas först. Med väl alla grejer på plats gjorde Jon sedan processen kort med konkurrenterna där han satte ett nytt mästerskapsrekord på 73 277 poäng genom att plocka ihop ett imponerande paket till en begränsad budget.

 

Elmors vinnarsystem – 73 277 poäng, 4477 kronor

Processor: Intel Core i5-750
Processorkylning: Titan FT-653
Grafikkort: 2 x Sapphire Radeon HD 4770
Grafikkortskylning: Originalkylning
Moderkort: Gigabyte GA-P55M-UD2
Minne: Crucial DDR3 1333MHz CL9 1024MB
Deltester:
3DMark06: 24331 poäng
Procentuell Överklockning : 75.526%
SuperPi: 9.047 sek

Vi frågade även vad Jon fick för prestanda med sitt system i standardfrekvens och även om Intels Turbo Boost teknik för Core i5 750 processorn hjälper en hel del ser vi att Jon med hjälp av endast enkel luftkylning och goda kunskaper kunde pressa sitt system en bra bit över sin "butiksprestanda".

 

  Standard Standard med Turbo Överklockat
3DMark06 15,563 sek 13,094 sek 9,047 sek
SuperPi 15 503 poäng 17 416 poäng 24 331 poäng

Bortser vi från Turbo Boost kunde Jon öka prestandan med närmare 57% i 3Dmark06 vilket hur man än vrider och vänder på det är en mycket imponerande bedrift och ger prestanda i paritet med betydligt dyrare system.

Vi går vidare med en intervju av Jon Sandström för att höra vad han har att säga om sin seger i SMPC2009.


Vi börjar med en kort biografi om Jon innan vi går vidare med vår intervju av den svenske mästaren i Procentuell Överklockning.

Jon "elmor" Sandström – Biografi
Födelsenamn: Jon Nils Anders Sandström
Smeknamn: elmor
Historia bakom smeknamn: Jag kommer faktiskt inte ihåg riktigt hur det blev elmor, men jag har för mig att jag satt och spånade på något nick och så dök detta upp.
Ålder: 21
Stjärntecken: Vädur
Födelseort: Borås
SMPC-meriter:

SMPC2005 – 2:a (Pris/Prestanda)
SMPC2006 – 1:a plats (Pris/Prestanda)
SMPC2008 – 1:a plats (Pris/Prestanda)
SMPC2009 – 1:a plats (Pris/Prestanda)

Notis – Våra vinnerintervjuer gjordes detta året över MSN direkt efter det att tävlingen avslutades. Intervjuerna är av en mer personlig prägel men har blivit något editerade för att bli lättare att följa. Här är vad Jonas hade att säga om sin seger bara några minuter efter att tävlingen avgjorts.

NH: Hur känns det?

Jon:  väldigt kul givetvis, men det hade varit kul om fler deltagit, just denna grenen hamnade lite i skymundan av procent och classic dit de flesta drog sig

NH:
Kände du dig säker på att vinna?

Jon: 
När det började närma sig slutet så var det främst marcus och thomas jag oroade mig över, vi hade ganska öppen dialog och vilka system respektive körde med eller hade tänkt använda. Efter att Marcus ringt och sagt att de inte hade tid att köra så kändes det väldigt lovande inför söndagen. Det gick även att ha ganska bra koll på vilka som registrerat sig i P/P genom den nya Profil-sidan.

NH:
Hur känner du att filmandet gick?

Jon: 
Jag körde som förra året inte med film utan använde mig av fotoverifiering. Det är väldigt smidigt, enda kruxet där är att ta bild på sig själv tillsammans med system, termometer samt resultat. Det blir mycket spring mellan kamera med självutlösning och skärm.

NH:
Hur skulle du värdera den här segern jämfört med tidigare?

Jon: 
Det var lite mindre fart detta året i Pris/prestanda som sagt men i och med vinsten förra året så blev detta andra i rad vilket är väldigt kul. Det blir väl att satsa på hat-trick till nästa år   Priserna var verkligen inte dåliga i år heller.

NH:
Du börjar ju bli lite av en veteran nu, vad skulle du säga är bästa sättet att lära sig överklocka?

Jon: 
Haha, illa att bli kallad veteran vid 20   Bästa sättet är att sitta och prova helt enkelt. Det finns mycket information att hämta på forum om man kör fast eller behöver råd.

NH:
Vad skulle du säga varit det bästa med årets tävling? och SMPC överlag?

Jon: 
Totala antalet deltagare och livesändningarna. Det var mer fokus på deltagarna under hela tävlingen och inte bara sista dagen. Priserna måste jag nämna också, bra jobbat NH!

NH:
Vad var svårast? Eller flöt allt bara på under tävlingen?

Jon: 
Som vanligt i Pris/prestanda att få ihop budgeten. Jag fick offra kylningen detta år för att få med så bra komponenter som möjligt. Sedan är tid alltid ett problem i SMPC, men tack vare att den senarelades till 10e januari så löste det sig. Kan även passa på att tacka KTH Kista för att de hjälper mig med flytande kväve även om det inte heller påverkade detta momentet.

NH: Har du någon sponsor du vill tacka?

Jon: 
Jag har inte haft någon sponsring i denna tävlingen men utanför den så har jag väldigt bra stöd av både Intel, AMD och ASUS här i Sverige.

NH:
Har du några planer för priserna?

Jon: Vi får se, men just nu behöver jag inte en så kraftfull burk även om det är frestande att behålla den. Svårt att motivera dock som student.

NH:
Något mer du vill tillägga?

Jon:  Jag får väl tacka alla övriga deltagare och NH som gör det möjligt att ha en tävling på så pass hög nivå här i Sverige och hoppas att SMPC fortsätter arrangeras och utvecklas i många kommande år.


Efter många om och med beslutade vi oss även för att starta en ny kategori till 2009 års upplaga av Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning. En tredje kategori gör tävlingen större och mer omfattande att driva, men vi kände att vi ville fortsätta på fjolårets satsning mot ett bredare mästerskap med en mer lättillgänglig instegskategori.

Classic föddes ur den gamla skolans överklockning där luftkylning var standard och processorn var det man fokuserade på. Med ren procentuell CPU-överklockning på luft var Classic tänkt som en gren som alla, mer eller mindre oavsett dator och kunskap, skulle kunna delta i. Resultatet blev en överklockningsfest i sällan skådat slag där vi vid ett tillfälle hade inte mindre än fem deltagare i toppen inom 1% marginal.

Classic blev en rungande succé och extra kul var att se så många gamla överklockningsprofiler återvända till hetluften, samtidigt som många nya passade på att testa sina kunskaper. Det var också en relativt okänd överklockningsprofil som tog hem titeln i Classic, Niclas Bränström som med en Celeron E1200 CPU lyckades uppnå en klockfrekvens om hela 3762MHz. Processorn som arbetar i 1600MHz i sitt standardutförande ökade sin klockfrekvens med hela 135,1% och gav Niclas en relativt klar seger i en annars omtummlande jämn tävling.

 

Niclas vinnarsystem – 135,1% överklockning

Processor: Intel Celeron E1200 @ 3762Mhz vid 1,616V
Processorkylning: Prolimatech Megahalems (2st Panaflo 120mm fläktar)
Grafikkort: MSI GeForce GTX 8800GT
Grafikkortskylning: Originalkylning
Moderkort: ASUS Rampage Formula
Minne: Corsair 2GB DDR800

Vi går vidare med en intervju av Niclas Bränström för att höra vad han har att säga om sin seger i SMPC2009.


Vi börjar med en kort biografi om Jon innan vi går vidare med vår intervju av den svenske mästaren i Procentuell Överklockning.

 

Niclas "kalleapa" Bränström – Biografi
Födelsenamn: Niclas Bränström
Smeknamn: kallerapa
Historia bakom smeknamn: Ett "skräpnamn" som fick duga när Niclas var taget
Ålder: 27
Stjärntecken: Fiskarna
Födelseort: Hässleholm
SMPC-meriter:

SMPC2009 – 1:a plats (Pris/Prestanda)

Notis – Våra vinnerintervjuer gjordes detta året över MSN direkt efter det att tävlingen avslutades. Intervjuerna är av en mer personlig prägel men har blivit något editerade för att bli lättare att följa. Här är vad Jonas hade att säga om sin seger bara några minuter efter att tävlingen avgjorts.

NH:  Först och främst, hur känns det? =)

Niclas: Jo det känns riktigt roligt. Får ge ett stort tack till peter som kommit med många tips samt processorn "Olle" som han fick heta.

NH:
 Ja det är alltså Olle som hjälpt dig till att bli svensk mästare i överklockning, trodde du att du skulle titulera dig själv det när du gick in i tävlingen?

Niclas:
 Haha ja döper man inte sin CPU har man ingen chans. Måste ju ha något namn att skrika när man hejjar på den.

NH:
 Kände du dig någonsin säker på att vinna?

Niclas:
 Gud nej. Hade tur med "Olle" på så sätt att han gick upp till ca 131% men där tog det stopp ett långt tag. Satt mest och jobbade med att säkra andraplatsen. Sen vid en omstarts så hände något magiskt och han sköt upp till 135%. Vet knappt själv hur det gick till men glad blev jag iaf. Den gick fruktansvärt stabilt med startade om Cpu-z flera gånger för att försäkra att det inte var något konstigt pågång men det höll sig stadigt.

NH:
 Det låter som att Olle gjorde sig förtjänt av sitt namn i alla fall. Vad var svårast annars under tävlingen?

Niclas:
 Haha ja det kommer låta lite dumt men det det gick mest energi åt var faktiskt att hålla rummet på 20 grader. Var ett himla springande med att öppna o stänga fönster. Var nog en 15 grader vid fötterna så där frös man Har ju inte varit världens varmaste väder heller. Men tillslut ville det lägga sig på 20 grader vid riggen.

NH:
 Ja det förstår jag, det gäller att ligga på gränsen om man ska nå ända fram. Hur såg det ut med hårdvaran, testade du olika kombinationer under tävlingens gång?

Niclas:
 Nej det var faktiskt samma hela vägen. Förutom några olika processorer. Körde på en Megahalem kylare med 2 st Panaflo 120 mm fläktar ditfästa. Sen ett rampage forumla med x48 chipset. Så med dem fläktarna och den kylaren kändes det som att det var inte mycket mer att göra på hårdvarusidan

NH:
 Hur mycket pengar har du fått lägga ut på ditt deltagande?

Niclas:
 Inte så värst mycket faktiskt har lånat och tiggt till mig mycket sen var det ca 300 kr styck för cpuerna. Testade ett par av peters cpuer som jag köpte loss från honom.

NH:
 Det låter verkligen inte farligt i sammanhanget, det mesta verkar flytit på bra, men hade du några större problem under tävlingen?

Niclas:
 Nej det kan jag faktiskt inte påstå att jag har haft. Det flöt på bra helt enkelt. Var lite kärvt ett tag och var faktiskt påväg att ge upp på 131% som sagt men ett sista ryck och det gick hela vägen.

NH:
 Vad hade du för förväntningar innan tävlingarna?

Niclas:
 Ja hade väll hyffsade förväntningar visste ju att jag gick in med bra utrustning men det handlar ändå om mycket tur när man pressar processorn till den här nivån. Sen var det skönta att ha en tillgång som Peter som man kunde bolla ideér med.

NH:
 Det är ju många som sitter och lurar med bättre resultat i bagaget och inte lägger upp sina bästa resultat direkt, var det något du funderade på?

Niclas:
 Ne faktiskt inte. Jag visste att jag inte kunde få bättre resultat och hade inte tillgång till fler processorer så det var bara att köra.
 men nej jag såg ingen anledning att lägga upp ett sämre resultat.

NH:
 Hur var det att filma, videoverifieringen och så vidare. Var det några problem eller skapade det mer nervositet?

Niclas:
 Jo det var lite svettigt ett tag att riggen skulle dö när vi höll på att filma men den var så stabil så vi kunde till och med köra över verifieringsfilerna på ett usb och kolla på en annan dator under tiden och den stod bara och körde vidare. Filmade till och med två gånger för säkerhetsskull.

NH:
 När vi ändå är inne och pratar om nervositet, hur nervös var du på en skala 1-10 under den sista halvtimmen?

Niclas:
 Var inte så farligt. Satte faktiskt igång en film och började titta på. Sen så vinner man en tävling så kommer en massa och stör mitt i filmen.
Men jag har hållt mig upptagen hela dagen med tvättning och städning annars hade jag nog bara suttit och tryckt f5 framför datorn.

NH:
 Ja det är ju faktiskt ett bra sätt att undvika stressen, hur var det med spurtpriserna som vi delade ut i slutet av december. Hade du någon tanke på att försöka nå ett spurtpris också?

Niclas:
 Jo sugen var man men jag hade inte tillgång till all utrustning då så det vara bara att heja på de andra istället.

NH:
 Du hade i alla fall koll på resterande deltagare i Classic misstänker jag? Det var ju grym dramatik ett tag med en handfull deltagare inom en enstaka procent, var det något som avskräckte eller bara gjorde dig mer taggad?

Niclas:
 Man hade bara ögonen på ettan så de andra tänkte jag inte så mycket på. Undvek det lite med innan jag var redo själv med.

NH:
 Ja det visade ju sig vara en vinnande taktik! Nu när allting är över och det börjar smälta in, har du tänkt mer på vad du ska göra med vinsten. Du nämnde något om ett nytt datorbygge?

Niclas:
 Ja det får bli en ny burk nu. Ska vänta lite och se på pris/prestanda killarna så man kan se vad de har använt för prylar. De är helt fantastiska på att få valuta för pengarna. Man är student så budgeten väger ganska tungt. Men med dessa priserna är det ett välkommet tillskott till det nya bygget.

NH:
 Det låter som en ypperlig plan Niclas och vi får återigen gratulera till ett mycket väl genomfört mästerskap och en välförtjänt SM-titel i vår för året nya tävlingskategori Classic. Grattis!

Niclas:
 Tack själv och grattis till de andra vinnarna.


Det svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning tog sin start år 2002 och har under de åtta år som gått utvecklats från en rolig entusiasttävling till en av de största överklockningstävlingarna i världen. Det är unikt inte bara i Sverige utan även internationellt att så många duktiga överklockare och entusiaster samlas under samma tak och kämpar om ära och berömmelse.

Under SMPC2009 fortsatte vi i vår kamp för att bredda intresset för överklockning i Sverige och kunde med ett rekordstort prisbord, produktvärde på över 215 000 kronor, samt över 35 vinstplatser notera närmare 60 anmälda och ett fyrtiotal publicerade resultat. Liksom tidigare år höll tävlingen hög klass och bjöd på flera världsresultat från både kända och okända överklockarprofiler.

Som Sveriges första och största överklockningstävling är det extra spännande att se hur både deltagandet och intresset för överklockningstävlingar ökar och hur andra följer i SMPCs fotspår. Under SMPC2009 lade vi även till en ny dimension för de tävlande och de som intresserar sig för överklockning. Genom våra mycket populära livesändningar var det möjligt att följa våra överklockare i sin kamp mot nya toppresultat och här minns vi alla härliga stunder som Terho Mukkas 16 timmar långa maratonsändning som slutade i att en okänd donator hjälpte Terho med en ny påfyllning flytande kväve. Eller för den delen när Jonas Klar en ohälsosamt tidig morgon lyckades sätta sitt vinnande resultat i Procentuell Överklockning. Andra minnesvärda stunder under SMPC2009 omfattar en bokstavligt talat het debatt om Intels Celeron 420 processorer som slutade i en konfrontation med blåslampor.


Som tur var klarade sig de flesta CPU:er i SM sig bättre än Jonas Celeron 420

Kanske mest imponerande under SMPC2009 var den gemenskap och intresse som visade sig under livesändningar, i tävlingsforumet och inte minst i vår finalvaka där vi tillsammans med deltagare och besökare följde de rafflande timmarna i tävlingens slutfas. Överklockning är något som står oss och många varmt om hjärtat och med denna tanke vill vi tacka alla deltagare samt sponsorer som gjort det möjligt för oss att återigen avsluta ett officiellt svenskt mästerskap i datorprestanda och överklockning. Samtidigt som vi givetvis vill gratulera våra tre svenska mästare samt alla andra vinnare i SMPC2009, vi ses igen under 2010!

– Våra sponsorer

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments