Small preview image

Intel Atom har vid skrivande stund lyckats snirkla sig in i de flesta ultramobila bärbara datorer på marknaden och netbook-marknaden skulle lika gärna kunna kallas “Atom-baserade laptops”. Intels strömsnåla Atom-processor har onekligen fått en stark start på karriären och redan nu har chopgiganten långt gågna planer på nästa generations Atom-processor. Vi har redan rapporterat lite om Lincroft-arkitekturen som kommer att efterträda Silverthorne, vilken är den arkitektur dagens Atom-processorer baseras på.



Kodnamnet på den nuvarande Atom-generationen är Diamondville och Intel har döpt nästa generations Atom-processorer till Pineview. Vad det verkar kommer Intel att lansera Pineview som både enkel och dubbelkärnig processor med HyperThreading-teknik, med andra ord samma upplägg som med Diamondville.


Den stora skillnaden, och vi menar verkligen stor, är att Pineview kommer att utvecklas med en integrerad grafikkrets och minneskontroller med stöd för DDR2-minne. Precis som Nehalem kommer Pineview även använda sig av en Direct Media Interface (DMI) koppling istället för den hederliga frontside bussen.


Även om övriga detaljer är något oklara ser vi verkligen fram emot de system som kommer att lanseras med Pineview under nästa år. Här finns det stora potential för minimalistiska och strömsnåla system och bara det faktum att vi slipper Intels uråldriga 945 styrkrets känns spännande. Pineview väntas dyka upp under tredje kvartalet 2009.



Bildkälla: PC Watch

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments