Small preview image

Blu-ray blev som bekant vinnaren i det optiska formatkriget där HD DVD till slut fick se sig besegrad, mycket på grund av Sonys PlayStation 3 konsol. Filmmarknaden har hela tiden varit varit det som drivit formatkriget och är så fortfarande. Men priserna på både Blu-ray brännare och media fortsätter att sjunka så intresset för att använda Blu-ray som lagringsmedia ökar konstant. Nu har Sanyo meddelat att man tagit fram en ny högeffektiv blå laserdiod som ska göra det möjligt att både bränna snabbare och använda skivor med högre lagringskapacitet.



Den nya laserdioden har en styrka på upp till 450 milliwatt vilket är nästan dubbelt så högt som Sanyos nuvarande diod som användes i Blu-ray produkter. Med den ökade styrkan ska man kunna bränna en skiva i 12x hastighet och läsa/skriva hela fyra lager av data. Det senare skulle göra det möjligt att skapa Blu-ray skivor med 100GB kapacitet, 25GB per lager.


Med 12x skrivhastighet skulle en sådan skiva kunna brännas på runt 10 minuter, ganska imponerande med andra ord. Tyvärr lär vi få vänta upp till två år på färdiga produkter att anlända med den nya laserdioden, men det är kanske vad som behövs för att få mediatillverkarna att hinna ifatt.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments