Small preview image

Creativs Windows Vista stöd har varit allt annat än bra men de senaste dagarna har det hela eskalerat ordentligt. Först var det Creative som skickade ut ett meddelande som hävdade att ASUS påstådda stöd för EAX 5.0 i sitt Xonar DX ljudkort var falskt. ASUS använder sig inte av en X-Fi krets utan emulerar helt enkelt ljudeffekterna. ASUS å andra sidan kontrade med att man reproducerade ljudeffekterna mer eller mindre helt utan någon kvalité förlust. Vi förväntar oss att denna debatt kommer att fortlöpa med båda sidor kastandes fler pajer. Men det största debaclet av de två är ett tillkännagivande som gjorts i Creatives forum.



I korthet har Creative meddelat drivrutinsmoddaren daniel_k att han måste lägga ner sitt arbete med företagets drivrutiner. Daniel har försett Vista-användare med modifierade drivrutiner under en lång tid och hans arbete har uppskattats hos Creatives ljudkortsägare. När Creative sedan sa till honom att sluta upp med sitt arbete började förargade Creative-användare att gå bärsärk. Den ursprungliga tråden i forumet är nu uppe i 227 sidor och det fyra dagar efter att den startades. De flesta inläggen är negativa till Creatives uttalande och hävdar att man antingen kommer att lämna tillbaka sina produkter eller till och med förstöra dem, samtidigt som man rekommenderar andra konsumenter att helt undvika Creatives produkter.


Det finns flera problem här, ett är Vista-stödet för de äldre Audigy-korten, någonting Creative tar betalt för. Daniel har erbjudit dessa drivrutiner gratis, samtidigt som han frågat efter donationer för allt arbete som lagts ner på att modifiera Creatives drivrutiner. Han har även låst upp flera funktioner hos X-Fi-serien, som tidigare bara varit tillgängliga i Windows XP. Creative har all rätt att säga till honom att avsluta sitt arbete, men man har inte gett någon kommentar till hur man ska sköta sitt drivrutinsstöd.


Flera användare har nu registrerat klagomål hos myndigheter och man ser även över möjligheterna att stämma Creative. Vi kan inte tänka oss att Creative var beredda på denna sortens reaktioner och det ska bli intressant att se om det förändrar deras syn på sitt Vista-stöd. Vi visste att Creatives drivrutiner inte var de bästa, men detta kunde vi inte riktigt vänta oss.


Vi väntar nu på ett officiellt uttalande.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments