Omöjligt att jaga fildelare enligt åklagare

0

Small preview image

Vi har tidigare idag rapporterat om den nya internationella aktion Ifpi gjort
mot fildelare de senaste dagarna där över 2000 personer anmälts, varav 15 var
svenskar. Nu har det dock släppts en ny bomb inom diskussionen om jakten av
fildelare. Svea hovrätt har nämligen idag beslutat att inte bevilja
prövningstillstånd för ett fildelningsmål i Sollentuna. Effekten av detta ska
enligt åklagaren betyda att varken polis eller åklagare kan fortsätta sin jakt
på individuella fildelare.


– Jag tolkar beslutet som ett klart besked att enskillda fildelare, om de
inte tjänar pengar på fildelningen, inte ska ha annat än böter. Då kan vi inte
spåra ip-nummer, och då kan vi inte spåra privata fildelare, säger
kamamråklagare Håkan Roswall till TV4.



Detta kommer alltså ett dygn efter att Ifpi skickat ip-nummer till rikskriminalen för sina anmälningar och frågan är nu om dessa uppgifter helt enkelt kommer slängas i papperskorgen.


Anledningen är att den åtalade 27-åringen i Sollentuna målet erkänt brott och dömts till 80 dagsböter. Då brottet bestod av att mannen delat ut filmen “Den Tredje Vågen” på DC++ under endast en dag fanns det inget fog till värre straff, enligt Svea hovsrätt. Som just fått ta emot en överklagan på domen från åklagaren i fallet som ville veta om böter verkligen var det maximala straffet. Nu verkar åklagaren fått svar på tal vilket också betyder att privata fildelare som inte tjänar några pengar på sin fildelning inte ska kunna bli åtalade. Helt enkelt för att polis inte kan begära ut personuppgifter om straffet endast kan bli böter.


Frågan om påföljd är avgörande för hur polis och åklagare kan utreda fildelningsbrotten i framtiden. För att få reda på vilken person som fildelat krävs att internetleverantörerna lämnar ut uppgifter om vilken användare som står bakom de så kallade ip-nummer som är datorernas adresser på internet. Vid enbart böter bedöms inte brottet så allvarligt att dessa uppgifter kan begäras ut av polisen.


Enligt Antipiratbyrån som ligger bakom de flesta anmälningarna var dock detta ett väntat besked och man ska enligt organisationens jurist Henrik Pontén ändra taktik och inte leta efter fildelare som enbart delar ut en film utan istället sikta in sig på större bovar, exakt hur stora vill man dock inte säga.


– För vår del är det historia. I dag gör vi anmälningar som gäller mycket mer än en film. Hur mycket vill vi inte säga, eftersom det skulle bli något slags gränsvärde, säger Pontén.


Källa: TV4.se

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments