Small preview image

När vi köper en dator är processor, moderkort och minne tre skilda saker som trots allt är beroende av varandra. Egentligen är det precis samma sak med ett grafikkort som består av en grafikprocessor, en PCB och ramminne. Nu verkar det som att grafikprocessorn (GPUn) kan komma att lösgöra sig från själva grafikkortet, precis som CPUn fungerar i dagsläget. Anandtech har nämligen publicerat mycket intressant information om både ATI och NVIDIAs kommande grafikkretsar och där nämns grafikkorts sockets som något vi kan komma att se i framtiden. NVIDIA ska tydligen arbeta på en GPU-socket som ska finnas på själva moderkortet, med andra ord ett moderkort där både processor och GPU pluggas in i en socket.



ATI ska i sin tur arbeta på en liknande lösning fast här handlar det om ett PCIe-kort med grafikkrets-socket. Med andra ord ett grafikkort med utbytbar GPU. Man talar även ytterligare om ATIs planer på att aktivt stödja fysikacceleration i framtida grafikkort.


Uppgifterna om “flip chip GPUs” är onekligen spännande och det ska bli intressant att se hur framtiden ser ut för grafikkort då de får allt mer betydelse i våra datorer.


:: Läs mer om NVIDIAs planer
:: Läs mer om ATIs planer

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments