Small preview image

Samsung SH-B022 verkar bli namnet på en av de allra första Blu-ray brännarna på marknaden. Samsung väntas lansera sin 5.25″ enhet under mars månad och merparten av utvecklingsarbetet är slutfört. Redan nu har den första förhandstitten på deras Blu-ray brännare dykt upp på en tysk hårdvarusajt vid namn PC Welt. Man fick möjlighet att testa enheten under en dag och där man bland annat brände en 25GB BD-R skiva vilket tog ungefär 45 min i 2x hastighet. SH-B022 ska även bränna DVD och CD men testexemplaret man hade tillgång till kunde endast använda sin röda laser för att läsa dessa medier. Blu-ray stödet är dock det intressanta och man verkar inte ha något direkt att klaga på, om vi bortser från priserna då.



Priserna för Blu-ray media väntas ligga på runt 18 dollar (~140 SEK) för en 25GB BD-R och runt 40 dollar (~300 SEK) för en 50GB dubbellagers BD-R skiva. Vill man ha återskrivbara skivor handlar det om runt 25$ resp. 60$ för de två storlekarna. Blu-ray media kommer med andra ord kosta en förmögenhet till en början och brännarna lär inte vara billiga heller. Samsung kunde inte säga något pris för SH-B022 men rykten säger att priset kommer ligga på runt 500 dollar (~3800 SEK).


Blu-ray har onekligen stora potential men om priserna inte sjunker drastiskt lär det bli ett tungt första år för tekniken. Frågan är hur HD DVD står sig i denna konkurrensen.


:: Läs hela testet på PC Welt (Google översättning)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments