Härvan runt The Pirate Bay razzian växer

0

Small preview image

Under den 31 maj gjorde svensk polis en omfattande razzia mot flera företag och privatpersoner i ett försök att stänga ner och hämta in bevis för åtal mot torrent-sajten The Pirate Bay. Såhär ett dygn senare har det hänt en hel del i denna härva och vi tänkte försöka reda ut vad som hänt, varför och vilka följder denna razzia verkar få. Det senare visar sig kanske inte riktigt bli som Antipiratbyrån och svenska myndigheter tänkt sig.


Det hela började på förmiddagen den 31 maj då ett 50-tal poliser gjorde ett flertal husrannsakningar och tre gripanden på olika platser i Sverige, bland annat Stockholm och Göteborg. De tre gripna och hårdvaran som beslagtogs i husrannsakningarna var relaterade till ThePirateBay.org, eller så var det i alla fall tänkt.



Påtryckningar från USA ligger bakom razzian
Eftersom TPB bara agerar sökmotor för torrentfiler och inte själva lagrar något olagligt kopierat material på sina serverar har påtryckningar från bland annat många amerikanska företag och organisationer varit fruktlösa. TPB har istället haft för vana att håna dessa påtryckningar och det med den svenska lagen på sin sida. Därför var det många som blev fundersamma över hur och varför svenska myndigheter slog till mot TPB som enligt dem själva inte bryter mot någon svensk lag. Det har senare kommit uppgifter som tyder på att Sveriges justitieminister Thomas Bodström fått påtryckning från självaste Vita Huset i USA som i sin tur blivit kontaktade av Motion Picture Association of America (MPAA). Polis och åklagare ska ha sagt att man inte haft tillräckligt med rättsliga grunder för att göra något åt TPB men detta ska ha förbisetts och ärendet har sedan gått genom statssekreterare, riksåklagare och rikspolischefen som till slut beordrade tillslaget. Det hela kan vara fall av ministerstyre vilket slutat i att Bodström blivit KU-anmäld och att TPB i slutändan kan få skadestånd om razzian anses vara oförsvarbar.


Uppdataering: Thomas Bodström har nu svarat på uttalande om en KU-anmälan och förnekar att han ens visste om tillslaget mot TPB, än mindre agerat på något speciellt sätt i ärendet.


I USA applåderar man tillslaget mot TPB
Den amerikanska filmindustrin sägs indirekt ligga bakom tillslaget mot TPB och man är inte sena med att berömma den svenska polisen för dess arbete. Dan Glickman som är styrelseordförande i MPAA har sagt;


– Det här är ett stort problem för filmindustrin över hela världen, och vi är glada att de lokala myndigheterna i Sverige har hjälpt till att stoppa The Pirate Bay.



Fel servrar har beslagtagits
Efterhand har det blivit känt att en stor del av de servrar som beslagtogs hos bland annat webbhotellet PRQ tillhört helt andra företag och organisationer än TPB (ThePirateBay). Med andra ord har många blivit drabbade som inte har någon som helst delaktighet i det TPB anklagas för. Många har hört av sig till polisen och är av förklarliga skäl väldigt irriterade och besvikna på att man helt enkelt roffat åt sig alla serverar man kunnat komma åt i husrannsakan hos webbhotellen.


The Pirate Bay öppnar upp igen under dagen?
Målet med polisrazzian mot TPB var att stänga ner sökmotor sajten så att fildelare inte kunde använda den för att dela med sig av upphovsrättsskyddat material på olagliga vägar. Även om nu TPBs serverpark blivit beslagtagen har man backup på hela sitt system och då man är övertygade om att man inte bryter mot några lagar kommer man om allt går som det ska starta sajten på nytt under fredagen med hjälp av ett holländskt företag som står för serverkraften.


 


ThePirateBay härvan se bara ut att växa sig större och även om det är svårt att sia i hur detta kommer sluta ser det inte riktigt ut att bli som MPAA och de svenska myndigheterna tänkt sig. TPB verkar vara på väg upp igen och det kan till och med sluta med att man erhåller skadestånd från svenska staten. Lita på att ämnet kommer debatteras flitigt de närmaste veckorna.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments