Small preview image

Toshiba HD-A1 har redan dykt upp i flera av våra nyhetsrapporteringar som den första HD DVD-spelaren på marknaden. Vi har bland annat rapporterat att HD-A1 har tydliga likheter med en dator jämfört med vad en vanlig DVD-spelare har i dagsläget. Vi har även fått uppgifter om att spelaren ska vara relativt högljud på grund av att den är försedd med minst en fläkt. Nu har det dykt upp information som ger en förklaring på allt detta och styrker att HD-A1 har väldigt många likheter med en Media Center dator. Toshiba har nämligen använt sig av gamla avdankade Pentium 4-M processorer i sina HD-A1 apparater. Dessa processorer baseras på Northwood-kärnan och har inte funnits på marknaden på länge, men tydligen har Intel mer än ett dussin processorer kvar på produkthyllorna.



Pentium 4-M lanserades med Northwood-kärnan i klockfrekvenser från 2.4GHz till 3.06 med 130nm tillverkningsteknik och även om det inte handlar om någon stekhet Prescott-kärna så är Pentium 4-M knappast en optimal processor att slänga in i en stationär DVD-spelare med ett TDP-värde från 59.8W (2.4GHz) till 70W (3.06GHz). Intels Pentium M-processorer eller ULV (Ultra Low Voltage) processorer skulle onekligen varit bättre val med strömkrav på 25W resp. 10W. Men i vanlig ordning handlar det med största sannolikhet om pengar och med tanke på att Pentium 4-M inte säljs på den vanliga PC-marknaden längre kan vi tänka oss att Intel reat ut dessa processorer.


Toshiba har förmodligen fått sig en billig processor som hjärta i sin första HD DVD-spelare, men samtidigt har enheten fått en strömförbrukning på 79W och kräver en fläkt för att kylas ordentligt. Med andra ord finns det betydligt bättre lösningar för oss konsumenter och vi förmodar att andra tillverkare, eller Toshiba själva, kommer lansera sådana inom en inte allt för avlägsen framtid.


Källa: TG Daily

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments