Vattenkylning är fortfarande något som främst entusiaster av olika slag använder för att kyla sina datorkomponenter. Det har kommit produkter som försökt göra vattenkylning mer lättåtkomlig, t.ex. LCLC från Asetek, som försöker minimera kostnader och förenkla installationen, de två största problemen med vattenkylning. Ett annat problem är att vattenkylning inte alltid är mycket bättre än en bra luftkylare. Det är bättre, men marginalen är väldigt tunn emellanåt. Forskare vid Georgia Institute of Technology har funnit ett sätt att förbättra vattenkylning avsevärt genom ljudvågor.
Om man låter kylmediet koka när det kommer i kontakt med den varma ytan kan man föra bort avsvärt mycket mer energi. Det går nämligen åt mycket mer energi för mediet att övergå i en ny fas än att bara höja temperaturen. Energidiagrammet nedan förklarar teorin grafiskt.
Det finns dock ett stort problem med detta och det är att de luftbubblor som bildas kan bilda en tunn film som hindrar vattnet från att komma i kontakt med den varma ytan. Luftbubblorna stannar helt enkelt vid ytan och blockerar vattnet. I tidigare försök har de använt vattenstrålar för att skjuta bort luftbubblorna från ytan, men utrustningen som behövdes för det var för stor och skulle inte fungera kommersiellt. Istället har de placerat en högtalare som sänder i ljudvågor vid 1KHz. De små mängder ljudvågor som sändes ut var tillräckligt för att slå bort luftbubblorna från den varma ytan och förbättra kylningsförmågan. De kunde mäta en förbättring uppemot 147% när högtalaren var bara några millimeter från värmekällan.
Kommersiella lösningar är inte nästgårds direkt, men man kan inte annat än se fram emot vad framtiden har att erbjuda.