Small preview image

HD DVD och Blu-ray använder sig båda av systemet AACS (Advanced Access Content System) som ska skydda formaten från piratkopiering på flera olika sätt. Nu har AACS lagt till ytterligare ett skydd som ska hindra olaglig kopiering av material lagrat på HD DVD och Blu-ray. Skyddet går under namnet Image Constraint Token (ICT) och är framtaget för att hindra piratkopierare att använda de oskyddade analoga signaler som används av mediaspelarna. Man säger sig vara rädd för att piratkopierare ska ta de oskyddade analoga signalerna och lagra filmer i dess fulla upplösning för att sedan distribuera det vidare på p2p-nätverk över Internet. För att skydda sig mot detta kommer man strypa kapaciteten hos alla oskyddade signaler, vilket omfattar bland annat VGA och Komponent som flera HDTV-apparater förlitar sig på.



VGA och Komponent går alldeles utmärkt att använda för signaler i HD-kvalité men ICT kommer inte låta formaten nå sina fulla potential över dessa utgångar. Trots att både Blu-ray och HD DVD är kapabla att visa upplösningar på upp till 1920×1080 pixlar kommer de analoga utgångarna endast stödja 960×540 upplösningar. Signalen kommer med andra ord att nerskalas vilket ska göra de oskyddade anslutningarna mindre attraktiva för piratkopierare. Ett faktum som dock även kommer drabba alla dem som investerat i en HDTV utan skyddade ingångar, då man inte kommer få chansen att njuta av fullskalig HD-upplösning.


Enda räddningen är att ICT inte är en teknik som filmstudiorna måste använda sig av, men samtidigt är nog risken stor att flera stora aktörer hoppar på tåget och ytterligare stryper vår användning av nästa generations DVD-format.


Källa: Ars Technica

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments