Small preview image

Blu-ray och HD DVD har påbörjat sin strid om filmkonsumenternas gunst och HD DVD har fått ett litet försprång genom en tidigare lansering på marknaden men nu har även de första Blu-ray filmtitlarna dykt upp på marknaden. Med sin på pappret tekniska överlägsenhet, liknande video och ljudspecifikationer och betydligt högre lagringskapacitet, är det många som väntar sig att Blu-ray ska bli valet för dem som inte vill kompromissa med ljud och bildkvalité även om priset är högre. Nu verkar det dock som att de första Blu-ray produkterna är allt annat än överlägsna HD DVD i bildkvalité, det verkar faktiskt nästan vara tvärtom. På sajten ProjectorCentral.com har man testat den första Blu-ray spelaren Samsung BD-P1000 och man är inte imponerad.



Samsung BD-P1000 testades med tre olika Blu-ray filmtitlar, The House of Flying Dagger, The Fifth Element och Terminator. Ingen av dessa titlar visade någon häpnandsväckande bildkvalité och man hävdar i sin förhandstitt av Samsungs spelare att ingen av dem Blu-ray titlar man spelat på Samsungs-enhet, inte ens de med bäst bildkvalité, kunde nå upp till den bildkvalité deras HD DVD-titlar erbjöd.


“Overall, our initial experience with the Samsung Blu-ray player and the initial Blu-ray discs leaves us underwhelmed. The image quality does not measure up to what we would expect from a high definition source, and it certainly falls short of the hype.”


Det som verkar vara den svaga länken i kjedjan är själva filmernas kvalité och speciellt The Fifth Element, vars Superbit DVD-utgåva anses som en ypperlig bildreferens, ska vara av sällsynt dålig kvalité. Det hela kan bero på att Blu-ray skivorna är encodade i MPEG2 medan HD DVD titlarna encodas i VC1. Så här tidigt är det svårt att se var problemet ligger men enligt de många medlemmar på AVSForum som investerat i Samsungs BD-P1000 spelare verkar det just vara filmtitlarna som brister.


Vi kommer utan tvekan fortsätta att följa kriget mellan Blu-ray och HD DVD som nu alltså kan ta fart på allvar när båda formaten dykt upp på marknaden.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments