Vi har tidigare rapporterat om företag D-Wave som skulle visa upp en kvantdator under förra veckan. Dessa skulle hållas i Kalifornien och Vancouver, Kanada och nu har arstechnica sammanställt sin rapport från en av demonstrationerna. D-Wave hade inte sin kvantdator med sig på plats, men det beror helt enkelt på att den kräver en temperatur i närheten av 0 Kelvin för att fungera. Kylningen bestod av flytade Helium för övrigt. Även om dessa förhållanden är helt omöjliga kommersiellt hyser man stor tro på sin lösning och faktum är att deras lösning faktiskt inte ens är snabbare än en konventionell lösning av idag, men det finns dock saker som bådar gott.
Deras lösning är som vi tidigare diskuterat byggd i en väldigt skalbar struktur och om nu dagens lösning består av 16-qubit så kan framtida lösningar vara upp till 1024 qubits, dvs. 64 gånger fler qubits. Och detta ska man ha uppnått redan i mitten på nästa år.
“The computer takes a problem and maps it to a pattern of qubits that correspond to the one that takes up the minimum amount of energy. The chip manipulates the qubits so that they start at a minimum energy that is easy to set and then changes their environment so that they end in a new minimum energy state that corresponds to the solution to the problem. The computer then reads out the state and presents the user with the answer.”
arstechnica går sin gamla vana trogen även in på de tekniska aspekterna och har pratat med professor Hans Hilgenkamp, en expert på området, om hur D-Wave lyckats med detta. D-Wave har nämligen nått betydligt längre än någon annan. Tidigare har man jobbat med 2, kanske 4, qubits som mest och försökt att få dessa att generera så korrekta svar som möjligt. D-Wave har istället satsat på ett stort antal och mindre kontrollerade qubits där man sedan utgår statistiskt ifrån det svar som kommer flest gånger.
Det saknas en verifiering av D-Wave’s system, men de resultat de visade upp genom sina demonstreringar av molekylmatchning och plaseringscheman var mycket imponerande och klart snabbare än någon annan lösning.
Kvantdatorer bygger dock på kvantmekanik som kan vara lite svår för gemene man att greppa men för den som är intressserad av att veta mer kan ta en titt på denna introduktion hos caltech.