Under det gångna året har vi sett flera grundläggande förändringar för designen på våra datorer. Några av dem är redan på god väg in i marknaden och där ser vi självklart Serial-ATA och SFF-barebones som de mest märkbara. Nu börjar även den nya expansionstekniken PCI express visa sitt ansikte och även om vi inte kommer få se den på marknaden på ett antal månader ser vi att utvecklingen går raskt framåt.
I mångt om mycket handlar förändringarna om en strävan mot mer användarvänliga datorer. Inte bara genom att vara lättare att hantera fysiskt (uppgraderingar osv.) utan även för att dra ner ljudnivån och storleken på PCn.
Datorer börjar bli en del av hemmet och då är det även viktigt att den smälter in precis som vilken möbel som helst.
Med dessa designförändringar, stora som små, börjar det bli ohållbart att bara optimera redan tillgängliga plattformar och därför är vi inte förvånade över att se nästa steg i utvecklingen, en nya standard för chassi, moderkort och nätaggregat.

ATX-standarden har varit den gällande i många år och var ett stort steg från föregångaren AT. Nu är det dock dags att på nytt se över upplägget på chassi och moderkort genom BTX-standarden (Balanced Technology eXtended). Den nya standarden är utvecklad för att förbättra användarvänligheten och speciellt effektivisera PCn kylningsförmåga.
Det är även en standard som är framtagen från grunden med SATA och PCI Express i åtanke vilket självklart är positivt.
BTX-standarden kommer inte göra sitt intåg på marknaden förrän 2004 men det finns redan god information om standarden och dess tre olika format, BTX, microBTX och picoBTX.


På Anandtech.com har man skrivit en mycket intressant artikel kring ämnet som finns att hitta här.


  • Kommentera i forumet
  • Subscribe
    Notifiera vid
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments