Small preview image

ASUS tillkännagav idag att man i framtiden kommer att integrera en Linux-distribution på en stor del  av sina kommande moderkortsserier, först ut är den nya P5Q-serien. Tekniken, som kallas Expressgate, fungerar genom att man kör en Linuxbaserad OS-distribution direkt från ett integrerat flash-minne på moderkortet. Som fördelar nämner ASUS att man kan vara igång och surfa på bara några sekunder från det att man tryckt på ON-knappen. Vidare är operativsystemet mycket resurssnålt och likaså säkert, detta då användaren har begränsade skrivrättigheter.



ASUS har på senare tid levererat Linux med sina ultrakompakta EeePC-enheter.  Den distribution som följer med moderkorten kommer dock inte vara fullt lika avancerad, då den i dagsläget inte är tänkt att utgöra ett komplett OS, utan ett komplement till det primära operativsystemet .


Artikelförfattaren frågar sig om denna idé kan vara en spin-off på Intels turbo memory-teknik, vilken inte visat sig ge mycket i prestandaväg, men kanske öppnat för möjligheter som dessa.


Vi på redaktionen ser, utöver de fördelar ASUS presenterar, följande möjligheter:



  • Återhämtning av förlorade data vid diskkrasch
  • Felsökning
  • Hämta drivrutiner etc. för det OS du ämnar installera

Läs pressmeddelandet här

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments