Small preview image

Radeon HD 4870 X2 visade sig bli ett riktigt monster i de flesta recensioner som hittills publicerats av kortet, vi jobbar fortfarande på vårt bidrag. Med två RV770 GPUer klockade till 750MHz och minneskretsar i 900MHz (3600MHz effektivt) har man återtagit den länge förlorade prestandatiteln från NVIDIA. Den riktiga käftsmällen för NVIDIA är att kortet faktiskt är vinstgivande för AMD, med bred marginal, men saken är den att man fortfarande, bokstavligt talat, har ytterligare ett kort att spela ut. Radeon HD 4850 X2 är inte tillgängligt ännu, men det borde dyka upp i butiker senare under nästa månad.



Den största tekniska skillnaden mellan Radeon HD 4870 X2 och Radeon HD 4850 X2 är minnestypen. Det förstnämnda använder sig av den superheta GDDR5-tekniken, medan den senare får nöja sig med GDDR3-minne. Det betyder att kortet kommer erbjuda ungefär hälften så hög minnesbandbredd, vilket kommer att begränsa prestandan något. Det har även en lägre klockfrekvens på kärnan, 625MHz vs. 750MHz, vilket kommer vara vad som gör störst skillnad i kortens prestanda. Det finns dock fortfarande möjlighet att överklocka kortet för att hämta in mycket av den förlorade prestandan.


Prestandan förväntas bli något lägre än hos 4870 X2 men fortfarande riktigt konkurrenskraftig med NVIDIAs entusiastinriktade kort från GeForce GTX-serien. Just nu ser det ut som att Radeon HD 4850 X2 kommer att få ett pris i paritet med GeForce GTX 260, medan prestandan väntas ligga ett eller två snäpp över. Vi får vänta en månad innan vi ser hur kortet verkligen står upp mot konkurrenterna.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments