Small preview image

AMD har nyligen talat ut om sin nya 4×4 plattform i sitt högkvarter i Silicon Valley och det var trevliga nyheter för dem som suktat efter AMDs kommande super-entusiastplattform. När AMD presenterade sin 4×4 plattform tryckte man på att man som konsument skulle kunna para 4 processorkärnor med 4 grafikkärnor för optimal systemprestanda. När man nu diskuterade den nya plattformen var man inte lika glada för att nämna 4 grafikkretsar, vilket kan ha något att göra med AMDs uppköp av ATI som ännu inte har någon Quad-GPU lösning på marknaden. Istället ville man trycka på ett annat utvecklingsnamn för plattformen, Quadfather.



Quadfather eller 4×4 har i alla fall sitt dragplåster i sitt stöd för dubbla dual-core processorer vilket borgar för extrem multitaskingprestanda med fyra processorkärnor. Till skillnad mot en quad-core processor ska plattformen dedikera minneskanaler till verdera processor för i teorin dubbelt så hög minnesbandbredd jämfört med ett singel-slot Athlon 64-system.


Att det låter som en ordentligt dyr plattform var något vi reagerade på när AMD först presenterade Quadfather och från början var det bara tal om att deras FX-serie skulle användas på denna plattform vilket skulle betyda att bara processorerna kostat runt 16 000 kronor. Nu meddelade dock AMD att man kommer ha flera olika processormodeller tillgängliga för Quadfather-plattformen och flera av dem en bra bit under 10 000 kronor.



Detta känns som ett måste för att på allvar ta upp kampen mot Intel och deras Core-arkitektur som redan i slutet av 2006 väntas dyka upp i Quad-core varianter. Men vi ser helt klart fram emot AMDs nya entusiastplattform som har potential att bli något riktigt utöver det vanliga.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments